ساخت تابلو برق

تابلو برق صنعتی محفظه‌ای از جنس فلز است که تجهیزات الکتریکی مختلف در آن قرار می‌گیرد. تابلو برق به کنترل انرژی الکتریکی، محافظت از دیگر دستگاه‌ها و کنترل مطمئن و ایمن سیستم‌های برق می‌پردازد. طراحی تابلو برق نیازمند مهارت و تخصص است و با توجه به نیاز مشتری و فضای نصب آن، در ابعاد مشخص ساخته می‌شود.

برای بهره‌مندی از خدمات نصب، مونتاژ و ساخت تابلو برق، می‌توانید با شماره تلفن 87700210 تماس حاصل فرمایید و سفارش خود را ثبت کنید.

مونتاژ تابلو برق

قبل از اینکه مونتاژ تابلو برق صنعتی را انجام دهید، باید با توجه به نیاز‌ و محدویت‌های پروژه ابعاد مورد نظر تابلو را انتخاب کنید، سپس باید بررسی کنید که چه قطعاتی قرار است در تابلو برق استفاده شود، بعضی از تجهیزات و دستگاه‌ها که از قطعات پرتکرار در تابلو برق‌های صنعتی می‌باشند، شامل موارد مانند پی ال سی، اچ ام آی، کنتاکتور، انواع کلیدها(کلیداتوماتیک، محافظ جان، حرارتی، هوایی و …)، سافت استارتر، بیمتال، رله‌ها، فیوز، تایمر، ترانس جریان و  راه اندازی و فن و فیلتر تابلو، سنسورها و چراغ است.

موارد بالا تنها بخشی از مراحل ساخت و اجرای تابلو برق است، مواردی که لازم است توسط سازنده تابلو ها انجام شود، به شرح زیر است.

نقشه تابلو برق با توجه به بررسی محیط

ساخت تابلو برق‌های صنعتی مستلزم طراحی و نقشه کشی دقیق و استاندارد است که باید توسط مهندسان با تجربه و متخصص انجام گیرد. به این منظور باید پروژه مربوطه جهت ساخت تابلو برق بررسی شود و اجزای تشکیل دهنده الکتریکی برای پروژه مشخص، معین شود.

اطمینان از استاندارد بودن کلیه قطعات

بعد از مشخص کردن نقشه تابلو برق، باید قطعاتی را که در تابلو برق استفاده می‌شود از لحاظ استاندارد بودن، بررسی کرد. برای اطمینان بیشتر باید از تجهیزات اصلی نمایندگی‌ برندهای معتبر و رسمی استفاده شود.

سنجش تجهیزات

کارشناس کنترل کیفیت با انجام تست ایمنی تمامی قطعات را مورد سنجش قرار می‌دهد، این کار باید به‌صورت دقیق و توسط افراد با تجربه انجام گیرد تا از صدمات مربوط به تجهیزات و دستگاه‌های برقی جلوگیری شود.

در ادامه تمامی موارد فوق را با جزئیات دقیق‌تر مورد بررسی قرار می‌دهیم.

مراحل ساخت و جمع آوری تابلو برق

مواردی مانند رنگ کاری، برش کاری، جوشکاری، نقشه کشی و همچنین مونتاژ بدنه اصلی تابلو، مونتاژ قطعات و تجهیزات الکتریکی به ترتیب برای ساخت تابلو برق انجام می‌شود. که در ادامه به بررسی هر کدام می‌پردازیم.

آماده سازی نقشه تابلو برق (جانمایی و ایزومتریک)

نقشه‌ها در طراحی و ساخت تابلو برق نقش مهمی دارند و سازنده تابلو را در رسیدن به هدف کمک می‌کنند. اصلی‌ترین نقشه برای ساخت تابلو برق، نقشه جانمایی و ایزومتریک است.

  1. نقشه جانمایی، لیست تجهیزات مشخص و روش چیدن آن‌ها را برای ساخت تابلو برق ارائه می‌دهد که از این نقشه برای قسمت‌های داخلی و بخش فنی تابلو برق استفاده می‌شود.
  2. نقشه ایزومتریک یا همان نقشه مدار، به منظور مشخص کردن میزان مصرف برق هر قسمت از ساختمان مورد استفاده است و همچنین میزان توزیع برق هر قسمت را مشخص می‌کند.

جوشکاری، برش کاری

جنس بدنه تابلو برق عمدتا از فولاد ضد زنگ است، ضخامت و قطر ورقه‌هایی که به وسیله آن بدنه این تابلو ها ساخته می‌شود با توجه به محل نصب و نوع کاربری آن(از 1.5mm تا 2.5mm) تغییر می‌کند. ابتدا در این مرحله قطعات جهت اندازه گیری به بخش برش وارد می‌شوند و بعد جهت فرم گرفتن به قسمت پانچ و مته کاری منتقل می‌شوند، سپس قطعات شکل گرفته وارد مرحله جوشکاری می‌شوند و انتهای کار با فرزکاری به رفع آثار جوشکاری و صاف کردن سطح آن پرداخته می‌شود.

رنگ کاری

رنگ کاری در 4 مرحله به‌صورت(زنگ زدایی)، چربی زدایی، فسفاته(ایجاد پوشش فسفاته) و عایق کاری انجام می‌شود.

  1. زنگ زدایی  به وسیله سمباده و یا فرز برای پاک کردن زنگ روی ورق فلزی انجام می‌شود. در صورت زیاد بودن مقدار زنگ زدگی می‌توان به مقدار کنترل شده از اسید سولفوریک استفاده کرد.
  2. چربی زدایی با استفاده از سیستم اولتراسونیک و یا محلول شیمیایی برای پاک کردن چربی از سطح فولاد استفاده می‌شود.
  3. ایجاد پوششی از فسفاته از زنگ زدگی سطح فولاد تا حدی جلوگیری می‌کند. و باعث مستحکم شدن بدنه تابلو برق می‌شود.
  4. در انتهای کار عایق کاری بدنه را انجام می‌دهند.

مونتاژ بدنه و نصب تجهیزات

قطعات بدنه بعد از رنگ شدن به وسیله پانچ و یا پیچ و مهره به هم متصل می‌شوند تا فضای قرار گیری و نصب تجهیزات الکتریکی مشخص شود. ممکن است پانچ کردن با توجه به تغییر در اندازه‌های بعضی از اجزا در این مرحله انجام شود. این مرحله مطابق با نقشه جانمایی اجرا می‌شود. برای جلوگیری از خطرات باید موارد زیر رعایت شود.

  1. لیست تجهیزات الکتریکی که در تابلو قرار می‌گیرد، مشخص شود.
  2. برای ثابت شدن تجهیزات الکتریکی درون تابلوها باید پیچ و مهره با توجه به نوع تجهیزات تهیه و نصب شود.
  3. باید از محکم و مقاوم بودن محیط قرارگیری شینه‌ها و مقره‌ها مطمئن شوید. زیرا تجهیزات جریان اتصالات کوتاه را از خود عبور می‌دهند و باید محل قرارگیری آن‌ها استحکام کافی را داشته باشد.
  4. لازم است فضای استاندارد برای تمام تجهیزات در زمان مونتاژ اسکلت تابلو برق در نظر گرفته شود، تا برای تعمیرات و یا تعویض نمودن قطعات، تایم قطع برق کوتاه شود.
  5. همه تجهیزات الکتریکی باید روی سینی تابلو برق قرار گرفته شود.

مونتاژ تجهیزات در تابلو برق

در این مرحله، سینی تابلو را از بدنه تابلو برق جدا می‌کنند و به شکل مجزا، مونتاژ قطعات داخل تابلو برق را انجام می‌دهند، در ابتدا می‌بایست فرایند داکت کشی سینی تابلو را انجام داد، و بعد از آن ریل مربوطه را نصب کرد، پس از اتمام نصب ریل روی سینی تابلو برق، باید جانمایی قطعات داخل تابلو مشخص شود..
بعداز قرار دادن تمامی قطعات مورد نیاز برای راه اندازی پروژه، پروسه سیم کشی (وایرینگ) تابلو صورت می‌گیرد، که مرحله وایرینگ نسبتا سنگین‌تر و طولانی‌تر است. پس از اتمام مرحله سیم کشی تابلو، مرحله نظافت تابلو انجام می‌شود. تا بتوان نظم داخل تابلو برق را حفظ کرد. در آخر، به‌ منظور جلوگیری از خطرات احتمالی برای اپراتور، روی قطعات آن لیبل گذاری انجام می‌شود. برای مونتاژ کردن تجهیزات الکتریکی باید به مدل طراحی و ساخت تابلو برق توجه شود. زیرا امکان نصب کردن همه تجهیزات به یک شکل وجود ندارد.

تست و بررسی کنترل کیفیت تابلو برق

با توجه به استاندارد مکانیکی و الکتریکی، تمامی جوانب ساخت تابلو برق چون بررسی اسکلت و بدنه، تست عملکرد دقیق کلیدها و آزمایش کلیه تجهیزات(کنتاکتور و رله کنترل و…) و قطعات داخلی و همچنین وایرینگ برای اطمینان از سلامت و کیفیت آن‌ها انجام می‌شود. همچنین اندازه سیم‌ها و استاندارد فاصله میان قسمت‌های برق دار و اسکلت تابلو کنترل می‌شود. در انتها بعد از اطمینان از کیفیت ساخت تابلو برق، آن را به مشتری تحویل می‌دهند.

موارد مهم برای کنترل کیفیت تابلو برق به شرح زیر است.

  1. آزمودن سلول‌ها و بخش مکانیکی بدنه تابلو چون کنترل بدنه، رنگ کاری و بررسی اتصالات و تست استحکام پیچ و مهره‌ها انجام می‌شود.
  2. تست و آزمایش، کارایی تمام تجهیزات حفاظت و اندازه گیری که شامل کنترل عملکرد قطعه‌ها و کارکرد درست مدار فرمان می‌باشد.
  3. تمامی تست‌های استاندارد و لازم که در نقشه‌ها آماده شده و تست‌هایی که کارفرما مشخص کرده باید انجام شود.

دانش لازم برای طراحی تابلو برق

ساخت و نصب تابلو برق نیاز به مهارت و تخصص دارد، مواردی که برای طراحی تابلو برق و ساخت آن مهم و ضروری است. شامل موارد زیر است.

  • شناخت تجهیزات الکتریکی و آشنا با نوع کارکرد آن‌ها
  • اطلاع از روش‌های به‌روز در ساخت اسکلت تابلو و طراحی آن
  • شناخت و درک اصطلاحات الکتریسیته و برق مانند ولتاژ و جریان و ارتباط آن‌ها
  • آشنا با استانداردهای مجاز در دنیا برای ساخت تابلو برق
  • تسلط داشتن در کار با دستگاه فرزکاری، پرس و پانچ
  • تسلط به نحوه کنترل کیفیت تابلو برق

نصب تابلو برق

نصب تابلو برق باید براساس استانداردهای مجاز انجام شود. تا ایمنی قطعات و تجهیزات موجود در آن حفظ شود و به کاهش انرژی کمک کند. در ادامه به بررسی استانداردهای مهم برای نصب تابلو برق صنعتی می‌پردازیم.

  • توجه به محیط نصب و بررسی فاصله و ارتفاع مجاز برای نصب تابلو برق( توجه به طول و عمق تابلو برق )
  • توجه به درجه حفاظت مطابق با محیط نصب تابلو( درجه حفاظت متوسط ip30)
  • نصب تابلو در محیط مناسب با دسترسی آسان برای سهولت در تعمیر و تعویض قطعات
  • استفاده از فیوز حفاظتی برای مدار فرمان و چراغ سیگنال
  • استفاده از گلند برای خروجی و ورودی کابل‌ها و استفاده از ریل جهت متصل کردن آن‌ها
  • قرار دادن پلاک شناسایی برای تابلو برق
  • چک کردن اتصالات سیم eart به چاه ارت و زمین
  • بررسی عایق بندی رطوبتی تابلو برق، استفاده از لوله ضد آب و گالوانیزه
  • چک کردن، کارکرد صحیح تمام کلیدهای قرار گرفته در تابلو برق
  • بررسی تمام اتصالات کابل، سیم‌کشی و عایق بندی آن‌ها در تابلو برق و خارج از آن
  • نصب کردن تابلو هشدار در داخل و خارج تابلو برق
  • استفاده کردن از تجهیزات مطمئن و ایمن توسط برق کار در زمان نصب تابلو(تعمیر و بررسی دوره‌ای تابلو برق توسط کارشناس مجرب)
  • چک کردن میزان روشنایی محیط برای دید داشتن برق کار
  • بررسی کپسول آتش نشانی نصب شده در کنار تابلو برای اطمینان از کارکرد درست آن

رنگ بندی سیم‌ها جهت نصب تابلو برق 3 فاز

  1. سیم سه فاز به ترتیب اولویت زرد، قرمز، آبی
  2. سیم EART سبز
  3. سیم نول مشکی
  • برای خاموش و روش کردن تابلو برق سه فاز از کلیدهای گردان استفاده شود.
  • در زمان ساخت تابلو برق ها شینه‌ها به وسیله رنگ نسوز رنگ شود.

کاربرد‌های ساخت تابلو برق

معمولا تابلو برق های استاندارد براساس متدهای زیر طراحی و تولید می‌شود.

  • تابلو برق های کنترلی و محافظ
  • تابلو برق های آسانسوری
  • تابلو برق فشار ضعیف (تا 1000 ولت)
  • تابلو های برق تا 36kw فشار ضعیف به‌صورت ثابت و یا کشویی
  • تابلو برق های خانگی
  • سیستم‌های کنترل موتور mcc
  • سیستم‌های power کنترل pcc
  • تابلو برق خازنی

مزایا استفاده از تابلو برق صنعتی

  • کنترل بهتر و کارایی بالاتر: تابلو های برق امکان کنترل دقیق تجهیزات و دستگاه‌های صنعتی را فراهم می‌کنند. این امکان به صنایع کمک می‌کند تا عملکرد دقیق‌تر و بهتری داشته باشند.
  • ایمنی بالا: نصب تابلوهای برق صنعتی به ایمنی فضاهای کاری کمک می‌کند. این تابلو ها معمولاً دارای قابلیت‌های ایمنی مانند قطع خودکار برق در صورت بروز مشکلات یا اختلالات می‌باشند.
  • کاهش خطرات و حوادث: با کنترل دقیق تجهیزات و جلوگیری از اختلالات برق، تابلو برق به کاهش خطرات ناشی از حوادث برقی کمک می‌کنند.
  • بهره‌وری انرژی: استفاده از تابلو برق هوشمند و مدیریت بهینه برق، منجر به صرفه‌جویی در مصرف انرژی و بهبود بهره‌وری انرژی می‌شود.
  • سرویس و نگهداری آسان‌تر: نصب تابلو برق صنعتی باعث می‌شود که سرویس و نگهداری تجهیزات برقی به شکل ساده‌تر و کارامدتری انجام شود.
  • ادامه‌پذیری و توسعه‌پذیری: تابلو برق ها امکان اضافه کردن و توسعه دادن سیستم‌های برقی را بدون نیاز به تغییرات بزرگ فراهم می‌کنند.

با توجه به این مزایا، استفاده از تابلو برق صنعتی امری بسیار حیاتی و اساسی برای صنایع و فضاهای کاری است و روزبه‌روز به اهمیت استفاده از این تجهیزات افزوده می‌شود.

قیمت طراحی و ساخت تابلو برق صنعتی

هزینه ساخت تابلو برق به عواملی مانند تجهیزات داخلی آن، جنس محفظه تابلو، قطر ورق، تعداد سلول‌ها و اندازه اسکلت و بدنه آن(ثابت و یا متحرک بودن آن)، نوع مونتاژ و نحوه رنگ کاری، محیط نصب(توکار یا روکار بودن)، نوع ولتاژ آن فشار متوسط و یا ضعیف و… بستگی دارد.

راه‌های ارتباطی نیک صنعت:

  • شماره تماس: 87700210-021 (30 خط)
  • واحد فروش: 09197872783
  • واحد آموزش: 09197872786
  • واحد تعمیرات: 09197872789
  • واحد پروژه: 09197872784
  • ایمیل: info@nicsanat.com
  • آدرس شرکت: تهران، خیابان بهشتی، خیابان میرعماد، کوچه پیمانی(یازدهم)، پلاک 17