وقتی تازه وارد دنیای کنترل صنعتی می‌شوید، ممکن است مفاهیم گیج کننده و پیچیده زیادی بشنوید که یکی از آنها Human Machine Interface یا HMI است. ممکن است بپرسید تفاوت hmi و plc چیست و چگونه با هم در ارتباط هستند؟
امروزه اکثر سیستم‌های کنترل مدرن از PLC به‌عنوان وسیله‌ای برای کنترل فرایند های صنعتی استفاده می‌کنند. به زبان ساده، HMI ابزاری است که بستری برای تعامل پرسنل و اپراتورهای فرآیند با سیستم کنترل یعنی PLC فراهم می‌کند؛ به همین علت به آن رابط ماشین انسانی هم می‌گویند. در ادامه در مورد plc و hmi توضیحاتی خواهیم داد و نحوه ارتباط آن‌ها را با هم بررسی می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: بهترین پی ال سی های موجود در بازار کدامند؟

پی ال سی چیست؟

Plc مخفف Programmable logic controller است، به معنی کنترل کننده منطقی که قابل برنامه نویسی است که معمولا در صنعت استفاده می‌شود. به آن‌ها کامپیوترهای صنعتی هم می‌گویند که بدون موس و مانیتور هستند. فرایندی که باید اجرا شود، در نرم افزارهای مخصوص نوشته شده و روی آن دانلود می‌شود. پردازشگر آن دستور اجرای فرایند را به ورودی و خروجی می‌دهد.
این برنامه توسط برنامه نویس نوشته شده و معمولا اپراتور (کاربر) که از آن سیستم استفاده می‌کند و با برنامه پی ال سی ارتباطی ندارد. هنگامی‌که نیاز به تغییر یا ویرایش برنامه PLC باشد، معمولاً یک رایانه شخصی به آن متصل می‌شود و PLC قابلیت قابل توجهی برای اتصال I/O دارد. اکثر مدل‌های PLC دارای تنوع عظیمی از ماژول‌های I/O قابل تعویض هستند که امکان اتصال ورودی خروجی مناسب با هر نوع تجهیزات صنعتی را فراهم می‌کنند. برنامه نوشته شده باید قابلیت ارتباط با المان‌های گرافیکی را داشته باشد.

بیشتر بخوانید: پی ال سی چیست؟

HMI چیست؟

HMI مخفف Human to Machine Interface است. وظیفه HMI این است که سیگنال‌ها و مقاصد یک انسان را به سیگنال‌های الکتریکی برای سیستم تبدیل کند. بنابراین با انجام این کار، اپراتور انسانی قادر است تغییرات در داده‌ها و فرآیندهای نرم افزار ایجاد کند و با کنترلر در ارتباط باشد.
HMI دارای یک نمایشگر است که معمولا با نرم افزار مخصوص صفحات مختلفی برای این پنل طراحی می‌شود. Hmi باید با plc در ارتباط باشد (شبکه باشد) تا به اپراتور اجازه دهد تا داده‌های مورد نیاز کاربر را به کنترلر بفرستد. معمولا hmi روی درب تابلو برق‌های صنعتی قرار می‌گیرد تا کاربر بدون نیاز به باز کردن درب تابلو و تخصص خاصی بتواند با آن کار کند.

تفاوت hmi و plc

"</p

Hmi

معمولا دارای صفحه لمسی بوده و المان‌های خطوط صنعتی با گرافیک مختلف در آن نشان داده می‌شود. از طریق hmi می‌توان بر کل فرایند نظارت داشت، آلارم ها، خطاها و … را می‌توان دید و به نمایش گذاشت. HMI در دو حالت اتوماتیک و دستی قابل استفاده است و این ابزار مهم دارای المان‌های مختلف برای کنترل فرایند است که برای روشن و خاموش کردن، تغییر مقادیر مختلف و تنظیمات مربوطه می‌توان از آن‌ها استفاده کرد. وظیفه hmi مانیتورینگ است و توانایی کنترل و اجرای فرایندها را به تنهایی ندارد.

Plc

بیشتر پی ال سی‌ها فاقد صفحه نمایش هستند و اگر هم صفحه نمایش داشته باشند، قابلیت‌های بسیار محدودی دارند. بیشتر دارای led‌های مختلف هستند. از طریق پی ال سی نمی‌توان نظارتی روی فرایند انجام داد. اگر خطایی در پی ال سی ایجاد شود، فرایند متوقف می‌شود و تا زمانی که مشکل برطرف نشود برنامه اجرا نمی‌شود. همچنین برای تغییر مقادیر از طریق پی ال سی باید نرم افزار باشد و تغییرات روی plc دانلود شود. با آموزش PLC می‌توانید یاد بگیرید تا تغییرات مورد نیاز را روی پی ال سی اعمال نمایید.

نتیجه گیری و جمع بندی موضوع تفاوت plc و hmi

زمانی که فرایند صنعتی قرار است به‌صورت خودکار انجام شود، به تجهیزات مختلفی نیاز پیدا می‌کنیم. بخش اصلی آن کنترلر یا plc است. قسمت مانیتورینگ و نظارت بر اجرای فرایند از طریق hmi انجام می‌شود. در واقع این دو سیستم مکمل یکدیگر هستند و در کنار هم اتوماسیون صنعتی را تکمیل می‌کنند.

راه‌های ارتباطی نیک صنعت

  • تماس با نیک صنعت: 87700210
  • واحد فروش نیک صنعت: 09197872783
  • واحد تعمیرات نیک صنعت: 09197872789
  • ایمیل نیک صنعت: info@nicsanat.com
  • آدرس شرکت: تهران، خیابان بهشتی، خیابان میرعماد، کوچه پیمانی (یازدهم)، پلاک 17