از سوالات مهمی که همیشه از ما می‌پرسید این است که آیا وجود مقاومت ترمز درایو در سیستم کنترل موتور الزامی است؟ یا چگونه باید مقاومت ترمز مناسب پروژه خود را انتخاب کرد؟ برای پاسخ به این سوالات تا انتها این مقاله با ما همراه باشید.

مقاومت ترمز درایو چیست؟

مقاومت ترمز اینورتر (Braking Resistor) از تجهیزات جانبی درایو است که نقش حیاتی در کنترل کردن توقف و سرعت الکتروموتورها دارد. مقلومت ترمز درایو از آسیب دیدن به VFD پیشگیری می‌کند و انرژی الکتریکی زیاد موتور را به انرژی گرمایی تبدیل می‌کند. استفاده از مقاومت ترمز درایو در کاربری مختلف ضروری و لازم است؛ چون در شرایط خاص عملکرد موتور شبیه به یک ژنراتور می‌شود و برق به جای اینورتر از طرف موتور برمی‌گردد یا VFD برای کاهش سرعت الکتروموتور استفاده می‌شود. زمانی‌که اینورتر بار گشتاور ثابت دارد؛ کارکرد موتور به ژنراتور تبدیل می‌شود. همین موضوع باعث می‌شود که ولتاژ لینک DC اینورتر افزایش یابد و اگر انرژی اتلاف شود، باعث ولتاژ بیش از حد اینورتر می‌شود.

 به‌طور مثال زمانی‌که آسانسور باید سرعت ثابت را حفظ کند؛ درحالی که آسانسور توسط انرژی گرانشی به طرف پایین حرکت می‌کند. در واقع مقاومت ترمز اینورتر برای پیشگیری از آسیب دیدگی سخت افزاری درایو یا برخی از خطاهای اینورتر استفاده می‌شود. اگر از مقاومت ترمز استفاده نکنید نمی‌توانید پارامتر DEC را بیش از حد کم کنید؛ زیرا باعث بروز خطا اضافه ولتاژ می‌شود و ان زمان باید برای تعمیر درایو اقدام کنید. ولتاژ سطح لینک DC، توسط مقاومت ترمز زیر آستانه خطا اضافه ولتاژ (Over Voltage) تنظیم می‌شود.

اساس کار مقاومت ترمز اینورتر این است که انرژی برگشتی از موتور را در یک مقاومت به گرما تبدیل می‌کند و انرژی اضافی را به‌صورت کامل از بین می‌برد. اگر این انرژی اضافه دوباره توسط موتور تولید شود یا زمان آن زیاد باشد، دیگر استفاده از مقاومت ترمز مناسب نیست. در این حالت از واحد تنظیم مجدد استفاده کنید و به جای اتلاف انرژی گرمایی، به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کند و مجدد می‌توان از آن انرژی استفاده کرد.

کاربرد مقاومت ترمز اینورتر

 مقاومت ترمز درایو انواع زیادی دارد که در برخی از صنایع استفاده ار آن‌ها لازم است. مقاومت ترمز اینورتر که برای کاربری‌های مختلف مانند آسانسور، نوار نقاله (کانوایر)، پله برقی و جرثقیل (تاورکرین) استفاده می‌شود.

انواع مقاومت ترمز

همان‌طور که اشاره کردیم مقاومت ترمز انواع مهتلفی دارد که به دو دسته زیر تقسیم می‌شود:

  •  مقاومت ترمز آلومینیومی
  • مقاومت ترمز سرامیکی

در ادامه هر کدام از آن‌ها را به‌صورت خلاصه بیان می‌کنیم.

مقاومت ترمز آلومینیومی

ساختار مقاومت ترمز آلومینیومی فشرده و مقاوم است و درجه حفاظت بدنه مقاومت ترمز IP54 است. این مقاومت ترمز آلومینیوم برای فضای باز مناسب است و در برابر عوامل بیرونی محافظت خوبی دارد. اگر مقاومت ترمز آلومینیومی بسوزد، اتصال کوتاه نمی‌شود و در واقع خودش را کنترل می‌نماید. این مقاومت ترمز الومینیومی برای توان پایین تولید می‌شود و برای کاربری‌های نیاز به کاهش سرعت یا توقف دارند مناسب است.

مقاومت ترمز سرامیکی

مقاومت ترمز سرامیکی در سایزهای مختلف ساخته می‌شود و سیم به دور بدنه آن پیچیده شده است. سرامیک مقاومت بالایی در برابر گرما دارد. برای کاربری‌هایی مانند بالابر، جرثقیل و پله برقی مناسب است که انرژی برگشتی به‌صورت متناوب دارند. در زمان خرید اینورتر به نوع مقاومت ترمزی که می‌توان نصب کرد، دقت لازم را داشته باشید.

مزایا استفاده از مقاومت ترمز اینورتر

مقاومت ترمز اینورتر مزایا زیادی دارد که شامل موارد زیر است:

  • تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی گرمایی
  •  پیشگیری از اضافه ولتاژ و بروز خطا Over Voltage
  • بهبود کارکرد برای توقف موتور و رسیدن به بیشترین میزان گشتاور توقف

نکات لازم در زمان انتخاب و خرید مقاومت ترمز

در زمان انتخاب مقاومت ترمز حتما به دو نکته اصلی ظرفیت توان مقاومت و مقدار مقاومت توجه کنید.

کمترین مقدار مقاومت

اینورترهایی که مدار چاپر دارند، از مقاومت ترمز استفاده می‌کنند. در واقع مقاومت ترمز در مدار چاپر اینورتر قرار می‌گیرد. این مدار چاپر، محدودیت‌های جریانی دارد و معمولا سازندگان اینورتر، بیشترین مقدار جریان و چرخه کار را در منوال و دفترچه راهنما VFD می‌آورند. برای به دست آورن حداقل مقدار مقاومت آن را در فرمول R×I=V قرار دهید تا بتوانید میزان مقاومت را محاسبه کنید. البته به این نکته توجه کنید که کمترین مقدار مقاومت روی کارکرد مقاومت تاثیری نمی‌گذارد اما اطمینان از کارکرد درست آن با درایو مهم است. انتخاب مقاومت ترمز اینورتر با توجه به نوع درایو مهم است؛ پس آموزش درایو را جدی بگیرید.

ظرفیت توان مقاومت

یکی از نکات مهم در انتخاب مقاومت ترمز این است که میزان ظرفیت اتلاف قدرت چه قدر است. محاسبه ظرفیت اتلاف مقاومت در برندهای مختلف اینورتر با هم فرق دارد. برای انتخاب مناسب‌ترین مقاومت ترمز، بهترین راهکار مراجعه به دفترچه راهنما و منوال اینورتر است. میزان انرژی بازگشتی به سمت درایو مهم است که باید اینورتر ظرفیت آن را داشته باشد.

برای محاسبه توان موتور کافی است مقدار گشتاور موتور، گشتاور جرمی بار و موتور، گشتاور موتور، زمان کاهش سرعت و تغییر سرعت را داشته باشید. برای روش‌های دیگر محاسبات می‌توانید با منوال و دفترچه راهنما مقاومت ترمز اینورتر مراجعه کنید. هرچه زمان کاهش سرعت dec زیادتر و بار بیشتر باشد، مقاومت ترمز قدرت بیشتری برای اتلاف انرژی نیاز دارد. با این حال می‌توان زمان کاهش سرعت DEC را تا حدودی کنترل و تنظیم کرد. برای افزایش توان اتلاف گرما و پیشگیری از دما مقاومت ترمز باید فن‌ها، خنک کننده‌های مختلف آبی استفاده می‌شود

نحوه نصب مقاومت ترمز

هنگامی‌که یک مقاومت ترمز را انتخاب می‌کنید، مکان نصب و نحوه نصب آن مهم است. مقاومت ترمز باید متناسب با استاندارهای UL نصب شود تا از خرابی مدار به‌صورت جدی و خطر آتش سوزی پیشگیری کند. محیط نصب مقاومت ترمز اینورتر نیز بسیار مهم است. به‌طور مثال صنایع نساجی که از تاسیسات خطرناک و قابل اشتعال است که نیاز به رعایت خاص دارد. پس از نصب مقاومت ترمز برای اطمینان از کارکرد آن، توقف موتور را تست و آزمایش کنید.

جمع بندی

در این مقاله سوالاتی از قبیل مقاومت ترمز اینورتر چیست یا نحوه نصب مقاومت ترمز چگونه است را بیان کردیم و مزایا استفاده از مقاومت ترمز در پیشگیری از خرابی اینورتر و بروز اضافه ولتاژ را شرح دادیم. در زمان خرید مقاومت ترمز حتما نکات گفته شده در نحوه انتخاب آن رعایت کنید.

راه‌های ارتباطی نیک صنعت

  • شماره تماس: 87700210-021(30 خط)
  • واحد فروش: 09197872783
  • واحد آموزش: 09197872786
  • واحد تعمیرات: 09197872789
  • واحد پروژه: 09197872784
  • ایمیل: info@nicsanat.com
  • آدرس شرکت: تهران، خیابان بهشتی، خیابان میرعماد، کوچه پیمانی(یازدهم)، پلاک 17