دیتا لاگر چیست و چه کاربردهایی دارد؟
قطعات الکترونیکی از مهمترین قطعاتی هستند که امروزه در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی دارند و به کاربرده میشوند، دیتا لاگر […]
قطعات الکترونیکی از مهمترین قطعاتی هستند که امروزه در صنایع مختلف کاربردهای فراوانی دارند و به کاربرده میشوند، دیتا لاگر یکی از آن قطعات پرکاربردی است که برای ذخیره سازی داده ها از آن استفاده میشود، این قطعه الکترونیکی با کمک حسگرهای تعبیه شده در دستگاه ویا به وسیله حسگرهای خارجی به ذخیره سازی اطلاعات میپردازد.
دیتالاگرها با نام ثبت کنندههای داده نیزشناخته میشوند، این دستگاه الکترونیکی مبتنی بر پردازندهی دیجیتال است و میتواند داده هایی همچون دما، ولتاژ، جریان و… را ذخیره نماید. این دستگاه در ابعاد مختلفی در بازار عرضه میشود که میتوان از آن در صنایع مختلفی استفاده نمود، این یکی از مزایای این دستگاه است که میتوان از ابعاد کوچک آن و همچنین ابعاد بزرگتر و صنعتی آن استفاده نمود.
در این مقاله به بررسی انواع مختلف دیتالاگرها و کاربردهای آنها میپردازیم.
دیتالاگرها
دیتالاگرها وسیله ای الکترونیکی هستند که با کمک حسگرهای خارجی و یا حسگرهای داخلی به ثبت داده ها میپردازند.
این ثبت کنندههای داده به ثبت دادههایی چون دما، ولتاژ، جریان و بسیاری از پارامترهای دیگرمیپردازند.
دیتالاگرها معمولا بلافاصله بعد از فعالسازی بدون نیاز به مراقبت رها میشوند و اطلاعات را ذخیره مینمایند.
بیشتر دیتالاگرها بر پایه یک پردازنده دیجیتال فعالیت میکنند که میتوان از آنها به صورت دستگاهی مستقل استفاده نمود و سایر آنها را نیز میتوان با استفاده از یک رابط خارجی به وسیله ای دیجیتال همچون رایانه متصل کرد و به تجزیه و تحلیل اطلاعات ذخیره شده پرداخت.
در مواردی که نیاز به جمع آوری حجم بالایی از دادهها وجود دارد و سرعت بالا در جمعآوری داده ها اهمیت چندانی ندارد، دیتالاگرها مناسب ترین قطعاتی هستند که میتوان در این زمینه از آنها استفاده کرد، دیتالاگرها میتوانند اطلاعات را روزها، ماهها و حتی سالها ذخیره نمایند.
این دستگاه الکترونیکی به همراه باتری فعالیت میکند و دارای یک ریزپردازندهی داخلی میباشد، به طور کلی دیتالاگرها به بهرهوری بیشتر شرکتها و سازمانها از دادههای خود کمک شایانی مینمایند.
بدنه دیتالاگرها از فولاد ضدزنگ ساخته شده که در برابر فشار و دما مقاوم باشد. اغلب آنها در ابعاد کوچک ساخته میشوند تا به راحتی درون محوطهی مورد نظر جایگذاری شوند.
انواع دیتالاگرها
دیتالاگرها با توجه به کارایی و ابعادشان به انواع گوناگونی تقسیم بندی میشوند که میتوان تعدادی از آنها را دیتالاگرهای مبتنی بر کامپیوتر، دیتالاگرهای مستقل و دیتالاگرهای ابری نام برد، در ادامه به توضیح انواع دیتالاگرها میپردازیم.
دیتالاگرهای مبتنی بر کامپیوتر:
این نوع از دیتالاگرها به رایانه متصل هستند و از طریق رایانه و نرمافزارهایی میتوان اطلاعات ذخیره شده را تجزیه و تحلیل کرد در این نوع از دیتالاگرها دقت و محدوده اندازهگیری بزرگتری نسبت به سایر دیتالاگرها دیده میشود. این نوع از این قطعات معمولا گزینههای ذخیره سازی بیشتری را نیز در اختیار کاربر قرار میدهند.
دیتالاگرهای مستقل:
دیتالاگرهای مستقل به گونهای طراحی شدهاند که نیازی به وجود رایانه نیست و به طور مستقل میتوانند اطلاعات و دادهها را در حافظه داخلی خود ذخیره نمایند و در اختیار کاربر قرار بدهند.
این نوع از دیتالاگرها اغلب دارای کیبورد و صفحه نمایشی هستند که توسط این ابزار، استفاده کنندگان میتوانند اطلاعات را در اختیار داشته و به تجزیه و تحلیل آن بپردازند.
دیتالاگرهای ابری:
دیتالاگرهای ابری اغلب به کمک اینترنت به انتقال دادهها به یک سرور راه دور میپردازند. این دیتالاگرها را میتوان در مکان های تحت وب مورد استفاده قرارداد این نوع از ذخیرهسازها مناسب مکانها و زمانهایی است که در آن همزمانی دریافت و دسترسی به اطلاعات و دادهها از اهمیت ویژهای برخوردار است، همچنین در مکانهایی که نیاز است دادهها و اطلاعات در جای دیگری و خارج از آن محیط نگهداری شود نیز کاربرد این نوع از دیتالاگرها بسیار اهمیت دارد.
اما دیتالاگرها انواع دیگری نیز دارند که آنها را بر اساس نوع سیگنال و کاربردی که ثبت میکنند، میشناسند از جمله دیتالاگرهای دما، رطوبت، ولتاژ، نور و … در ادامه به توضیح مختصری از آنها میپردازیم.
دیتالاگردما:
این نوع از دیتالاگرها با استفاده از ترموکوپل میتوانند دما را اندازهگیری کرده و اطلاعات آن را ذخیره نمایند از این مدل ذخیره سازها در پایگاههای هواشناسی، سیستمهای گرمایش و تهویه و … استفاده میکنند.
دیتالاگررطوبت:
در ابن نوع از دیتالاگرها حسگرهای رطوبت نسبی به کار برده شدهاست و از این طریق این مدل از دیتالاگرها میتوانند رطوبت نسبی دما را بررسی کرده و مقادیر آن را در زمانهای متفاوتی ثبت کنند. از این دسته از ذخیره سازها نیز در ساختمانها برای نظارت کیفیت هوای داخل ساختمان، شرایط نگهداری محصول و … استفاده میشود.
دیتالاگر ولتاژ:
این نوع از دیتالاگرها در صنعت برق بسیار کاربردی است، دیتالاگرهای ولتاژ مسئول اندازهگیری ولتاژ با استفاده از ورودیهای ولتاژ هستند. از این نوع دیتالاگرها در صنایع برق برای نظارت بر مصرف برق، اندازهگیری سطح ولتاژ مدارهای الکتریکی و … استفاده میشوند.
دیتالاگر نور:
دیتالاگرهای نور اغلب در صنعت کشاورزی به کاربرده میشوند، این نوع از دیتالاگرها توسط حسگرهای نوری به اندازه گیری سطوح روشنایی، تابش خورشید، و اندازه گیری نور میپردازند. این نوع از ذخیره سازها توسط سنسورهای میزان روشنایی محیط اطلاعات دقیقی را در مورد نور محیط نمایشگاهها و فروشگاهها و سایرمکانها ارائه میدهند.
منبع تغذیه
منبع تغذیه در دیتالاگرهای کوچک به صورت داخلی میباشد و از باتری تغذیه میشوند. به دلیل مصرف بسیار کم برق در دیتالاگرهای کوچک به همان باتری میتوان اکتفا کرد اما در سایر دیتالاگرها ورودی برق وجود دارد که میتوان آنها را به برق متصل نمود، این عملکرد به خصوص در انواعی که برای مدت طولانی باید به کار ثبت داده ها بپردازند کاربرد بیشتری دارد. در دیتالاگرهای بسیار بزرگ نیز ورودی های برق AC وجود دارد.
کاربرد دیتالاگرها
یکی از مهمترین کاربردهای دیتالاگرها در سیستمهای موقعیت یابی ماهوارهای است که توسط آن موقعیتهایی مانند طول جغرافیایی، عرض جغرافیایی و ارتفاع ثبت میشود.
این دیتالاگرها توسط یک گیرنده سازگار با سیستمهای موقعیتیابی ماهوارهای
میتوانند موقعیت اجسام بر روی زمین را ثبت نمایند.
رایجترین کاربرد دیتالاگرها در بیمارستانها و در زمینه ثبت دادههای مربوط به دما و رطوبت در سطح ساختمانها، بیمارستانها و انبارها میباشد.
بسیاری از کاربردهای دیتالاگرها در صنعت و سازمانها دیده میشود برای مثال: برای حمل و نقل موادغذایی نیاز به اندازهگیری سطح دمای محیط میباشد که توسط دیتالاگرها دادههای آن ثبت میگردد.
همچنین سیستمهای کنترل دما و تهویه مطبوع برای محیط هایی چون بیمارستانها و سایر مکانهای عمومی کاربرد دارند که در آنها نیز از این دیتالاگرها استفاده شده است.
در بسیاری از موارد دیگر چون: شمارش ترافیک جاده، ذخیره مقدار فشار گاز، ذخیره رطوبت خاک و… دیتالاگرها از اهمیت ویژهای برخوردار هستند.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی انواع دیتالاگرها و همچنین کاربردهای آنها در صنایع مختلف پرداختیم. دیتالاگرها ذخیره سازهای دادهای هستند که به صورتهای مختلف میتوان انواع آن را در اختیار داشت، دیتالاگرها در انواع مستقل، ابری و مبتنی بر رایانه تقسیم بندی میشوند و در اندازهگیری سطوح دما، فشار، ولتاژ و… به کاربرده میشوند.
دیتالاگرها توسط باتری ها تغذیه میشوند و با به همراه داشتن ریزپردازندهای درون خود به ذخیره سازی دادهها میپردازند اکثر این قطعات دارای حافظه داخلی بوده و اطلاعات را در درون خود جای میدهند.
این قطعات الکترونیکی از بدنهای از جنس فولاد ضد زنگ و پلاستیک فشرده شده تشکیل شدهاند که در برابر دما و فشار آنها را مقاوم میسازد.
اگر شما نیز به اندازهگیری مقادیر مختلف نیازداشتید، میتوانید از دیتالاگر مناسب استفاده نمایید و با در اختیار داشتن داده هایی که در روزها، ماهها و حتی سالها توسط این ابزار ذخیره شده است به بررسی و تجزیه و تحلیل مقادیر اندازهگیری شده بپردازید.
راههای ارتباطی نیک صنعت:
- تماس با نیک صنعت: 87700210
- واحد فروش نیک صنعت: 09197872783
- واحد تعمیرات نیک صنعت: 09197872789
- ایمیل نیک صنعت: info@nicsanat.com
- آدرس شرکت: تهران، خیابان بهشتی، خیابان میرعماد، کوچه پیمانی (یازدهم)، پلاک 17
نظرات کاربران