تفاوت موتور سنکرون و آسنکرون (القایی)

خانواده موتورهای القایی به دو دسته بزرگ موتورهای سنکرون و آسنکرون تقسیم شده‌اند. تفاوت اصلی این موتورها باهم در نحوه‌ی عملکرد در سیستم و همگام شدن آن فرکانس منبع تغذیه است. در ادامه بیشتر با تفاوت‌های موتورهای سنکرون و آسنکرون آشنا می‌شویم. تفاوت بین موتور سنکرون (Synchronous ) و آسنکرون (Asynchronous) با در نظر گرفتن عواملی مانند نوع، لغزش، نیاز به منبع انرژی اضافی، نیاز به حلقه لغزش و برس ها، هزینه، کارایی، ضریب قدرت، منبع جریان، سرعت، خود راه اندازی , اثر در گشتاور توضیح داده شده است. تغییر در ولتاژ، سرعت عملیاتی آن‌ها و کاربردهای مختلف موتورهای سنکرون (همزمان) و آسنکرون (ناهمزمان).

نیک صنعت

تعریف موتور القایی یا آسنکرون

موتور القایی را موتور آسنکرون می نامند زیرا سرعت واقعی موتور با سرعت سنکرون موتور برابر نیست. سرعت سنکرون موتور همیشه بیشتر از سرعت واقعی موتور است. موتور آسنکرون بر خلاف موتورهای سنکرون با سرعت میدان مغناطیسی دوار برابر یا همگام نیستند. سرعت چرخش روتور در این نوع الکتروموتور همیشه کمتر از سرعت میدان مغناطیسی است. این اختلاف سرعت در چرخش روتور را اصطلاحا لغزش می‌گویند. موتورهای آسنکرون معمولا از نوع قفسه سنجابی هستند این نوع از موتورها روتوری از جنس میله‌هخای مسی یا آلومینیومی دارند و به همین دلیل احتیاجی به منبع خارجی برای راه‌انداز موتور ندارند.

اجزای داخلی موتور آسنکرون

اجزای داخلی موتور آسنکرون موتور آسنکرون

تعریف موتور سنکرون

موتور سنکرون موتوری است که در آن روتور معمولاً با همان سرعت میدان گردان در دستگاه می چرخد. استاتور شبیه دستگاه القایی است که از یک قاب آهنی استوانه‌ای با سیم‌پیچ‌هایی که معمولاً سه فاز هستند، در شکاف‌هایی در اطراف محیط داخلی قرار دارند. همان‌طور که گفته شد موتور سنکرون یکی از نوع‌های موتورهای الکتریکی است. در موتور سنکرون سرعت روتور با سرعت میدان دوار برابر است. به همین دلیل برابر بودن سرعت‌ها این موتور هیچ گونه لغزشی ندارد. این نوع از موتورها یک سیم پیچ برروی استاتور دارند که به منبع تغذیه متناوب وصل شده و وظیفه تولید میدان دوار را دارند. روتور این الکتروموتور میدان مغناطیسی مورد احتیاج خود را به کمک یک منبع تغذیه DC یا یک آهنربای دائمی تامین می‌کند. موتورهای سنکرون برای راه‌اندازی احتیاج به یک محرک خارجی دارند به همین خاطر به این موتورها تحریک دوگانه نیز می‌گویند.

اجزای داخلی موتور سنکرون

اجزای داخلی موتور سنکرون

تفاوت عملکرد موتورهای سنکرون و آسنکرون

همان طور گفته شد موتورهای سنکرون  و آسنکرون هر دو موتور الکتریکی هستند و تنها نقطه مشترک این دو موتور شاید همین باشد چون از نظر نوع هماهنگی در سیستم ، گشتاور راه‌اندازی ، سرعت چرخش ، کارآیی و عملکرد بسیار متفاوت هستند. موتورهای سنکرون برای انجام فرآیند احتیاج به یک منبع تغذیه جریان متناوب یا AC دارند.

تفاوت در هماهنگی سیستم

سرعت موتورهای سنکرون به صورت مستقیم وابسته به فرکانس‌ها و ولتاژهای ورودی هستند. ولی در مقابل موتورهای آسنکرون یا القایی نیاز به منبع تغذیه جریان متناوب نداشته و به راحتی می‌توانند در فرکانس و ولتاژهای مختلف ومتغیر کار کنند.

گشتاور راه‌اندازی

تفاوت دیگر این دوموتور در زمان راه‌اندازی است. موتور سنکرون برای شروع به کار احتیاج به یک جریان شدید دارد. این جریان شدید گشتاور لازم برای راه‌اندازی موتورسنکرون را فراهم می‌کند. ولی در موتور آسنکرون به دلیل بهره‌مندی از توان القایی نیاز به جریان با شدت بالا نیست و موتور به صورت مستقیم راه‌اندازی می‌شود.

تفاوت در سرعت

همانطور که در بالا نیز به آن اشاره شد موتور سنکرون هیچگونه اختیاری بر سرعت خروجی ندارد و نمی‌تواند آن را تنظیم کند. در طرف مقابل موتور آسنکرون این تنظیم سرعت خروجی را به راحتی انجام می‌دهد. موتور آسنکرون برای کاربری‌های دقیق که احتیاج به تنظیم سرعت چرخش دارند بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند.

کارایی و کاربرد

کارایی موتورهای سنکرون به مراتب از موتورهای آسنکرون بالا‌تر است. از این موتور معمولا برای بارهای سنگین و انجام کار در سرعت ثابت مناسب هستند. موتورهای سنکرون هزینه بالاتری نسبت به موتورهای آسنکرون دارند و برای بعضی کاربری‌های خاص غیر قابل استفاده هستند. هزینه موتور آسنکرون یا القایی پایین‌تر بوده ولی بیشتر برای کاربری‌هایی که نیاز به دقت بالا ، سرعت قابل تنظیم ، گشتاور متغیر آسان با سیستم‎های الکتریکی دیگر دارند مناسب هستند.

 

موتور سنکرون

محل استفاده از موتورهای سنکرون و آسنکرون

همان طور که پیشتر اشاره شد موتورهای سنکرون برای کاربردهایی که لوزما به سرعت ثابت و دقیق نیاز دارند مورد استفاده قرار می‌گیرند. از جمله این مراکز و صنایع می‌توان کمپرسور ماشین آلات صنعتی ومراکزی مهم که نیاید حتی برای یک ثاینه تغییر سرعت داشت مانند مراکز پزشکی و نظامی اشاره کرد. بیشترین کاربرد موتورهای آسنکرون در لوازم وتجهیزات خانگی مانند کولر ، یخچال ، ماشین لباسشویی و از این قبیل تجهیزات است. به طور کلی موتورهای آسنکرون کاربری عمومی‌تری دارند و حتی در تجهیزات صنعتی مانند پمپ‌ها ، فن‌ها ، نوارهای نقاله ، آسانسورها و دیگر تجهیزات صنعتی که کاربری ساده‌تری دارند مورد استفاده قرار می‌گیرند.

تفاوت در هزینه موتورهای سنکرون و آسنکرون

به صورت کلی موتورهای سنکرون قیمت بالا‌تری دارند. دلیل بالا بودن قیمت این نوع موتور استفاده از تجهیزات و سیستم‌های بیشتر در این موتور است. به علاوه بالاتر بودن قیمت اولیه هزینه‌های تعمیر و نگه‌داری این موتورها بسیار بیشتر است. در مقابل موتورهای آسنکرون قیمت اولیه پایین‌تری دارند. به غیر از این تعمیر و نگهدازی این نوع از موتورها بسیار کمتر از موتورهای سنکرون است چون به طور کلی ساختمانی ساده‌تری دارند. یکی از مزیت‌های رقابتی موتور آسنکرون بالا بودن طول عمر مفید این الکترو موتور نسبت در رقبای خود در بازار است.

بیشتر بخوانید: راه اندازی موتور سه‌فاز با برق تکفاز

Synchronous & Asynchronous دوره های آموزشی نیک صنعت

تفاوت موتور سنکرون و آسنکرون

مشخصه موتور سنکرون موتور آسنکرون

تعریف

موتور سنکرون ماشینی است که سرعت روتور و سرعت میدان مغناطیسی استاتور آن برابر است.
N= NS = 120f/P
موتور آسنکرون ماشینی است که روتور آن با سرعت کمتر از سرعت سنکرون می‌چرخد.
N <>

نوع

موتور براشلس، موتور رلوکتانس متغیر، موتور رلوکتانس سوئیچ شده و موتور هیسترزیس موتور سنکرون هستند. موتور القایی AC به عنوان موتور آسنکرون شناخته می‌شود.

لغزش

لغزش ندارد. مقدار لغزش صفر است. لغزش دارد

منبع تغذیه اضافی

برای چرخاندن اولیه روتور نزدیک به سرعت سنکرون، به یک منبع تغذیه DC اضافی نیاز دارد. به هیچ منبع شروع اضافی نیاز ندارد.

انگشتر و برس ها

حلقه لغزنده و برس مورد نیاز است حلقه لغزنده و برس لازم نیست.

هزینه

گران‌تر است کم هزینه تر است

Efficiency

راندمان بیش‌تر راندمان‌کم‌تر

بهره وری

با تغییر تحریک، ضریب توان را می‌توان بر این اساس به صورت عقب ماندگی، پیشرو یا وحدت تنظیم کرد. موتور ناهمزمان فقط با ضریب قدرت عقب مانده کار می‌کند.

منبع فعلی

جریان به روتور موتور سنکرون داده می‌شود روتور موتور آسنکرون نیازی به جریان ندارد.

سرعت

سرعت موتور به تغییر بار بستگی ندارد. ثابت است. سرعت موتور آسنکرون با افزایش بار کاهش می‌یابد.

شروع خودکار

موتور سنکرون خود راه انداز نیست خودراه‌انداز است

تاثیر در گشتاور

تغییر در ولتاژ اعمالی، بر گشتاور موتور سنکرون تأثیر نمی گذارد تغییر در ولتاژ اعمال شده، بر گشتاور موتور آسنکرون تأثیر می‌گذارد

سرعت عملیات

آنها در سرعت کم که زیر 300 دور در دقیقه است نرم و نسبتاً خوب عمل می‌کنند. عملکرد موتور با سرعت بالای 600 دور در دقیقه عالی است.

برنامه‌های کاربردی

از موتورهای سنکرون در نیروگاه ها، صنایع تولیدی و غیره استفاده می‌شود و به عنوان کنترل کننده ولتاژ نیز استفاده می‌شود. مورد استفاده در پمپ‌ها و فن‌های گریز از مرکز، دمنده ها، کارخانه‌های کاغذ و نساجی، کمپرسورها و بالابرها. و غیره

جمع بندی

توجه داشته باشید اگر در سیستم خود احتیاج به دقت بالا با سرعت ثابت دارید موتور الکتریکی سنکرون بهترین و مناسب‌ترین انتخاب برای شما می‌باشد. اما اگر کاربری شما عمومی تر است به دلیل سادگی و هزسنه کمتر ما موتور آسنکرون القایی را به شما پیشنهاد می‌کنیم. برای دریافت اطلاعات بیشتر از خدمات و محصولات شرکت نیک صنعت می‌توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید.

راه‌های ارتباطی نیک صنعت:

  • تماس با نیک صنعت: 87700210
  • واحد فروش نیک صنعت: 09197872783
  • واحد تعمیرات نیک صنعت: 09197872789
  • ایمیل نیک صنعت: info@nicsanat.com
  • آدرس شرکت: تهران، خیابان بهشتی، خیابان میرعماد، کوچه پیمانی (یازدهم)، پلاک 17