ترنسمیتر چیست؟ + نحوه اتصال ترانسمیتر به انواع پی ال سی
در این مقاله قصد داریم درباره انواع ترنسمیترها، کاری که انجام میدهند و نحوه اتصال آنها به انواع plc صحبت کنیم. برای […]
ترنسمیتر چیست؟
به بیان دیگر ترنسمیتر صنعتی ابزاری است که برای اندازه،گیری کمیتها و پارامترهای مختلف نظیر دما، فشار، رطوبت، سطح مایعات، فلو، گازهایهای محیطی و… استفاده میشود.
از پرکاربردترین و مهمترین ترنسمیترهایی که در صنعت استفاده میشود، میتوان به ترنسمیترهای دما، فشار، رطوبت، اندازهگیری سطح، وزن و گاز اشاره کرد که در تصاویر زیر چند نمونه از این ترنسمیترها را مشاهده میکنید.ساختار ترنسمیترها از سه قسمت اصلی حس،کننده، ترنسدیوسر(مبدل) و تقویت،کننده تشکیل شده است.
تفاوت ترنسمیتر و ترنسدیوسر
بیشتر بخوانید: تفاوت بین فرستنده (Transmitter) و مبدل (Transducer) چیست؟
در شکل زیر چند نمونه ترنسدیوسر را مشاهده میکنید.ترنسمیترها کاربرد و استفاده بسیار زیادی در صنعت دارند و در صنایعی مختلفی مثل صنایع گاز، نفت، پتروشیمی، پالایشگاه، داروسازی، صنایع غذایی و هر سیستمی که نیاز به اتوماسیون صنعتی دارد، استفاده میشوند.
ترنسمیترهای فشار به طور گسترده برای اندازهگیری فشار سطح استفاده میشوند، اما ترنسمیترهای اندازهگیری جریان فلو یا جریان سیالات از رایجترین کاربردهای ترنسمیترهای فشار است.
سیگنالهای استاندارد به دو دسته ولتاژی و جریانی تقسیم میشوند، سیگنالهای ولتاژی در بازه 0 تا 10 ولت (0~10v) و 1 تا 5 ولت (1~5v) و سیگنالهای جریانی در بازه 0 تا 20 میلی آمپر (0~20mA) یا 4 تا 20 میلی آمپر (4~20mA) قرار گرفتهاند. اما در صنعت بیشتر از ترنسمیترهایی که دارای خروجی 4 تا 20 میلی،آمپر هستند استفاده میشود. دلیل استفاده از این خروجی به این خاطر است که در خروجیهای 0 تا 20 میلی آمپر با قطع شدن سیمها به هر دلیلی، (که یکی از بزرگترین مشکلات در تابلوهای برق است) خروجی را صفر نمایش داده و کنترلر متوجه قطعی سیم نمیشود. بنابراین از ترنسمیترهایی با خروجی 4 تا 20 میلیآمپر استفاده میشود که در هنگام قطعی سیم در تابلوها به هر دلیلی، خروجی حدود 5/3 میلیآمپر میشود که قابل تشخیص است.
برای مثال، سنسورهای دمایی از نوع مقاومتی یا همان RTD و یا سنسورهای ترموکوپل با خروجی میلیولت MV را در نظر میگیریم که هیچکدام در رنج سیگنالهای استاندارد نیستند. بنابراین توسط یک ترنسمیتر آنها را به رنج استاندارد تبدیل میکنیم. سپس از خروجی ترنسمیتر به هر تجهیزی که دارای ورودی آنالوگ باشد مانند کارتهای آنالوگ، درایو، سروو و… وصل میکنیم.
ترنسمیترها دارای ورودی و خروجی کاملا ایزوله در برابر نویز، فیلترینگ و نوسانات برق هستند و تقویت سیگنال از نکات مهم در ترنسمیترها است.
خروجی ترنسمیترها به انواع مختلفی تقسیم میشود، ترنسمیترهایی با خروجی دو سیمه، سه سیمه و چهار سیمه که در شکل زیر نحوه سیمبندی آنها را مشاهده میکنید.
ترنسمیترهایی که خروجی دوسیمه دارند سیگنال داده را از طریق یک جفت کابل منتقل و دریافت میکنند. از این دو سیم برای تغذیه ترنسمیتر و همچنین برای انتقال سیگنال خروجی استفاده میشود.
ترنسمیترهایی که خروجی سهسیمه دارند سیگنال داده را با کمک گرفتن از زمین منتقل میکنند. گیرنده مشترک، به ترنسمیتر مشترک متصل است. ترنسمیترهایی با خروجی سه سیمه به طور گسترده مورد استفاده قرار نمیگیرند.
ترنسمیترهایی که خروجی چهارسیمه دارند از دو سیم سیگنال داده و از دو سیم دیگر برای منبع تغذیه استفاده میکنند.
نحوه اتصال یک ترنسمیتر با خروجی دو سیمه و چهارسیمه به PLC
مزایای استفاده از ترنسمیترها
- قابلیت اتصال به plc، hmi، pc و…
- کاهش سیم،کشی
- دارای خروجیهای جریانی و ولتاژی
- اندازه کوچک
- حساسیت بالا
- پاسخگویی سریع
- وزن کم
- انعطافپذیری
راههای ارتباطی نیک صنعت:
- تماس با نیک صنعت: 87700210
- واحد فروش نیک صنعت: 09197872783
- واحد تعمیرات نیک صنعت: 09197872789
- ایمیل نیک صنعت: info@nicsanat.com
- آدرس شرکت: تهران، خیابان بهشتی، خیابان میرعماد، کوچه پیمانی (یازدهم)، پلاک 17
نظرات کاربران