ساعت فرمان چیست و چه کاربردی دارد؟ + انواع ساعت فرمان
قصد داریم که شما را با دستگاهی به نام ساعت فرمان آشنا کنیم اگر می خواهید بدانید که ساعت فرمان چیست با ما همراه […]
قصد داریم که شما را با دستگاهی به نام ساعت فرمان آشنا کنیم اگر می خواهید بدانید که ساعت فرمان چیست با ما همراه باشید. امروزه بسياري از اشخاص علاقهمندند تا برق فضاي اطراف خود را کنترل کنند. بهطوري که در برخی از ساعات شبانهروز آن را روشن و در ساعاتي خاص آن را خاموش کنند. اين کار مي تواند توسط قطعهاي به نام ساعت فرمان انجام شود. به عبارت ديگر یکی از موارد بسیار مهم برای کاربران، کنترل مصرف در زمینههای مختلف است. برای این کار میتوان از تایمرهای دیجیتال هوشمند که به آن ساعت فرمان نیز گویند، استفاده کرد.
ساعت فرمان چیست؟
ساعت فرمان دستگاهی است که در ساعاتی مشخص از شبانهروز فرمانی را به خروجی ارسال کرده و آن را فعال میکند. این فرمان میتواند به شکل قطع و وصل کردن جریان برق از یک خروجی باشد که در نهایت دستگاه مورد نظر کاربر را روشن و یا خاموش میکند.
انواع ساعت فرمان
ساعتهای فرمان براساس موارد مختلفی دستهبندی شده و هر کدام نیز قابلیتهای منحصربفرد خود را دارند. این دستهبندیها عبارتند از:
- برحسب نوع تنظیمات
- برحسب نوع زمانبندی
- برحسب تعداد خروجی
- برحسب نوع کاربرد
انواع ساعت فرمان بر اساس نوع تنظیمات
این دستهبندی شامل سه نوع آنالوگ یا مکانیکی، دیجیتال و تنظیم بوسیله تلفن همراه است که در ادامه آنها را توضیح خواهیم داد.
ساعت فرمان آنالوگ
این مدل از ساعت فرمان جزو تجهیزات مدار فرمان است که دارای یک یا چند پلاتین فرمان است. این وسیله جهت روشن و خاموش کردن مدار در ساعاتی مشخص از شبانه روز کاربرد دارد. طرز کار این ساعت فرمان مانند ساعت دیواری است که یک موتور داخلی دارد، این موتورها نیز بوسیله یک باطری شارژ میشوند. تنظیم ساعت آنها نیز از طریق تایمر موجود بر روی صفحه گردان مندرج بر روی ساعت فرمان انجام ميگيرد.
ضمن این که تنظیمات این ساعتها ممکن است براساس شرکت سازنده نيز متفاوت باشد، بهتر است که از راهنمای آنها نیز استفاده کرد.
يکي از انواع ساعتهای فرمان آنالوگ، ساعت فرمان پريزدار است که تک فاز است و درگاه اتصال در آن به شکل دو شاخه قرار گرفته است. معمولا از اين نوع تايمرها جهت کنترل دستگاههای کوچک استفاده ميشود. روش استفاده از آن نيز به اين صورت است که آن را در داخل پريز قرار داده و به صورت دستي زمانبندي روشن و خاموش آن را ميتوان انجام داد.
ساعت فرمان دیجیتال
در این مدل از ساعت فرمان، کاربر میتواند به راحتی از طریق چند دکمه و صفحه نمایشگر، تنظیمات لازم را به میکروپروسسورهای مورد نظر انتقال دهد. سپس میکروپروسسورها نیز براساس تنظیمات دریافتی خود زمان و مکان را محاسبه کرده و فرمانهای مورد نظر را اجرا کنند. این فرمانها به خروجیهایی که به شکل رله در ساعت فرمان دیجيتال است، ارسال میگردد.
انواع ساعت فرمان براساس نوع زمانبندی
از نظر زمانبندی ساعتهای فرمان به دستههای زیر تقسیم میشوند:
- ساعت فرمان روزانه
- ساعت فرمان خورشیدی (نجومی)
- ساعت فرمان هفتگی
- ساعت فرمان ماهیاته
- ساعت فرمان سالیانه
ساعت فرمان روزانه:
این تایمر به این صورت عمل میکند که هر روز براساس زمانهایی خاص که کاربر آنها را مشخص مینماید، روشن شده و مصرفکنندهایی که به ساعت فرمان متصل شده را قطع یا وصل میکند.
ساعت فرمان خورشیدی:
این ساعت فرمان نیز براساس حرکت خورشید در طول روز و نزدیک به زمین تعریف میشود. در این سیستم، روز از طلوع تا غروب خورشید در نظر گرفته شده و شامل 24 ساعت است. از این ساعت فرمان برای فعالیتهای نجومی و فضایی میتوان استفاده کرد..
ساعت فرمان هفتگی:
برنامه ریزی در این ساعت فرمان به صورت هفتگی انجام شده و هفته نیز به صورت 7 روز تعریف میشود. در این نوع تايمر نیز هر روز مجموعهاي از وظایف خاص و زمانهایی مشخص تعریف ميگردد. برای نمونه میتوان از آن برای برنامهریزی کاری، تحصیلی و حتي فعالیتهایی چون ورزش نيز استفاده نمود. محاسبات ساعت و زمان در این ساعت فرمان براساس کشور و منطقههاي جغرافيايي گوناگون، مختلف است. اما در هر حال کاربر میتواند عملکرد مورد نظر خود را براساس زمانبندی دلخواه انجام دهد.
ساعت فرمان ماهیانه:
مدیریت و برنامهریزی در این ساعت فرمان به شکل ماهانه انجام شده و ماه به صورت 30 یا 31 روز در نظر گرفته میشود. هر روز یک واحد زمانی است، در این ساعتها نیز میتوان وظایفي خاص و زماني مشخص را تعریف کرد. این ساعت برای پروژههای بزرگ و کوچک قابل استفاده است. این تايمرها نیز بسته به منطقه جغرافیایی طرز محاسبات متفاوتی دارند. در این مدل از ساعتها میتوان مشخص کرد که در چه روزهایی از ماه و در چه ساعتی از شبانهروز، یک مصرفکننده خاموش و یا روشن شود. يکي از کاربردهاي اين نوع تايمر استفاده از آن برخی از فرآیندها مربوط به مراکز تجاری بزرگ و کوچک است که در روزهایی خاص انجام ميگيرد، برای نمونه نیاز است که در روزهای زوج و یا چند روز در ماه کلیدهای خاصی قطع و وصل شوند. در زمینه های مختلف مانند صنایع کشاورزی، دامداری و صنعت ممکن است این ساعت فرمان ميتواند بسيار مفيد باشد.
ساعت فرمان سالیانه:
در صورتی که نیاز باشد تا در روزهایی خاص از سال مصرفکننده الکتریکی قطع و یا وصل شود، مانند مراسمات مذهبی و غیره میتوان از این دستگاه استفاده کرد. یک نمونه دیگر در شهرداریها نیاز است در روزهایی خاص چراغ برخی از مکان ها تغيير رنگ داشته باشد، استفاده از ساعت فرمان سالیانه انتخاب مناسبی در اين موارد است. همانطور که مشخص است این تایمر در روزهایی مشخص از سال براساس تنظیمات کاربر، مصرفکننده مورد نظر را قطع و وصل خواهد کرد. نکته بسيار مهم در مورد این تایمر این است که باید به ماههای قمری، شمسی توجه کرد.
انواع ساعت فرمان براساس نوع خروجی
ساعت های فرمان برحسب نوع خروجی خود به سه دسته تقسیم می شوند که شامل:
- یک رله
- دو رله
- چهار رله و بیشتر
انواع ساعت فرمان براساس نوع کاربرد:
ساعت فرمان ها در این تقسیم بندی براساس ولتاژ ورودی و آمپر خروجی خود تقسیم بندی شده و شامل دو نوع ac و DCمی شوند:
- ولتاژ ورودی AC
این میزان ولتاژ بین دو عدد 210 تا 230 ولت است که نوسانات آن بستگی به شبکه توزیع دارد.
- ولتاژ ورودی DC
ولتاژ ورودی در این مدل دو حالت تغذیه ورودی ۴۰ تا ۶۰ ولتDC و تغذیه ورودی 12 تا 40 ولت DC را دارد.
قيمت ساعت فرمان
قیمت این محصول به مواردی مانند برند، مدل، مشخصات، نوع عملکرد و کیفیت آن بستگی دارد. در بازار، برندهاي مختلفي اين محصول را توليد کرده اند که با جستجو در بازار ميتوانيد برند و مدل مورد نظر خود را تهيه کنيد. در خارج از کشور ميتوان يک ساعت فرمان ساده را با قيمتي حدودا 20 دلار و حتي کمتر تهيه کرد. ضمن اين هر چه ميزان طراحي و پيشرفته بودن اين تايمر بيشتر ميشود، قيمت آن نيز متعاقبا افزايش پيدا ميکند.
بخش پايانی و جمعبندی موضوع ساعت فرمان
همانطور که در بخشهای بالا بيان کرديم، ساعت فرمان براي قطع و وصل کردن دستگاههای مصرف کننده کاربرد دارد. روش کار آنها به اين صورت است که براساس نوع ساعت فرمان، تنظيماتي مانند ساعتي خاص و روزي مشخص براي اين کار انجام ميشود. در ادامه بيان کرديم که ساعت فرمان دستهبنديهاي مختلفي دارد که براساس ملاکهاي گوناگونی انجام ميگيرد. براي نمونه اگر اين دستهبندي براساس زمان انجام شود، ميتوان ساعت فرمان روزانه، خورشيدی، هفتگی، ماهيانه و ساليانه را بيان کرد که بسته به نياز کاربر ميتواند به صورت روزانه، خورشيدی، هفتگی، ماهيانه و ساليانه برنامهريزی شود.
راههای ارتباطی نیک صنعت:
- تماس با نیک صنعت: 87700210
- واحد فروش نیک صنعت: 09197872783
- واحد تعمیرات نیک صنعت: 09197872789
- ایمیل نیک صنعت: info@nicsanat.com
- آدرس شرکت: تهران، خیابان بهشتی، خیابان میرعماد، کوچه پیمانی (یازدهم)، پلاک 17
نظرات کاربران