بانک خازنی چیست و چه کاربردی دارد؟
شاید در ابتدا فکر کنید که شما هیچ نیازی به بانک خازنی ندارید. اما اگر با کاربردهای آن آشنا شوید، تبدیل به […]
شاید در ابتدا فکر کنید که شما هیچ نیازی به بانک خازنی ندارید. اما اگر با کاربردهای آن آشنا شوید، تبدیل به مشتریِ پَر و پاقرصِ بانک خازنی خواهید شد. فرض کنید کسب و کار شما طوری است که به جریان برق بیشتری نیاز دارید. مثلا واحدهای صنعتی، کارگاهها یا برخی از خانههای مسکونی به نیروی برق بیشتری نیاز دارند. در این شرایط باید هزینه زیادی متحمل شوید. ما با دو مفهوم سر و کار داریم:
- استفاده از شبکه برق با توان اکتیو (مفید)
- استفاده از شبکه برق با توان راکتیو (غیرمفید)
در حالت معمولی، شبکههای برق فقط توان اکتیو (Active Power) را در برای ما در نظر میگیرند و با هزینهای که پرداخت میکنیم، تنها میتوانیم از توانِ اکتیو استفاده کنیم. اما در حالت استفاده از توان راکتیو (Reactive Power)، نیروی غیرمفید را نیز میتوانیم به کار ببریم. در صورت استفاده از توان غیرمفید، جریان برق بیشتری در اختیار ما قرار میگیرد. اگر بخواهیم از نیروی غیرمفید برخوردار شویم، باید «خُدا تومان» به اداره برق پرداخت کنیم. پس وجهه اقتصادی برای ما ندارد. خُب اینجاست که بانک خازنی وارد داستان میشود و به شما کمک میکند تا هزینه کمتری پرداخت کنید، ولی از توان راکتیو نیز استفاده کنید.
بیشتر بخوانید: کلید نشتی جریان (کلید محافط جان) چیست؟
کاربرد بانک خازنی چیست؟
بانک خازنی کاربردهای زیادی در مصارفِ برقی دارد. برخی از این کاربردها را برای شما تهیه کردهایم تا با آگاهی کامل به خرید آن بپردازید:
- برخی از دستگاههای برقی به جریان ولتاژ برق حساس هستند. اگر برق دچار نوسان زیادی باشد، ممکن است آسیب زیادی به دستگاهها وارد شود. بانک خازنی، جریان برق را تنظیم کرده و کمک میکند تا با ولتاژ ثابتی، برق در دستگاه جریان داشته باشد.
- بانک خازنی به اصلاح ضریب توان (PFC) کمک میکند. بهبود ضریب توان کمک میکند تا اتلاف انرژی زیادی اتفاق نیفتد و میزان بهرهوری افزایش پیدا کند.
- بانک خازنی، میزان تعرفه در قبضهای برقتان را کاهش میدهد. هیچ کس دوست ندارد، هزینه اضافی برای خدماتِ دریافتی پرداخت کند. شما یک بار بانک خازن را خریداری میکنید و سالها از توان آن استفاده میکنید.
اجزای بانک خازنی چیستند؟
باید با مشخصات فنی تابلو بانک خازنی آشنا باشید تا براساس هدف خود، نوع مورد نظر را تهیه کنید:
- بانک خازنی، همان طور که از اسم آن پیداست، مجموعهای از چند خازن است که در کنار هم بانک خازن را تشکیل میدهند که به تابلو بانک خازنی نیز معروف است.
- خازنها از طریق کنتاکتور در مدار به هم متصل میشوند.
- جزء مهم بعدی، فیوزهاست. فیوزها نقش مهمی در حفاظت از دستگاه در زمان جریان اضافه دارند.
- یک فیوز مجزا به اسم کلید اصلی نیز وجود دارد. کل مدارِ بانک خازن از طریق این کلید تحت حفاظت است.
- جزء آخر، رگلاتور است. رگلاتور بهصورت هوشمند، خازنها را وارد مدار میکند و کنتاکتورها تحت فرمان رگلاتور در مدار هستند.
آیا به بانک خازنی نیاز داریم؟
شاید با خودتان فکر کنید که چرا باید این همه هزینه برای خرید بانک خازنی کنیم؟ راههای مختلفی وجود دارد که از طریق آنها میتوانید مشخص کنید که آیا به بانک خازنی نیاز دارید یا نه؟
- قبضِ برق! بله، قبض برق. یکی از قبضهایتان را نگاه کنید. بخشی از این برگه مربوط به محاسبه دیماند است. در این قسمت تمام اطلاعات مربوط به میزان توان راکتیو بیان شده است. این بخش راهنمای خوبی برای تصمیمگیری است.
- دستگاههایی با نام پاور آنالایزر وجود دارد که میتوانید از افراد متخصص بخواهید که در بازه زمانی معینی، اطلاعات شبکه را اندازهگیری کنند.
- ضریب توان مصرفکنندهها مثل پمپها، ترانسها و الکتروموتورها را بررسی کنید. اگر ضریب توان زیر 9/0 باشد، هزینه مصرف برقِ شما بالاست.
انواع بانک خازنی
بانکهای خازنی انواع مختلفی دارند. در این بخش به دستهبندیهای مختلف آن میپردازیم.
انواع بانک خازنی از نظر مکانیسم جبرانسازی
بانکهای خازنی براساس نوع مصرف (دائمی یا غیردائمی) به دو نوع ثابت و اتوماتیک تقسیم میشوند.
بانک خازنی ثابت
بانک خازنی ثابت یعنی دستگاه بهطور دائم در حالِ کارکردن روی مدار است. اگر قصد داشتید که جریان را قطع کنید، حتما با بهصورت دستی، تابلو بانک را خاموش نمائید. این نوع بانکهای خازنی برای چاههای آب کشاورزی بسیار مفید هستند.
بانک خازنی اتوماتیک
ساز و کار این نوع بانکهای خازنی کاملا اتوماتیک است. رگلاتور تعیین میکند که کدام خازنها در چه زمانی وارد مدار شوند. شکل موج، ولتاژ و جزیان توسط رگلاتور اندازهگیری میشود. از این نوع بانک خازنی میتوانید در خانه، کارخانهها و مجتمعهای بیمارستانی و اداری استفاده کنید.
انواع بانک خازنی از نظر نوع خازنها
کاربرد این نوع بانکهای خازنی برای مواردی است که فشار ضعیف و متوسط وجود دارد:
خازن خشک در تابلو بانک خازنی
از این تابلو بانک در مواقعی استفاده میشود که فشار زیر 1000 ولت است. ساختار آن به این شکل است که دو ورقه آلومینیوم وجود دارد که توسط کاغذ با روغن مایع و مایعهای مصنوعی مثل بنزیل پوشانده شده است. خازن خشک به دو دلیل زیر مورد توجه بسیاری از افراد است:
- با محیط زیست سازگار است.
- از آسیب جدی به تجهیزات برقی جلوگیری میکند.
خازن گازی در تابلو بانک خازنی
وقتی سطح فشار بهصورت متوسط است، بهترین انتخاب، بانک خازن گازی است. در ساختار این نوع خازنها از گاز ازت یا N2 استفاده میشود.
خازن روغنی در تابلو بانک خازنی
در ساختار خازن روغنی از نوعی روغن استفاده میشود که اثرات خیلی بدی روی محیط زیست دارد. شاید باورتان نشود، اما استفاده از این خازنها در سطح بینالمللی ممنوع است.اما خُب در کشور ما از این نوع بانک خازنی، زیاد استفاده میشود. زیرا قیمت خازن روغنی نسبت به خازنهای گازی پایینتر است.
بانک خازن هوایی
نوع دیگری از بانکهای خازنی به نام خازن هوایی وجود دارد. شاید این مورد خیلی مناسب برای مصارف خانگی نباشد. تابلو بانک هوایی روی تیرهای چراغ برق نصب میشوند. ساختار این بانکهای خازنی نسبت به انواع دیگر، متفاوت است. زیرا برای جلوگیری از برقگرفتی باید از کابلهای روکشدار متفاوتی استفاده شود.
بانک خازن فوق فشار قوی
بانک خازن فوق فشار قوی برای موقعیتهایی مناسب است که افراد بخواهند توان برق را از نیروگاهها برای مصرفکننده برسانند. زمانی که جریان برق از نیروگاه توزیع میشود، افت فشار ایجاد میشود. این نوع بانک خازن از افت فشار جلوگیری میکند. خرید این نوع بانک مخزن دارای حساسایتهای زیادی است که حتما باید از کارشناس متخصص در این حوزه راهنمایی بگیرید.
مشخصاتی که یک خازن در تابلو بانک خازنی باید داشته باشد:
- تابلو بانکهای خازنی باید طوری طراحی و ساخته شوند که حرارت زیاد را بتوانند تحمل کنند. اگر بانکهای خازنی، چنین توانی را نداشته باشند، میتوانند به دستگاههای شما آسیب زیادی وارد کنند. پس حتما قبل از خرید به این مساله توجه داشته باشید.
- عایقبودن، مساله مهم دیگری است که باید در بانکهای خازنی مورد توجه واقع شود. این عایق باید در دماهای خیلی زیاد و دماهای خیلی زیاد بهخوبی عمل کند.
- زمانی که بانک خازنی به شبکه وصل میشود، جریان اولیه به مقدار زیادی به دستگاه وارد میشود. بانکهای خازنی باکیفیت باید تحمل این جریان اولیه را داشته باشند.
قیمت بانک خازنی چقدر است؟
بانکهای خازنی بهعنوان کاهنده مصرف برق کار میکنند. در واقع به شما کمک میکند که هزینه مصرف انرژی را بهصورت قابل توجهی کاهش دهید. ابتدا باید مشخص کنید که بانک خازنی را برای چه نوع مصرفی میخواهید تهیه کنید. مصارف خانگی، صنعتی و نیمهصنعتی به انواع مختلفی از تابلو بانکهای خازنی نیاز دارند. بنابراین نمیتوان قیمت دقیقی برای محصولات در نظر گرفت. شما میتوانید قبل از خرید، حتما با کارشناسان ما تماس بگیرید تا راهنمایی بیشتری داشته باشید. با نصب بانک خازنی مطمئن باشید که در مصرف برق شما، 25 تا 35 درصد کاهش پیدا خواهد کرد. همچنین باعث میشود نوسانات برقی تا حدود بسیار زیادی کاهش پیدا کند. آیا ارزشِ هزینه ندارد؟!
بهترین راه خرید تابلو بانک خازنی
ما سعی کردیم تا موارد مهمی که باید در مورد بانک خازنی و کاربرد آن وجود دارد را برای شما توضیح دهیم. حالا که آگاه شدید باید برای خرید آن اقدام کنید. خیلی مهم است که بانک خازن مورد نظر بتواند نیازهای مجموعه شما را رفع کند. گاهی برخی از واحدها به بیش از یک بانک خازن نیاز دارند یا گاهی هم نیازی به نصب بانک خازنی وجود ندارد! ما به شما کمک میکنیم تا براساس نیازهایتان بتوانید بانک خازن مورد نظر خود را تهیه کنید. پس با کارشناسان ما تماس حاصل نمائید تا هم مشاوره بگیرید و هم لیست قیمت تابلو بانک خازنی را در اختیارتان قرار دهیم.
سوالات متداول درباره بانک خازنی
-
قیمت تابلو برق بانک خازنی چگونه تعیین میشود؟
کیفیت بانک خازنی معیار بسیار مهمی است که روی قیمت بانک خازنی تاثیرگذار است. گاهی از مواد اولیه نامناسبی در ساختار اصلی تابلوبانکهای خازنی استفاده میشود و همین بانکهای خازنی با قیمت کمتری در اختیار مصرفکنندگان قرار میگیرد. بنابراین باید حتما دقت داشته باشید که برندی را خریداری کنید که حساب خود را سالها پس داده باشد.
-
آیا بانکهای خازنی، انواع مختلفی دارند؟
بله قطعا. بانکهای خازنی کاربردهای مختلفی دارند و براساس نوع مصرف (خانگی، صنعتی و نیمهصنعتی) باید مدلِ مناسبی را خریداری کنید. مثلا بانکهای خازنی به انواع مختلفی از جمله، ثابت و اتوماتیک یا گازی، روغنی یا خشک تقسیم میشوند.
راههای ارتباطی نیک صنعت
- تماس با نیک صنعت: 87700210
- واحد فروش نیک صنعت: 09197872783
- واحد تعمیرات نیک صنعت: 09197872789
- ایمیل نیک صنعت: info@nicsanat.com
- آدرس شرکت: تهران، خیابان بهشتی، خیابان میرعماد، کوچه پیمانی (یازدهم)، پلاک 17
نظرات کاربران