از سال 2000 میلادی شرکت زیمنس درایوهای جدیدی جایگزین درایوهای Simovert و Micromaster کرده است. نام سری جدید این درایوها با نام سینامیکس (Sinamics) است. از ویژگی‌های درایوهای سینامیکس نسبت به نسل قبل می‌توان به نوع کنترلر و تولید در توان‌های بالاتر و همچنین تنوع شبکه های اتوماسیون صنعتی به خصوص پشتیبانی ازشبکه جدید Profinet در این درایوها نام برد. در ادامه به بررسی تمامی انواع درایوهای سینامیکس می‌پردازیم.

انواع درایوهای سینامیکس SINAMICS زیمنس

در این سری ویدیو‌های آموزشی به‌صورت کاملا رایگان در اختیار شما عزیزان قرار گرفته است. قصد داریم به‌صورت کامل و جامع انواع سری درایو‌ها از خانواده سینامکس زیمنس را مورد بررسی قرار دهیم که شامل نام سری‌ها، کاربرد‌های هر یک و مزایا و معیاب آن می‌شود. همچنین لازم به ذکر است که شرکت نیک صنعت انواع خدمات فروش، تعمیرات، انجام پروژه و برگزاری دوره آموزشی برای تجهیزات برند زیمنس و درایو های سینامیکس به صورت کاملا حرفه‌ای و تخصصی ارائه می‌دهد.

قسمت اول: معرفی درایو های سری V زیمنس

قسمت دوم: معرفی درایو های سری G زیمنس

قسمت سوم: معرفی درایو های سری S زیمنس

به طور کلی درایوهای سینامیکس به سه سری اصلی تقسیم می‌شوند

  • سری V
  • سری G
  • سری S

معرفی درایوهای Sinamics سری V

  • درایوهای  V20
  • درایوهای  V60
  • درایوهای  V90

درایوهای سینامیکس V20زیمنس

درایو سری V20 سینامیکس زیمنس در رنج توانی از 0.12kw تا 30kw است. این درایو مخصوص راه اندازی کارهای سبک است و بیشتر برای راه اندازی فن، پمپ و کارهای سبک همانند کانوایرهای سبک و کارهایی که گشتاور راه اندازی پایین استفاده می‌شود. این درایو (اینورتر) فقط در مد کنترلی V/F یا همان open loop (حلقه باز) راه اندازی می‌شود. در راه اندازی بوستر پمپ ها که سنسور فشار دارند، می‌توان از PID کنترلر داخلی درایو استفاده کرد و سنسور فشار را برای فشار مطلوب تنظیم و کنترل کرد. لازم به ذکر است درایوهای سینامیکس سری V20 نرم افزار خاصی ندارد و برای پروگرام کردن درایو می‌توان از کی پد، پارامترهای درایو را تنظیم کرد. در صورت خرابی، برای تعمیر درایو سینامیکس به افزاد متخصص مراجعه کنید و مشاوره بگیرید.

درایو سینامیکس زیمنس DRIVE SINAMICS SIEMENS

درایوهای سینامیکس سری  V20را می‌توان از چند طریق راه اندازی و کنترل کرد:

  1. از روی کی پد
  2. از روی ورودی‌های دیجیتال به‌عنوان ست پوینت های ثابت
  3. از روی ورودی‌های آنالوگ
  4. از روی ترمینال RS485 تحت شبکه MODBUS و یا تحت پروتکل خاص زیمنس به نام USS.(این پروتکل به‌صورت بلوک‌های آماده در پی ال سی 1200 زیمنس در برنامه TIA PORTAL موجود است.)
v20

ماژول wifi  درایوهای V20 سینامیکس

این ماژول یکی از کارت های جانبی درایو v20 زیمنس است که با نصب آن بر روی درایو می‌توان از طریق wifi با تلفن همراه یا لپ تاپ به این ماژول متصل شد و تمامی پارامترهای درایو را از طریق مرورگر تحت web مشاهده و تنظیم کرد. روش‌های نگهداری از اینورتر کمک می‌کند تا هزینه‌های ناگهانی ایجاد نشود و از خرابی و تعمیر اینورتر V20 جلوگیری می‌کند.

vifi-v20

درایوهای سینامیکس V60زیمنس

درایوهای سینامیکس سری V60 زیمنس مخصوص راه اندازی سروو موتور بوده و در رنج توانی از 0.4kw تا 4kw است. این درایوها هیچ شبکه کنترلی را ساپورت نمی‌کند و برای پروگرام کردن آن‌ها می‌بایست از طریق کی پد و منوال آن پارامترها را تنظیم کرد. سروو درایوهای سینامیکس سری V60 بیشتر مخصوص دستگاه‌های CNC طراحی می‌شوند که کنترلر آن sinumerik 808 زیمنس است. البته با جایگزینی sinumerik 840 در دستگاه CNC جدید درایوهای سری V60 جای خود را به درایوهای sinamics سری V90 داده اند. درایوهای sinamics سری V60 فقط ورودی پالس می‌گیرند و از طریق قطار پالس فرمان حرکت می‌گیرند.

v60

درایوهای سینامیکس V90 زیمنس

درایوهای سینامیکس سری V90 زیمنس همانند سری V60 فقط مخصوص راه اندازی سروو موتور هستند و از رنج 0.4kw تا 7kw موجود هستند. درایو سینامیکس V90 به‌طور کلی به دو دسته کلی تقسیم می شود :

  1. درایو V90 با شبکه Profinet
  2. درایو V90 بدون شبکه Profinet

دسته اول این درایوها تحت شبکه profinet و بیشتر با  plc s71200 & 1500 زیمنس راه اندازی می‌شود و دسته دوم می‌توان با ورودی پالس و یا جدول پوزیشن داخلی راه اندازی کرد. همه درایوهای sinamics V90 با نرم افزاری به نام V-ASSISTANT قابل تنظیم و پروگرام هستند. در شکل زیر نمایی از نرم افزار V-ASSISTANT را مشاهده می‌کنید.

sinamics-v90--v-assistant

درایوهای سینامیکس V90 در دستگاه‌های CNC و دستگاه‌های موشن کنترل چند محوره و یا تک محوره به کار می‌روند. همچنین قابلیت موشن کنترل با plc s7 1200 & 1500 زیمنس را نیز دارند. هم تحت شبکه و از طریق دریافت پالس می‌توانند کنترل شوند.

درایوهای سینامیکس V90

درایوهای سینامیکس سری G زیمنس

کلیه درایوهای سری G سینامیکس فقط مخصوص راه اندازی موتورهای القایی یا همان آسنکرون هستند. اکثر این سری از درایوها مد های کنترلی حلقه باز V/F و مد کنترلی برداری یا وکتور ((VECTOR بدون انکودر را پشتیبانی می‌کند. تنها در کنترلر مدل CU250 می‌تواند علاوه بر دو مد کنترلی V/F و وکتور بدون انکودر، مد کنترلی وکتور با انکودر نیز قابل اجرا خواهد بود و یک موتور آسنکرون را همراه با یک انکودر افزایشی کوپل شده در پشت محور موتور می‌توان شبیه به یک سرو موتور کنترل کرد. در مد کنترلی وکتور با انکودر یک موتور آسنکرون حتی پوزیشن کنترل نیز پشتیبانی می‌کند.
سری G زیمنس

کلیه درایوهای سینامیکس سری  Gبا سه نرم افزار قابل برنامه ریزی و پروگرام و تنظیم پارامترها هستند :

  • نرم افزار  STARTER
  • نرم افزار  SIMOTION SCOUT
  • نرم افزار  TIA PORTAL

بخش START DRIVE پکیج‌های SSP مخصوص درایوهای سینامیکس سری G را باید از سایت زیمنس دانلود و در برنامه تیا پورتال نصب کرد. در شکل زیر نمایی از نرم افزارSIMOTION SCOUT را برای بخش درایوهای سری G سینامیکس مشاهده می‌کنید.

simotion-scout

درایوهای سینامیکس سری  Gبه چند دسته کلی تقسیم می‌شوند:

  • درایو  G110
  • درایو  G120
  • درایو  G130
  • درایو  G150

درایوهای سینامیکس G110

درایوهای سری G110 سینامیکس همانند درایوهای سری V20 زیمنس، مخصوص راه اندازی الکتروموتورهای القایی است و فقط مد کنترلی حلقه باز V/F را پشتیبانی می‌کنند. عمده‌ترین تفاوت این درایوها با سری V20 این هست که از طریق نرم افزار starter یا simotion scout قابل پروگرام و برنامه‌ریزی هستند. درایوهای سری G110 نیز مخصوص راه اندازی پمپ و فن و کارهای سبک همانند کانوایرها هستند. درایوهای سینامیکس G110 نیز از نظر ساختار ظاهری در سه تایپ مختلف زیر هستند:

درایو G110 CPM110

این درایوها همانند دیگر اینورترهای معمولی در تابلو نصب می‌شوند. این نوع درایو فقط شبکه USS را پشتیبانی می‌کند و شبکه مدباس ندارد. این نوع درایوها از رنج توانی 0.75kw تا 75kw است. شکل زیر نمونه‌ای از یک درایو G110 معمولی است.

G110 CPM110

درایو G110D

این درایوها احتیاجی به نصب در تابلو ندارند و در محل پروسه و نزدیک به خود موتور نصب می‌شود و مناسب محیط‌هایی است که گرد و غبار، رطوبت بالا دارد. کابل پاور و موتور سوکت‌های مخصوص دارد. این نوع درایو شبکه USS و شبکه AS-I که مخصوص زیمنس هست را پشتیبانی می‌کند. این نوع درایوها از رنج توانی 0.75kw تا 7.5 kw موجود است. شکل زیر نمونه‌ای از یک درایو G110D سینامیکس است.

g110d

درایو G110M

درایو سری G110M بر روی خود موتور نصب می‌شود و به‌صورت یکپارچه با موتور است. درایوهای G110M شبکه USS،Profibus  و Profinet به‌طور جداگانه پشتیبانی می‌کند. از رنج توانی 0.37kw تا 4kw موجود دارد. شکل زیر یک نمونه از درایو G110M است.

درایوهای G110M g110m

درایو سری G120

درایوهای سری G120 سینامیکس متداول‌ترین نوع درایو سری G است. این درایوها هم مد کنترلی V/F (حلقه باز) و هم مد کنترلی وکتور بدون انکودر و مد کنترلی وکتور با انکودر تنها برای کنترلر (CU250) را پشتیبانی می‌کنند. این درایوها علاوه بر راه اندازی انواع پمپ‌ها و فن‌ها می‌توانند برای کارهای سنگین از جمله انواع جرثقیل‌ها، اکسترودرها، کمپرسورها و دیگر کاربری‌های سنگین کار صنعتی که احتیاج به گشتاور راه اندازی بالا دارند مورد استفاده قرار گیرند. همچنین با استفاده از کنترلر مدل CU250 که در ادامه توضیح داده خواهد شد. به دلیل اتصال انکودر می‌توان در پروژه هایی که احتیاج به پوزیشن کنترل دارند، موتور آسنکرون را همانند یک سروو موتور کنترل کرد. در این نوع درایوها به جز سری کامپکت آن (G120C)، کنترلر درایو و پاور ماژول از هم جدا می‌شوند. مزایا این کار این است که در صورت معیوب شدن هر یک می‌توان مدل یکسان دیگری جایگزین آن کرد و هزینه کمتر در بر دارد و سرعت عمل جایگزین کردن و راه اندازی مجدد درایو در صورت معیوب شدن بخش پاور را به همراه دارد. در صورت خرابی درایو باید از نظر تعمیر بسیار ماهر باشید؛ در غیراین صورت برای تعمیر درایو G120 اقدام نمایید. از نظر ساختار درایوهای سری G120 سینامیکس زیمنس به 4 دسته تقسیم می‌شوند:

  • سری G120 جنرال
  • سری G120C کامپکت
  • سری G120D
  • سری G120P

درایوهای G120 عمومی سینامیکس زیمنس از دو بخش کنترلر  CU (control unit)و بخش ماژول قدرت به نام PM (power module) تشکیل شده است. در ادامه هر یک از این دو بخش را به‌صورت مجزا توضیح می‌دهیم.

کنترلرهای درایوهای G120 عمومی 2 نوع است:

  • CU240
  • CU250

کنترلر CU240 مخصوص درایوهای G120 سینامیکس

کنترلر CU240 شبکه‌های صنعتی USS، profibus، profinet و همچنین شبکه CAN را نیز پشتیبانی می‌کند. البته بنا به درخواست و نیاز در هر یک از پروژه‌ها میبایست کنترلر مورد نظر همان شبکه را تهیه کرد. چون کلیه شبکه‌ها به‌صورت یکجا در یک کنترلر موجود نیست و هر کنترلر با شبکه صنعتی مشخص شناخته می‌شود. کنترلرCU240 مد کنترلی V/F و مد کنترلی وکتور بدون انکودر را پشتیبانی می‌کند. این کنترلر میتواند روی هر یک از پاور ماژول‌های PM240 نصب شود؛ بنابراین میتوان کنترلر CU240 یک درایو با توان مثلا 2kw را روی یک درایو با توان 45kw قرار داد و پارامترها را برای توان 45kw تنظیم کرد. کنترلر CU240 تعدادی I/O دیجیتال و تعدادی I/O آنالوگ دارد. پروگرام کردن و تنظیم پارامترهای کنترلر CU240 از طریق کابل مینی usb در هر مدلی و در صورت داشتن شبکه profibus از طریق کابل adaptor usb  A2 pc و در صورت داشتن شبکه profinet از طریق کابل LAN و نرم افزارstarter یا simotion scout یا TIA portal زیمنس در صورتی که بخش DRIVE در نرم افزار تیا نصب شده باشد امکان پذیر است. در شکل زیر یک نمونه از کنترلر CU240 مخصوص درایوهای G120 سینامیکس مشاهده می‌کنید.

cu240

کنترلر  CU250مخصوص درایوهای سری  G120زیمنس

کنترلر CU250 شبکه‌های صنعتی USS، profibus، profinet و شبکهCAN را پشتیبانی می‌کند. کنترلر  CU250علاوه بر مدهای کنترلی V/F و وکتور بدون انکودر به دلیل این که این کنترلر قابلیت اتصال انکودر را نیز دارد؛ می‌توان مد کنترلی وکتور با انکودر را نیز با این درایو انجام داد. این کنترلر ویژگی‌های زیر را نیز دارد :

  • قابلیت اتصال 2 عدد انکودر: همه نوع انکودرهای افزایشی، رزولور، سینسوسی و همچنین انکودر با پروتکل SSI را میتوان متصل کرد.
  • دارای شبکه هوشمند DRIVE-CLIQ که در بخش درایوهای سینامیکس سری  Sتوضیح داده شده است.
  • آپشن basic-position را دارد. (با قابلیت این آپشن می‌توان موتور آسنکرون یا همان القایی را همانند یک سروو موتور کنترل و پوزیشن محور را به‌صورت دورانی یا خطی روی یک محور با دقت بسیار بالا کنترل کرد.
  • دارای ورودی و خروجی‌های دیجیتال و آنالوگ است.

ماژول‌های قدرت (PM) درایوهای سری G120 سینامیکس زیمنس

در درایوهای سری G120 سینامیکس بخش قدرت درایو که شامل IGBT و رکتیفایر و خازن‌ها و دیگر المان‌های قدرتی درایو است به‌صورت جداگانه در ماژولی به نام PM مجتمع شده است. ماژول‌های قدرت PM براساس نوع ولتاژ ورودی و توان و ساختار فیزیکی به 4 دسته طبق جدول ذیل تقسیم می‌شوند:

ردیف نوع PM رنج ولتاژ ورودی AC( V ) رنج توان ( KW )
1 PM240 سه فاز 380-480 0.55- 250
2 PM250 سه فاز 380-480 7.5-90
3 PM260 سه فاز 500-690 11-55
4 PM340 تک فاز 200-240 0.12-0.75
pm 240

درایوهای G120C کامپکت سینامیکس زیمنس

درایوهای  G120Cکامپکت سینامیکس زیمنس از نوعی هستند که کنترلر و پاور ماژول به‌صورت کامپکت است و قابلیت جداشدن از یکدیگر را دارند. این درایوها مد کنترلیV/F  و وکتور بدون انکودر را پتشیبانی می‌کنند. شبکه‌های صنعتی USS، profibus، profinet و CAN را به‌طور جداگانه دارا هستند و بر اساس نوع شبکه صنعتی کنترلر و رنج توانی تفکیک می‌شوند. این درایو فقط در رنج‌های پایین از 0.55kw تا 18kw موجود هستند. درایوهای G120C برای راه اندازی فن، پمپ و کاربری‌های سنگین که احتیاج به گشتاور راه اندازی بالا دارد (با توجه به دارا بودن مد کنترلی وکتور) مورد استفاده قرار می‌گیرند. در شکل زیر یک نمونه درایوG120C  مشاهده می‌کنید.

درایو G120C

درایوG120D  سینامیکس زیمنس

درایوهای G120D سینامیکس همانند درایوهای  G110Dمناسب برای نصب در محیط‌های پر از گرد و غبار، مرطوب و گرم و در محل نزدیک موتور و خارج از تابلو نصب هستند. این درایوها تمامی مدهای کنترلی V/F و وکتور بدون انکودر و با انکودر را پشتیبانی می‌کنند. کنترلرهای این درایو با نام‌های CU240D و CU250D همانند کنترلرهای CU240 و CU250 در درایوهای G120 است با این تفاوت که کنترلر CU240D نیز برخلاف CU240 می‌تواند به انکودر متصل شود. کنترلر و پاور ماژول درایو از روی پکیج درایو قابل جدا شدن و تعویض در صورت معیوب شدن است. رنج توانی این درایوها از 0.75KW تا 7.5KW است. در شکل زیر نمونه‌ای از درایوهای G120D را مشاهده می‌کنید.

g120d

درایوهای G120P سینامیکس زیمنس

درایوهایG120P  سینامیکس زیمنس مخصوص راه اندازی پمپ‌ها و بوستر پمپ‌ها است. این سری از درایوها جایگزین درایوهای سری میکرومستر 430 شده است. مد کنترلی V/F و مد کنترلی وکتور بدون انکودر را پشتیبانی می‌کنند. همچنین در درایوهای G120P سینامیکس کنترلر و پاور همانند دیگر انواع سری G120 از هم جدا می‌شوند. کنترلر این درایوها از نوع Cu230 است که شبکه‌های profibus، profinet و CAN و USS را به‌طور جداگانه پشتیبانی می‌کنند و بر اساس نوع شبکه صنعتی تفکیک شده است. پاور ماژول (PM) این درایوها از دو نوع PM230 و PM330 است که در جدول ذیل مشخصات این پاور ماژول‌ها را مشاهده می‌کنید. در صورت خرابی این درایو می‌توانید درایو میکرومستر را جایگزین نمایید. برای تعمیر درایو میکرومستر با کارشناسان نیک صنعت تماس بگیرید.

ردیف نوع PM رنج ولتاژ ورودی ( V ) رنج توان ( KW )
1 PM230 سه فاز AC ، 380-480 0.37 – 90
2 PM330 سه فاز AC ، 380-480 110-400

در شکل زیر یک نمونه از پاور ماژول‌های نوع PM230 و یک نمونه از PM330 مشاهده می‌نمایید.

pm330 pm230

درایوهای سینامیکس سری G130 زیمنس

درایوهای سینامیکس سری G130 مخصوص توان‌های 110kw تا 800Kw هستند. این درایوها تمامی مدهای کنترلی FV/، وکتور بدون انکودر و وکتور با انکودر را پشتیبانی می‌کنند. کنترلر این نوع درایوها  CU320است و پاور ماژول این درایوها از تیپ شاسی (CHASIS) است. در صنایع برای راه اندازی تمامی پمپ‌ها، فن‌ها، اکسترودرها، جرثقیل‌ها و تمامی کاربری‌های سنگین کار و مواردی که احتیاج به گشتاور راه اندازی بالا همراه با کنترل دور دارند می‌توان از این درایوها استفاده کرد.

معرفی کنترلر یونیت CU320

متداول‌ترین کنترلر یونیتی که در درایوهای سینامیکس (SINAMICS) زیمنس استفاده می‌شود؛ کنترلر یونیت CU320 است. این کنترلر یونیت چهار نوع از اصلی‌ترین درایوهای سینامیکس را کنترل می کند. این چهار نوع عبارتند از درایوهای سری G130، G150، S120 و .S150
این کنترل یونیت بر اساس شبکه‌های profibus و profinet تفکیک پذیر است. علاوه بر آن می‌توان کارت‌های option شبکه‌های CAN و profinet را نیز اضافه کرد و همزمان می‌توان بر روی یک کنترلر یونیت دو نوع شبکه متفاوت را استفاده کرد.

بر روی این کنترلر یک فلش کارت مموری CF مخصوص نصب می‌شود که بدون این فلش کارت CF کنترلر راه اندازی نمی‌شود و نمی‌توان از آن استفاده کرد. روی این فلش کارت لایسنس مخصوص و همچنین آپشن‌های مخصوص از سوی شرکت زیمنس پروگرام شده است که نمی‌توان این لایسنس را بر روی فلش کارت‌های معمولی CF کپی کرد. برنامه درایو و تنظیم پارامترها و توپولوژی درایوها بر روی فلش کارت CF نیز ذخیره می‌شود و همچنین هر نوع درایو یک فلش کارت مخصوص CF دارد. مثلا درایو G130 یک فلش کارت CF مخصوص با لایسنس مربوط به G130 دارد که هنگامی که روی CU320 قرار داده می‌شود؛ می‌توان تنها درایوهای G130 را راه اندازی کرد و برای دیگر انواع درایوها همانند G150، S120 و S150 نیز به همین ترتیب فلش کارت‌های CF مخصوص به خود را دارد.

کنترلرهای CU320 دارای 4 پورت برای شبکه DRIVE-CLIQ است. شبکه DRIVE-CLIQ شبکه هوشمند بین کنترلر و پاورماژول و مبدل انکودرها و دیگر ماژول‌های ورودی و خروجی است که در ادامه توضیح مفصل داده می‌شود.
برای پروگرام کردن کنترلرهای CU320 می‌توان از یکی از روش‌ها زیر استفاده کرد :

  • استفاده از کابل سریال از طریق پورت RS232 (در صورتی که PC پورت RS232 داشته باشد از مبدل‌های RS232 به USB نمی‌توان استفاده کرد).
  • استفاده از کابل PC ADAPTOR (در صورتی که کنترلر یونیت CU320 پورت DP برای شبکه profibus داشته باشد).
  • استفاده از کابل LAN (در صورتی که کنترلر یونیت CU320 پورت LAN با شماره X127 و یا پورت شبکه profinet داشته باشد).

در شکل‌های پایین یک نمونه از کنترلر یونیت‌های CU320 را مشاهده می‌کنید.

cu320

پاور ماژول درایو G130 سینامیکس زیمنس

پاور ماژول درایو G130 سینامیکس زیمنس از رنج 110kw تا 800Kw با ورودی سه فاز 400V و 690V از نوع تیپ شاسی (chasis) است. در شکل ذیل یک نمونه از پاورماژول‌های درایو G130 را مشاهده می‌کنید.

g130

درایو G150 سینامیکس زیمنس

درایو G150 سینامیکس زیمنس برای راه اندازی موتورهای توان بالا از رنج 110kw تا 1500kw است. دارای تمامی مدهای کنترلی V/Fو وکتور بدون انکور و وکتور با انکودر را برای راه اندازی موتورهای القایی است. برای کاربری‌های سبک و سنگین و کاربردهایی که گشتاور راه اندازی بالا احتیاج دارند و توان بالا هستند استفاده می‌شود. ورودی ولتاژ این درایوها در سه رنج 400، 500 و 690 ولت است. کنترلر این درایوها CU320 است که در بخش مربوط به درایوهای سری G130 توضیح داده شد. فقط توجه باید داشت که کنترلر Cu320 چنانچه برای راه اندازی درایوهای G150 مورد استفاده قرار گیرد، می‌بایست فلش کارت مموری مخصوص درایوهای G150 تهیه شود و در کنترلر CU320 قرار گیرد. در این صورت این کنترلر برای راه اندازی آماده می‌شود.

بخش پاور ماژول این درایوها به‌صورت پک کامل کابیتی است که این کابینت‌ها شامل پک رکتیفایر (مبدل ولتاژ ورودی به ولتاژ)Dc ، بانک خازنی، IGBT های درایو، کلید اتومات ورودی، کی پد مخصوص اپراتوری (بر روی درب کابینت درایو نصب شده است)، کنتاکتور اصلی برق ورودی درایو و در صورت درخواست ماژول چاپر (برای دفع حالت ژنراتوری شدن موتور)، چوک ورودی و چوک خروجی به‌صورت آپشن در کابینت درایو توسط سازنده نصب می شود. در شکل ذیل نمونه ای از یک درایو G150 را مشاهده می کنید.

درایو G150

درایوهای سری S سینامیکس زیمنس

درایوهای سری S سینامیکس یکی از پرکاربردترین و مهم‌ترین سری‌های درایوهای سینامیکس در صنعت هستند. درایوهای سری S هم برای راه اندازی موتورهای القایی (آسنکرون) و هم برای سرو موتورها (سنکرون) به کار می‌روند.
درایوهای سری Sبرای تمامی کاربردهای سبک و سنگین و پوزیشن و تنشن کنترل مناسب است و تمامی مد های کنترلی V/F، وکتور بدون انکودر و وکتور با انکودر برای موتورهای آسنکرون و موشن کنترل برای سروو موتورها و تمامی موتورهای سنکرون را پشتیبانی می‌کند. برای پروگرام کردن این درایوها از نرم افزارهای simotion scout، starter وTIA PORTAl  در صورتی که بخش Drive و پکیج‌های مربوط به سری S سینامیکس نصب شده باشد) می‌توان استفاده کرد. درایوهای سری S به سه دسته تقسیم می‌شوند.

  1. درایوهای سری S110
  2. درایوهای سری S120
  3. درایوهای سری S150
sinamics-s

درایوهای سری S110 زیمنس

درایوهای سری S110 زیمنس، شامل دو بخش کنترلر و بخش پاور ماژول است. همانطور که توضیح داده شد درایو سری S110 مخصوص راه اندازی هم موتورهای آسنکرون و هم موتورهای سنکرون است. همچنین این درایوها با داشتن آپشن Basic position می‌توانند هم موتور القایی و هم سروو موتور را با دقت بسیار بالایی در مد پوزیشن کنترل کنند.

کنترلر Cu305 مخصوص درایوهای سری S110 زیمنس

کنترلر Cu305 مخصوص درایوهای سری S110 زیمنس است. این کنترلر نیز همانند کنترلر CU320 زیمنس دارای فلش مموری کارت مخصوص CF است که بدون این فلش کارت نمی‌توان آن را پروگرام و راه اندازی کرد. این کنترلر دارای ویژگی های زیر است:

  • پشتیبانی از شبکه های صنعتی CAN، Profibus، Profinet وUSS
  • قابلیت اتصال دو انکودر از طریق ترمینال روی کنترلر و پورت شبکه  Drive-CLIQ
  • دارای ترمینال‌های ورودی و خروجی دیجیتال و آنالوگ
  • امکان اتصال به یک پاور ماژول

در شکل پایین یک نمونه از کنترلرهای CU305 مخصوص درایوهای سری S110 سینامیکس زیمنس را مشاهده می‌کنید.

cu305

پاورماژول (PM) درایوهای سینامیکس سری S110

بخش پاورماژول درایوهای سری S110 سینامیکس فقط در تایپ بلوکی است. هم ورودی تک فاز 220 ولت و هم ورودی سه فاز 400 ولت را پشتیبانی می‌کند. این نوع پاور ماژول با نام PM340 مشخص می‌شود. رنج توانی این درایوها از 0.37kw تا 132kw است. این پاورماژول‌ها در برخی توان‌های بالا توسط مایع خنک کاری می‌شوند ولی در اکثر توان‌ها توسط فن خن کاری می‌شوند. در شکل زیر یک نمونه از پاور ماژول‌های درایوهای سری S110 سینامیکس را مشاهده می‌کنید.

pm340

درایوهای سری S120 سینامیکس (SINAMICS) زیمنس

درایوهای سری S120 سینامیکس زیمنس یکی از پرکاربردترین سری‌های سینامیکس است. در اغلب دستگاه‌های CNC پیشرفته، دستگاه‌های تولیدی مانند تولید کاغذ، کارتن دستگاه های چاپ و بسته بندی، لمینت‌های مختلف، برش‌های کاغذ، نایلون و بسیاری از صنایع خودرو سازی و تولید قطعات خودرو، صنایع فولاد سازی و انواع ربات‌های صنعتی استفاده می‌شود.
درایوهای سری S120 سینامیکس همانند دیگر موارد سری S بخش کنترلر و بخش پاور مجزا از هم است. برای پروگرام کردن این درایوها از روش‌های زیر استفاده می‌شود:

  • کابل RS232 (به شرطی که سیستم PC پورت متصل داشته باشد) در غیر این صورت از طریق مبدل usb به RS232 نمی‌توانید متصل شوید و یا کابل PC ADAPTOR USB A2 (در صورتی که کنترلر پورت profibus داشته باشد).
  • از طریق کابل LAN (در صورتی که کنترلر پورت LAN یا profinet داشته باشد).
  • توسط نرم افزارهای starter یا simotion scout یا TIA PORTAL (در صورتی که بخش درایو و پکیچ‌های SSP مربوط به سری S سینامیکس نصب شده باشد).

بخش کنترلر درایوهای سری S120سینامیکس زیمنس

درایوهای سری S120 از نظر کنترلر دو نوع کنترلر کلی دارد. این کنترلرها بدون فلش کارت CF قابلیت راه اندازی ندارد و نمی‌توان بدون فلش کارت CF آن‌ها را راه اندازی کرد. نکته بسیار مهم این است که فلش کارت‌های هر دو کنترلر CU310 و CU320 قابل جابه‌جایی بر روی یکدیگر هستند. این بدین معناست که می‌توان فلش کارتی که روی کنترلر CU310 نصب شده است را برداشت و بر روی کنترلر CU320 قرار داد و می‌توان با پروگرام کردن درایوهای سری S120 را راه اندازی کرد. بخش کنترلر درایو کمترین آسیب را می‌بیند و بیشترین خرابی در زمان تعمیر درایو S120 مربوط به بخش قدرت است.

کنترلر CU310 سری S120 سینامیکس زیمنس

کنترلر CU310 سری سینامیکس S120 زیمنس از نظر ظاهری شبیه به کنترلر CU305 است. این کنترلر بر روی پاور ماژول PM340 که به‌صورت بلوکی است و پاور ماژول‌های تایپ شاسی که برای توان بزرگتر از 100kw است نصب می‌شود. دارای فلش کارت CF مخصوص است. این کنترلر تنها یک پاور ماژول یا به عبارتی یک درایو را راه اندازی می‌کند. برخلاف Cu320 که می‌تواند با توجه به لایسنس و آپشن خریداری شده روی CF کارت چندین پاورماژول را راه اندازی نماید. کنترلر CU310 دارای ویژگی‌های زیر است :

  • تنها شبکه‌های صنعتی Profibus (پروفیباس) و Profinet (پروفینت) را به‌طور جداگانه پشتیبانی می‌کند.
  • تنها یک پاور ماژول را راه اندازی می‌کند.
  • قابلیت راه اندازی هم سروو موتور و هم موتور آسنکرون را دارد.
  • قابلیت اتصال سه انکودر از طریق شبکه drive-cliq را دارد.
  • یک پورت شبکه drive-cliq دارد.

در شکل پایین یک نمونه از کنترلرهای CU310 را مشاهده می‌کنید.

cu310

کنترلر CU320 سری S120 سینامیکس زیمنس

متداول‌ترین کنترلر یونیتی که در درایوهای سینامیکس (SINAMICS) زیمنس استفاده می‌شود کنترلر یونیت CU320 است. این کنترلر یونیت چهار نوع از اصلی‌ترین درایوهای سینامیکس را کنترل می‌کند. این چهار نوع عبارتند از درایوهای سری G130، G150، S120 و .S150
این کنترل یونیت بر اساس شبکه‌های profibus و profinet تفکیک پذیر است. علاوه‌بر آن می‌توان از کارت‌های option شبکه‌های CAN و یا profinet را نیز اضافه کرد. همزمان می‌توان بر روی یک کنترلر یونیت دو نوع شبکه متفاوت را استفاده کرد.
بر روی این کنترلر یک فلش کارت مموری CF مخصوص نصب می‌شود که بدون این فلش کارت CF کنترلر راه اندازی نمی‌شود و نمی‌توان از آن استفاده کرد. روی این فلش کارت لایسنس مخصوص و همچنین آپشن‌های مخصوص از سوی شرکت زیمنس پروگرام شده است که نمی‌توان این لایسنس را بر روی فلش کارت‌های معمولی CF کپی کرد. برنامه درایو و تنظیم پارامترها و توپولوژی درایوها بر روی فلش کارت CF نیز ذخیره می‌شود. کنترلر CU320 ویژگی‌های زیر را در سری S120 دارد:

  • دارای 4 پورت شبکه DRIVE-CLIQ است.
  • می‌تواند یک OPTION MODUE به آن اضافه شود .این آپشن ماژول می‌تواند آپشن ورودی و خروجی آنالوگ و دیجیتال، آپشن شبکه CAN یا آپشن ماژول شبکه profinet باشد.
  • می‌تواند بیش از یک درایو S120 را راه اندازی کند. ( تعداد پشتیبانی درایو بستگی به لایسنس خریداری شده دارد.)
  • دارای فقط ورودی و خروجی دیجیتال است .چنانچه احتیاج به ورودی و خروجی آنالوگ داشته باشید می‌توانید از طریق شبکه DRIVE-CLIQ ماژول‌های مخصوص ورودی و خروجی آنالوگ و دیجیتال و سنسورهای دما به آن متصل کنید.

برای پروگرام کردن کنترلرهای CU320 می‌توان از یکی از روش‌ها استفاده کرد:

  1. استفاده از کابل سریال از طریق پورت RS232 در صورتی که PC پورت RS232 داشته باشد، نمی‌توان از مبدل‌های RS232 به USB استفاده کرد.
  2. استفاده از کابل PC ADAPTOR در صورتی که کنترلر یونیت CU320 پورت DP برای شبکه profibus داشته باشد.
  3. استفاده از کابل LAN در صورتی که کنترلر یونیت CU320 پورت LAN با شماره X127 یا پورت شبکه profinet داشته باشد.

در زیر یک نمونه از کنترلرهای مدل CU320 و یک نمونه از فلش کارت‌های CF را مشاهده می‌کنید.

cf cu320 کنترلرهای مدل CU320

انواع پاور ماژول(PM)  درایو سینامیکس (SINAMICS) سری S120 زیمنس

پاورماژول(PM)  درایو سینامیکس سری S120 به 4 دسته و تایپ مختلف تقسیم می‌شوند:

  1. پاور ماژول تایپ بلوکی BLOCK SIZE
  2. پاورماژول تایپ کتابی BOOK SIZE
  3. پاورماژول تایپ شاسی CHASIS SIZE
  4. پاور ماژول تایپ کابینتی CABINET SIZE

در جدول زیر مشخصات همه پاور ماژول‌ها از جمله نوع و رنج ولتاژ ورودی، رنج توان و نوع کنترلی که به آن متصل می‌شود مشاهده می‌کنید.

ردیف تایپ پاورماژول PM رنچ ولتاژ ورودی ( V ) رنج توان ( KW ) نوع خنککاری درایو نوع کنترلر
1 BLOCK SIZE 220 v (AC) تکفاز
380 v ( AC) سه فاز
0.37 – 90kw فن هوا CU310
2 BOOK SIZE 500-700 v ( DC) 1.6 – 107kw فن هوا
پلیت آلومینیومی فلزی
CU320
3 CHASIS SIZE 380v (AC) سه فاز
690v (AC) سه فاز
1000v (DC)
110-800kw فن هوا
خنک کاری توسط مایع
CU310-CU320
4 CABINET SIZE 690v ( AC)سه فاز
1000v (DC)
1000-1500kw فن هوا
خنک کاری توسط مایع
CU320

 

 

 

 

 

 

 

 

 

در شکل‌های زیر یک نمونه از هر تایپ پاور ماژول‌های سری S120 مشاهده می‌شود.

chasis-s120 pm block booksize cabinet s120

معرفی ماژول های تغذیه DC تایپ پاور ماژول BOOK SIZE درایو S120

پاور ماژول‌های تایپ کتابی (BOOK SIZE) سری S120 سینامیکس به علت آن که ولتاژ ورودی DC می‌گیرد. ماژول‌های تغذیه DC متناسب با آن‌ها تعبیه شده است. این ماژول‌ها ولتاژ ورودی AC را تبدیل به ولتاژ DC می‌کنند و ولتاژ خروجی به ورودی‌های تایپ کتابی پاورماژول‌های سری S120 متصل می‌شود. یکی از ویژگی‌های این ماژول‌های تغذیه داشتن پورت شبکه DRIVE-CLIQ است که تحت شبکه DRIVE-CLIQ به کنترلر CU320 متصل می‌شود. می‌توان پارامترهای تغذیه از جمله ولتاژ ورودی و ولتاژ DC خروجی و دما ماژول تغذیه و دیگر موارد را از طریق کنترلر CU320 بررسی کرد. انواع ماژول‌های تغذیه DC (رکتیفایر) سری S120 نوع کتابی به سه دسته تقسیم می‌شوند:

  1. BASIC LINE MODULE
  2. SMART LINE MODULE
  3. ACTIVE LINE MODULE

در مدل BASIC LINE MODULE از پل دیودی برای تبدیل ولتاژ ورودی AC به ولتاژ DC استفاده می‌شود و برخی از مدل‌های آن دارای مدار چاپر (مدار مربوط به دفع حالت ژنراتوری شدن موتور) است و با اتصال مقاومت ترمز به این ماژول‌ها می‌توان ولتاژ حاصل از ژنراتوری شدن موتور را دفع کرد.
در مدل‌های SMART LINE MODULE و ACTIVE LINE MODULE از IGBT برای تبدیل ولتاژ ورودی AC به ولتاژ DC استفاده می‌شود و دیگر احتیاجی به اتصال مقاومت ترمز ندارند. به دلیل آن که ولتاژ حاصل از حالت ژنراتوری موتور را به وسیله IGBT ورودی به شبکه برق ورودی برمی‌گردانند و صرفه جویی انرژی خواهد شد. این ماژول از ماژول‌های BASIC گران‌تر هستند. در شکل زیر یک نمونه از ماژول‌های تغذیه DC تایپ کتابی به عنوان ACTIVE LINE MODULE را مشاهده می‌کنید.

active line module

درایوهای سری S150 سینامیکس (SINAMICS) زیمنس

درایو سری S150 سینامیکس مخصوص راه اندازی موتورهای توان بالا است. این درایوها همچنین علاوه بر موتورهای توان بالای آسنکرون، موتورهای مخصوص سنکرون توان بالا را نیز راه اندازی می‌نماید. پاور ماژول‌های این درایوها نیز همانند سری G150 به‌صورت کابینتی و در رنج توانی 110kw تا 1200kw است. کنترلر این درایو نیز همانند سری S120 وG130 و G150، کنترلرCU320 است که توضیح آن در قسمت درایوهایG130  و G150 داده شده است. در شکل ذیل یک نمونه از درایوهای سریS150  سینامیکس زیمنس را مشاهده می‌نمایید.

s150 درایوهای سری S150

شبکه DIVE-CLIQ در درایوهای SINAMICS سینامیکس چیست؟

شبکه  DIRVE-CLIQمخفف DRIVE COMPONENT LINK WITH IQ به معنا (شبکه هوشمند درایو) است. این پروتکل مابین کنترلرهای SINAMICS با بخش پاور ماژول‌ها، مبدل‌های انکودر و ماژول‌های سیگنال‌های ورودی و خروجی آنالوگ و سنسورهای دما مربوط به فقط درایوهای سینامیکس زیمنس است. بنابراین بینPLC و یا مانیتورینگ این شبکه استفاده نمی‌شود.

شرکت زیمنس این شبکه را به‌صورت اختصاصی فقط برای درایوهای SINAMICSاستفاده می‌کند. تمامی تجهیزات سخت افزاری و بخش نرم افزاری و به‌خصوص پروتکل این شبکه منحصرا برای شرکت زیمنس است. این شبکه با پورت RJ45 و به‌صورت 4 سیمه است. علاوه بر 4 سیم مربوط به انتقال دیتا، 2 سیم نیز برای انتقال ولتاژ 24 ولت نیز در تمامی پورت‌های شبکه تعبیه شده است که در مواردی که احتیاج بود می‌توان کابل مخصوص سبز رنگ DRIVE-CLIQ همراه با پورت مخصوص RJ45 که 24 ولت را انتقال می‌دهد استفاده کرد. یکی از موارد استفاده از این کابل‌ها در هنگام استفاده از اتصال به مبدل انکودر SMI که در ادامه توضیح داده خواهد شد، متصل به روی موتورها و سرووموتورهای مخصوص زیمنس است.

استفاده زیمنس از این شبکه به دلیل انحصاری کردن تجهیزات و بهره برداری مالی از درایوهای SINAMICSاست. همانند استفاده از شبکه profibus و mpi در Plc سری 300 و 400 که به‌صورت کاملا اختصاصی در برند زیمنس است، این شبکه نیز تنها به این علت طراحی شده است که کاملا تحت انحصار این شرکت باشد.تجهیزاتی که به شبکه DRIVE-CLIQ متصل می‌شود به شرح ذیل است :

  • کنترلرهای درایوهای سینامیکس همانند CU305، CU310 و  CU320
  • پاورماژول PM تایپ BLOCK، BOOK و CHASIS و CABINET
  • مبدل‌های انکودر نصب شده روی موتور  SMI
  • مبدل‌های انکودر قابل نصب در تابلو (کابینتی)  SMC
  • انواع ماژول‌های ترمینالی TM برای سیگنال‌های ورودی و خروجی آنالوگ و دیجیتال و سنسورهای دما همانندTM31 و  TM41

در زیر شکل نمونه‌ای شماتیک ادوات درایوهای سینامیکس را تحت شبکه DRIVE-CLIQ مشاهده نمایید.

DRIVE-CLIQ

معرفی ماژول های جانبی درایوهای سینامیکس زیمنس

ماژول‌های جانبی درایوهای سینامیکس SINAMICS زیمنس عبارتند از :

  • پنل کاربری اپراتوری BOP و AOP
  • مبدل‌های انکودر تحت شبکه  DRIVE-CLIQ  SMI و SMC 
  • ترمینال ماژول (TM) تحت شبکه  DRIVE-CLIQ
  • ماژول‌های افزایشی (OPTION BOARD) مخصوص کنترلر CU320
  • کابل‌های مخصوص  DRIVE-CLIQ

در ادامه به توضیح مفصل هر کدام می‌پردازیم.

BOP مخصوص درایوهای سینامیکسV20 

این پنل بر روی درایو  v20نصب می‌شود و می‌توان پارامترهای درایو را تغییر داد و مشاهده کرد.

پارامترهای درایو

BOP مخصوص درایوهای سینامیکس G120 

این پنل به‌صورت یک پنل در حد بوده و بر روی کنترلرهای CU230، CU240 و CU250 مربوط به درایوهای G120 نصب می‌شود.

BOP

AOP مخصوص درایوهای سینامیکس G120

این پنل به‌صورت یک پنل پیشرفته بود و آیتم‌های text و امکان نمایش کردارهای ولتاژ و جریان و… را نیز دارد و بر روی کنترلرهای CU230، CU240 و CU250 مربوط به درایوهای G120 نصب می‌شود.

AOP

BOP20 مخصوص درایوهای سینامیکس S110، S120، G130، G150 و S150

این پنل به‌صورت basic فقط نمایش شماره عددی پارامترها و آلارم‌ها و فالت‌ها است. بر روی کنترلرCU305، CU310 و CU320 نصب می‌شود.

BOP20

AOP03 مخصوص درایوهای سینامیکس S120، G130 G150، S150،

این پنل به‌صورت پیشرفته است و پارامترها و آلارم‌ها را به‌صورت عددی و Text (متنی) نمایش می‌دهد. این پنل تنها بر روی کنترلر CU320 و از طریق پورت RS232 در انتها کنترلر متصل می‌شود. این پنل معمولا برای درایوهای توان بالا که به‌صورت کابینتی است بر روی درب تابلو نصب است و اپراتور از طریق این پنل مقادیر اصلی و وضعیت درایو را می‌تواند مشاهده نماید.

AOP30

معرفی مبدل های انکودر تحت شبکه DRIVE-CLIQ درایوهای سینامیکس زیمنس

در درایوهای سینامیکس انکودرهای متصل به شفت موتورهای القایی و سرووموتورهای زیمنس و همچنین محورها به مبدل‌هایی متصل می‌شوند که خروجی آن‌ها تحت شبکه DRIVE-CLIQ است. این مبدل‌ها به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند:

  1. مبدل‌های انکودر  SMI
  2. مبدل‌های انکودر  SMC

مبدل های انکودر SMI درایوهای سینامیکس زیمنس

این مبدل‌ها بر روی موتورهای القایی یا سرووموتورهای زیمنس در توان پایین و متوسط نصب می‌شود. همچنین این مبدل‌ها قابل پروگرام شدن تحت شبکه درایو DRIVE-CLIQ هستند. به طوری که کد و مشخصات موتور در حافظه مموری این مبدل‌ها پروگرام می‌شود و معمولا در کارخانه تولیدی شرکت زیمنس عمل پروگرام انجام می‌شود. همچنین حتما می‌بایست کابل مخصوص DIVE-CLIQ سبز رنگ که ولتاژ 24 ولت برای تغذیه مبدل SMI را حمل می کند مورد استفاده قرار گیرد.

مبدل های انکودر

از نظر ظاهری همه انواع مبدل‌های انکودر SMI یکی است و از طریق نرم افزار تحت شبکه DRIVE-CLIQ قابل تشخیص هستند. بنا بر نوع انکودر نصب شده بر روی موتورها و سروو موتورها این مبدل‌ها به سه دسته تقسیم می‌شوند :

مبدل انکودر مدل SMI10

این مبدل مخصوص موتورها و سرووموتورهایی است که پشت شفت آن‌ها Resolver (رزولور) نصب شده است. در شکل زیر نمونه‌ای از SMI10 و رزولور را مشاهده می‌نمایید.

resolver smi10

مبدل انکودر مدل SMI20

این مبدل مخصوص موتورها و سرووموتورهایی است که پشت شفت آن‌ها انکودر سینوسی مخصوص زیمنس نصب گردیده است. انکودرهای سینوسی ای که شرکت زیمنس استفاده می‌نماید با نام‌های  ERNو EQN است. متداول‌ترین این انکودرها با شماره  ERN1387 و  EQN1325است. این انکودرها علاوه بر پالس های A و B و Z  به‌صورت سینوسی با ولتاژ پیک تا پیک 1v، پالس‌های دیتا و ساعت نیز می‌دهند که می‌توان موقعیت شفت را در یک دور و همچنین حفظ شمارش دورهای چرخش شده به صورت ابسولوت تشخیص داد. در شکل ذیل نمونه‌ای از انکودرهای ERN، EQN و مبدل SMI20 کرد.

smi20 ern1387-2 ern1387

مبدل انکودر مدل SMI30

این مبدل‌ها مخصوص انکودرهای افزایشی هستند که خروجی پالس مربعیHTL  و TTLدارند. هر نوع انکودر افزایشی که خروجی پالس می‌دهد می‌توان به این مبدل متصل کرد. شرکت زیمنس متداول‌ترین انکودر افزایشی که پشت موتورهای القایی آسنکرون استفاده می‌نماید، انکودر ROD431 است. در شکل ذیل یک نمونه از انکودر افزایشی  ROD431و یک نمونه از SMI30 را مشاهده می‌نمایید.

rod431 smi10

مبدل های انکودر SMC درایوهای سینامیکس زیمنس

این مبدل‌ها مخصوص نصب در تابلو و کابینت کنار کنترلر درایوهای سینامیکس است. این مبدل‌ها یک ترمینال مخصوص برای انتقال سیگنال‌های انکودر با کابل شیلدار از سمت انکودر (نصب شده بر روی موتورها، سروو موتورها یا محورها ) تا مبدل SMC دارد. تغذیه این مبدل‌ها 24 ولت dc است که به‌صورت یک پورت بالا  SMC قرار دارد. همچنین یک پورت DRIVE-CLIQ با نام X500 دارد که با کابل معمولی DRIVE-CLIQ به کنترلرهای سری CU305، CU250، CU310 وCU320 در درایوهای سینامیکس متصل شود. از این مبدل‌ها برای زمانی که موتورها و سرووموتورها مبدل SMI ندارند (موتور و سرووموتورها یا مدل قدیمی زیمنس یا برندی غیر از زیمنس هستند) و یا یک انکودر به‌صورت جدا از موتور بر روی محور نصب شده است استفاده می‌شود.
بنا به نوع انکودر استفاده شده در پشت موتورها و سرووموتورها و محورها مبدل های انکودر نوع SMC نیز همانند نوع SMI به سه دسته تقسیم می‌شوند :

مبدل انکودر مدل SMC10

این مبدل همانند SMI10 مخصوص موتورها و سرووموتورهایی است که پشت شفت آن‌ها  Resolver(رزولور) نصب شده است. در شکل ذیل نمونه‌ای از SMC10 و رزولور را مشاهده می‌نمایید.

resolver smc10

مبدل انکودر مدل  SMC20

این مبدل همانند  SMI20مخصوص موتورها و سرووموتورهایی است که پشت شفت آن‌ها انکودر سینوسی مخصوص زیمنس نصب گردیده است. متداول‌ترین این انکودرها با شماره ERN1387 و EQN1325 است. در شکل ذیل نمونه‌ای از SMC20 و انکودر EQN1325 را مشاهده می‌کنید.

smc20 eqn1325

مبدل انکودر مدل  SMC30

این مبدل مخصوص انکودرهای افزایشی هستند که خروجی پالس مربعی HTL و TTL دارند. همچنین این مبدل برای انکودرهایی که پروتکل SSI را نیز پشتیبانی می‌کند نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد. هر نوع انکودر افزایشی که خروجی پالس می‌دهد می‌توان به این مبدل متصل کرد اما شرکت زیمنس متداول‌ترین انکودر افزایشی که پشت موتورهای القایی آسنکرون استفاده می‌نماید و انکودرROD431 است. این مبدل همانند مبدل های دیگرSMC در قسمت بالا یک ترمینال برای تغذیه 24 ولت DC و یک پورت برای شبکه DRIVE-CLIQ به نام X500 دارد. همچنین دو ترمینال به‌صورت دو ردیفه و یک پورت دو ردیفه 15 تایی SUB-D دارد. اما فقط یک انکودر می‌توان یا از طریق ترمینال یا از طریق پورت متصل کرد و این بخش در تنظیمات برنامه مشخص می‌شود. در شکل ذیل یک نمونه از انکودر افزایشی ROD431 و یک نمونه از SMC30 را مشاهده می‌نمایید.

smc30 rod431

ترمینال ماژول‌های (TM) افزایشی شبکه DRIVE-CLIQ درایوهای سینامیکس زیمنس

در درایوهای سینامیکس زیمنس به‌خصوص سری G130، G150، S120 وS150 چنانچه احتیاج به سیگنال‌های ورودی و خروجی دیجیتال و آنالوگ و سنسورهای دما و… برای کنترل هر چه بهتر موتورها و سرووموتورها داشته باشیم. ترمینال ماژول‌هایی تحت عنوان TM که تحت شبکه DRIVE-CLIQ به کنترلر درایوهای سینامیکس بخصوص CU320 متصل می‌شوند تعبیه شده است. انواع ترمینال ماژول‌های مخصوص درایوهای سینامیکس شامل TM120، TM15، TM150، TM31، TM41، TM54F می‌شوند. در جدول ذیل انواع این ترمینال ماژول‌ها با ویژگی‌های آن معرفی شده است :

ردیف نوع TM تعداد پورت
DRIVE-CLIQ
تعداد ورودی
دیجیتال
تعداد خروجی
دیجیتال
تعداد
ورودی آنالوگ
تعداد خروجی
آنالوگ
تعداد ورودی
سنسور دما
توضیحات
تکمیلی
1 TM120 2 4 سنسورهای دما نوع KTY و PTC را پشتیبانی می‌کند.
2 TM15 2 24 24 در کل 24 سیگنال را می‌توان متصل کرد هر کانال می‌تواند یا ورودی باشد یا خروجی و در برنامه می‌توان تنظیم نمود .
3 TM150 2 12 سنسورهای دما نوع KTY، PTC، PT100 و PT1000 را پشتیبانی می‌کند.
4 TM31 2 12 6 2 2 1 4 کانال به طور مشترک می‌تواند هم ورودی باشد و هم خروجی و همچنین 2 خروجی رله‌ای دارد و ورودی و خروجی آنالوگ می‌تواند به‌صورت ولتاژی 0 تا 10 یا -10 تا 10 ولت و هم به‌صورت جریانی 0 تا 20 میلی آمپر یا 4 تا 20 میلی آمپر باشد. سنسور دما نوع KTY و PTC را پشتیبانی می‌کند .
5 TM41 2 8 4 1 4 کانال به‌صورت مشترک هم می‌تواند ورودی باشد و هم خروجی و همچنین برای ورودی آنالوگ فقط سیگنال ولتاژی
منفی 10 تا مثبت 10 ولت را می‌توان متصل نمود.
6 TM54F 2 24 4 این ماژول مخصوص ورودی و خروجی‌های
Fail safe می‌باشد.

در ذیل نمونه هایی از عکس های ترمینال ماژول ها TM) می بینید.

TM120

TM120

TM15

TM15

TM31

TM31

TM41

TM41

TM54F

TM54F

ماژول های افزایشی (OPTION BOARD) کنترلرCU320  درایوهای سینامیکس زیمنس

بر روی کنترلر CU320 مخصوص درایوهای سینامیکس سری G130 و G150 وS120 و S150 می‌توان ماژول‌هایی را به‌عنوان آپشن برد اضافه کرد این ماژول‌ها عبارتند از :

ماژول  TB30

این ماژول برای اضافه کردن سیگنال‌های آنالوگ و دیجیتال به کنترلرCU320 است. این ماژول دارای 2 ورودی سیگنال آنالوگ ولتاژی، 2 خروجی سیگنال آنالوگ ولتاژی، 4 ورودی دیجیتال و 4 خروجی دیجیتال است. در شکل ذیل نمونه ای از ماژول TB30 را مشاهده می‌نمایید.

tb30 sinamics

ماژول  CBC10

این ماژول برای اضافه کردن شبکه CAN به کنترلرCU320 است؛ به دلیل اینکه کنترلر Cu320 به‌تنهایی شبکه CAN ندارد. چنانچه در پروژه احتیاج به شبکه CAN داشتیم می‌توان این ماژول را تهیه کرد و بر روی کنترلر CU320 نصب کرد. در شکل ذیل نمونه‌ای از ماژول  CBC10 را مشاهده می‌نمایید.

cbc10

ماژول CBE20 و  CBE25

این دو ماژول برای اضافه کردن شبکه profinet به کنترلرCU320 است. هر دو ماژول یک خط شبکه profinet (پروفینت) را به کنترلر اضافه می‌کنند. با این تفاوت که ماژول CBE20 دارای دو پورت به‌عنوان سوئیچ دارد اما ماژول CBE25 دارای 4 پورت به‌عنوان سوئیچ دارد. در شکل ذیل نمونه‌ای از ماژول CBE25 را مشاهده می‌نمایید.

cbe25

کابل‌های مخصوص شبکهDRIVE-CLIQ  درایوهای سینامیکس زیمنس

کابل‌های مخصوص شبکه DRIVE-CLIQ به دو دسته تقسیم می‌شوند :

  1. کابل‌های شبکه بدون انتقال تغذیه 24 ولت
  2. کابل‌های شبکه همراه با پورت مخصوص با انتقال تغذیه 24 ولت

در دسته اول معمولا کابل‌های شبکه LAN با استاندارد CAT6 به‌صورت شیلدار و با پورت RJ45 با حفاظ فلزی استفاده می‌شود. این کابل برای ارتباط بین کنترلرهای CU320، CU310 و CU305 با پاورماژول‌ها (PM)، ترمینال ماژول‌ها (TM)، مبدل‌های انکودر کابینتی (SMC) و ماژول‌هایی که تغذیه 24 ولت جداگانه دارند استفاده می‌شود.

در دسته دوم کابل DRIVE-CLIQ سبز رنگ با پورت مخصوص RJ45علاوه بر سیم‌های دیتا (4 سیمه)، 2 سیم نیز تغذیه 24 ولت را منتقل می‌کنند. متداول‌ترین استفاده این کابل‌ها برای ارتباط مبدل‌های انکودر  SMI بر سر موتورها و سرووموتورها به کنترلر یا پاورماژول‌های درایوهای سینامیکس‌ها است. در شکل زیر نمونه‌ای از هر نمونه کابل DRIVE-CLIQ مشاهده نمایید.

drive-cliq

کابل DRIVE-CLIQ بدون انتقال تغذیه 24 ولت

کابل DRIVE-CLIQ بدون انتقال تغذیه 24 ولت

کابل DRIVE-CLIQ( با انتقال تغذیه 24 ولت ) – مخصوص اتصال به مبدل انکودر SMI

راه‌های ارتباطی نیک صنعت

  • تماس با نیک صنعت: 021:87700210
  • واحد فروش نیک صنعت: 09197872783
  • واحد تعمیرات نیک صنعت: 09197872789
  • ایمیل نیک صنعت: info@nicsanat.com
  • آدرس شرکت: تهران، خیابان بهشتی، خیابان میرعماد، کوچه پیمانی(یازدهم)، پلاک 17