معیارهای انتخاب پی ال سی

شما دستگاه خود را به صورت مکانیکی و الکتریکی تنظیم کرده اید. اما اگر پی ال سی اشتباهی را برای آن انتخاب کرده اید، پس طراحی فایده ای ندارد. بنابراین، مهم است که PLC مناسب برای برنامه را انتخاب کنید، و برای آن، لازم است معیارهای مختلف مربوط به آن را درک کنید. بیایید نگاهی به عوامل مهم در انتخاب PLC بیندازیم.

PLC

منبع تغذیه

منبع تغذیه PLC می تواند 24 ولت DC، 24 ولت AC یا 230 ولت AC باشد. بیشتر، یک تابلو برق دارای SMPS برای منبع تغذیه ابزار میدانی است. بنابراین، بسته به میزان مصرف برق و اندازه SMPS، می توانید از PLC که به منبع تغذیه 24 ولت DC نیاز دارد یا PLC که به 230 ولت AC نیاز دارد استفاده کنید. اگر به جای آن از ترانسفورماتور استفاده می کنید که خروجی 24 ولت AC را ارائه می دهد، می توانید آن PLC را انتخاب کنید که به منبع AC 24 ولتی نیاز دارد. اما، فقط یک منبع تغذیه PLC کافی نیست.

منبع تغذیه

همانطور که بحث شد، ابزارهای میدانی نیز در تابلو برق وجود دارد. بنابراین آن PLC را انتخاب کنید که از طریق آن بتوان آن را تغذیه کرد و همچنین ابزارها را با توجه به ولتاژ مورد نیاز تغذیه کرد.
اگر دستگاه‌های میدانی برای تغذیه به منبع DC نیاز دارند، اما هیچ پیش‌بینی در PLC IO برای منبع تغذیه DC وجود ندارد. پس انتخاب PLC که فقط ورودی و خروجی AC را برای خود و IO دارد، فایده ای ندارد. بنابراین، منبع تغذیه یک عامل مهم است و PLC را با دیدن تمام زوایا انتخاب کنید. نه تنها منبع تغذیه PLC.

پشتیبانی فروشنده پی ال سی

پی ال سی که استفاده می کنید باید مطمئن باشد که سازنده آن پایگاه پشتیبانی مشتری بزرگ، قیمت گذاری مناسب و تیم فنی قوی برای پشتیبانی از چالش ها دارد. این‌ها معیارهای کلی برای انتخاب PLC هستند. به این ترتیب استانداردهایی را دیدیم که قبل از انتخاب PLC باید رعایت شود.

تعداد ورودی ها و خروجی ها

بسته به تعداد ورودی و خروجی‌هایی که در سیستم دارید، PLC را انتخاب کنید که از آن عدد پشتیبانی می‌کند. اگر حتی ماژول های توسعه برای تکمیل تعداد کافی نیستند، آن PLC را انتخاب کنید که با پشتیبانی از تعداد بیشتر ماژول های توسعه، تعداد بیشتری از IO را پشتیبانی می کند.
امروزه به دلیل استفاده از Remote IO PLC که فقط IO ها قابل اتصال هستند و هیچ برنامه ای نمی توان نوشت. انعطاف پذیری بیشتری در انتخاب PLC در اختیار کاربر قرار می گیرد و همچنین به او اطمینان می دهد که با تعداد بیشتری از IO ها همراه شود.

پروتکل ارتباطی

همراه با PLC، شما همچنین دستگاه های دیگری را در پنل دارید مانند یک دستگاه میدانی که به جای پروتکل سخت (IO دیجیتال یا IO آنالوگ)، HMI، SCADA، VFD و برخی دیگر از انواع دستگاه های گرافیکی، بر روی پروتکل نرم ارتباط برقرار می کند. این دستگاه ها برای برقراری ارتباط به شبکه نیاز دارند مانند اترنت، Modbus RTU، Device Net، Profibus، Profinet، CAN Open، Modbus ASCII و غیره. بنابراین، بسته به دستگاهی که استفاده می‌کنید و پروتکلی که در آن استفاده می‌شود، باید PLC را انتخاب کنید که از آن پروتکل پشتیبانی می‌کند.

مشخصات محیطی

بیشتر، PLC ها در محدوده دما و رطوبت محیط استفاده می شوند. اما، گاهی اوقات، مکان ممکن است ناهموار باشد و احتمال دما یا رطوبت شدید وجود داشته باشد. بنابراین، PLC مورد استفاده باید چنین تغییراتی را تحمل کند. هر PLC دارای محدوده عملیاتی در مشخصات خود است و همچنین حداکثر محدوده قابل تحملی را که می تواند تحمل کند را نشان می دهد.

نیاز حرکت / سرعت CPU

کاربردهای پرسرعت به شمارنده/ورودی‌های پرسرعت و خروجی‌های پرسرعت (نوع قطار پالسی) در PLC نیاز دارند. بنابراین، پی ال سی را متناسب با آن انتخاب کنید. همچنین سرعت پردازش CPU (زمان اسکن) را بررسی کنید. اگر بالا باشد، فقط می تواند از این نوع برنامه های سریع پشتیبانی کند. همچنین، اتوماسیون حرکتی به انواع نرم افزارهای سفارشی و ویژه برای کاربرد نیاز دارد. بنابراین ببینید آیا PLC انتخاب شده دارای چنین کتابخانه هایی است یا خیر.

الزامات کاربردی PLC

اگر برنامه نیاز به نوع خاصی از برنامه نویسی دارد و PLC کتابخانه های اختصاصی برای آن دارد، آن را انتخاب کنید. این برنامه‌نویسی را آسان‌تر می‌کند و همچنین نیازهای خاص شما را در اجرای دستگاه برآورده می‌کند. برای این‌که بدانید نحوه انتخاب پی ال سی چگونه است، باید آموزش PLC را جدی بگیرید تا بتوانید یک انتخاب صحیح داشته باشید.

رابط اپراتور

اگر اپراتور ماشین نیاز دارد که نمایشگرهای گرافیکی از خود PLC کار کنند، نه اینکه برای عملیات حیاتی به جایی نزدیک HMI بروند. سپس PLC را انتخاب کنید که یک صفحه نمایش داخلی در آن وجود دارد. اگرچه شما نمی توانید هر دقیقه نمایش گرافیکی را در آن نشان دهید، اپراتور حداقل می تواند از عملکرد اولیه دستگاه اطمینان حاصل کند. مانند دکمه های شروع، توقف یا تنظیم مجدد.

راه‌های ارتباطی نیک صنعت:

  • تماس با نیک صنعت: 87700210
  • واحد فروش نیک صنعت: 09197872783
  • واحد تعمیرات نیک صنعت: 09197872789
  • ایمیل نیک صنعت: info@nicsanat.com
  • آدرس شرکت: تهران، خیابان بهشتی، خیابان میرعماد، کوچه پیمانی (یازدهم)، پلاک 17