آیا از کاهش فشار آب در محل زندگی خودتان، خسته شدهاید؟ آیا پمپ آب شما دائما قطع و وصل میشود؟ بوستر پمپ یک راهکار هوشمندانه برای تامین اصولی آب مصرفی در ساختمانها میباشد، بدین صورت که آب در لولههای شهری، مکش میشود و در نتیجه سطح دبی را افزایش میدهد(دبی به معنا مقدار آبی میباشد در مدت 1 ثانیه از یک منبع آب جریان میگردد). بوستر پمپ قابلیت ایجاد فشار قابل کنترل و ثابت را دارد و نحوه اتصالات بوستر پمپ بهصورت موازی است. با استفاده از پمپ صنعتی در لوله کشی ساختمان، آب ساختمان را به میزان مطلوب و قابل قبول در تمامی طبقات ساختمان تامین میکند.
امروزه محبوبیت این تجهیزات در حال افزایش است و برندهای معتبر زیادی نظیر پنتاکس، لئو، ابارا، نوید، داب، رایان، گراندوفس و … فعالیت میکند. از رایجترین خرابی بوستر پمپ میتوان به نشتی پمپ تا خرابی موتور اشاره کرد. در این مقاله به بررسی دلایل خرابی بوستر پمپ و دلایل روشن نشدن آن، انواع مختلف بوستر پمپ، تعمیر بوستر پمپ خانگی، تعمیر بوستر پمپ آتش نشانی و نحوه محاسبه دبی و هد میپردازیم. با ما همراه باشید تا مشکلات فشار آب ساختمان خود را برای همیشه حل کنید و سیستم آبرسانی خانگی شما بهترین کارایی را داشته باشد.
دلایل روشن نشدن پمپ
اگر پمپ روشن نشود، دلایل زیادی دارد که شامل موارد زیر است:
- خرابی موتور
- قطع برق
- مشکل پنل کنترل
- نبود آب در مخزن
- خرابی سوئیچها
- مشکل منبع تغذیه
- خرابی سنسورها و حسگرها
- قطعی مدارهای کنترلی یا فیوزها
برای حل این مشکل ابتدا بررسی کنید که پمپ به برق متصل است و فیوزها سالم هستند. اگر موتور دچار خرابی باشد، نیاز به تعویض یا تعمیر آن است.
دلایل خرابی بوستر پمپ
اگر ناگهان فشار آب ساختمان، مراکز تجاری و صنعتی فشار آب کم یا قطع شد و LLC از کار افتاد، بوستر پمپ آسیب دیده است. همچنین اگر پمپ داغ شد یا هزینههای قبض آب و برق یک افزایش ناگهانی دارد، نیاز به سرویس بوستر پمپ یا تعمیرآن را دارید. در ادامه به بررسی خرابی بوستر پمپ میپردازیم.
فشار کم آب و قطع شدن آب
اگر فشار آب خیلی کم باشد که نشانههای مختلفی دارد. مشکل فشار کم آب مربوط به مکش آب است و احتمال دارد که فیلترها مسدود شدهاند. اگر بوستر پمپ بهدرستی نگهداری و به موقع سرویس نشود و فیلترها بهصورت منظم تمیز نشوند، این مشکل فشار آب کم ایجاد میشود. ابتدا عیب یابی بوستر پمپ و کم بودن فشار آب پمپ را بررسی کنید تا بتوانید راهکار مناسب را پیدا کنید. برای عیب یابی رایگان و تعمیر بوستر پمپ با کارشناسان ما تماس بگیرید.
فشار زیاد آب
بوستر پمپ برای افزایش فشار آب تولید میشوند و باید طبق مقادیر معین، عمل کند. اگر فشار آب بیشتر از مقدار تنظیم شده باشد، فشار تخلیه و مکش بسیار به هم نزدیک میشوند. برای جلوگیری از این مشکل، یک شیر تنظیم فشار در خطوط مکش نصب نمایید. فشار زیاد آب ممکن است به دلیل تنظیم نادرست بوستر پمپ یا خرابی سوپاپهای تنظیم فشار باشد. برای حل این مشکل میتوانید سوپاپهای تنظیم فشار را بهدرستی تنظیم نمایید و فشار سیستم را بررسی کنید تا از فشار بیش از حد پیشگیری کنید. از انتخاب مناسب پمپها بلا توجه به نیاز کاربری خود اطمینان حاصل کنید.
عملکرد کوتاه مدت
اگر بوستر پمپ در عرض چند دقیقه یا چند ثانیه خاموش و روشن شوند، به این حالت Short Cycling یا عملکرد کوتاه مدت میگویند. این مشکل بهعلت نشتی در سیستم رخ میدهد و همچنین احتمال دارد فیلتر یا لوله مسدود باشد. در این وضعیت، باید نسبت به تعمیر بوستر پمپ اقدام نمایید. روشن و خاموش شدن بیشتر از 20 بار در هر ساعت، آسیب جدی به بوستر پمپ وارد میشود. خرابی یا فرسودگی نشتیها و سیلها میتواند باعث کاهش کارایی پمپ و افزایش مصرف انرژی میشود.
سر و صدا زیاد بوستر پمپ در حین کار
سر و صداهای زیاد و تق تق پمپ آب به دلیل وجود هوا در سیستم بوستر پمپ یا خرابیهای مکانیکی مانند فرسایش و خرابی یاتاقانها است. نصب نادرست پمپ و اتصالات آن، استفاده از قطعات قدیمی و فرسوده باعث لرزش و صدا زیاد میشود. با هواگیری سیستم، بررسی قطعات مکانیکی و وضعیت یاتاقانها میتوانید مشکلات را رفع نمایید. همچنین بهصورت منظم از سرویس دورهای استفاده نمایید و برنامه و چک لیست نگهداری و سرویس بوستر پمپ را اجرا نمایید تا دچار سر و صدا و تعمیر بوستر پمپ نشود.
ارتعاش و لرزش پمپ
لرزش بوستر پمپ میتواند به دلیل فرسوده بودن قطعات و یا نصب نادرست بوستر پمپ باشد. در نصب بوستر پمپ و اجزا قطعات دقت لازم را داشته باشید و از عایقهای ضد لرزش برای کاهش لرزش و پایههای فنر استفاده کنید. همچنین احتمال دارد که قطعات به خوبی فیکس نشدهاند و برای رفع لرزش بوستر پمپ باید اتصالات قطعات را بررسی نمایید. خمیدگی محور و ساییدگی سیل باعث لرزش و همچنین نشتی بوستر پمپ میشود و با روغن کاری میتوانید این مشکل را رفع کنید.
نشتی بوستر پمپ
نشتی پمپ به دلیل خرابی آب بندی، ترک خوردن و خرابی لولهها و مشکلات بدنه پمپ است. برای حل این مشکل میتوانید آب بندی را تعویض نمایید و آسیبها و ترکهای لوله یا مشکلات بدنه پمپ را بررسی و تعمیر کنید. اگر نشتی در خط مکش یا تخلیه باشد، باعث خرابی مکش آب میشود. برای رفع مشکل فشار آب، فیلترها را تمیز کنید و نشتی را بررسی نمایید.
داغ شدن بوستر پمپ
داغ شدن بوستر پمپ میتواند به دلیل سرعت بیش از حد آن است. همچنین مشکلات مکانیکی، بالا بودن غلظت مایع و زیاد شدن ویسکوزیته سیال باعث داغ شدن بیش از حد آن میشود.
آلودگی بوستر پمپ
ورود ذرات گرد و غبار و آلودگی به درون پمپها میتواند کارکرد آنها را مختل نماید. پس برای جلوگیری از اختلال کارکرد بوستر پمپ، فیلترهای سیستم را بهصورت منظم تمیز کنید و از فیلترهای مناسب استفاده نمایید.
انتخاب نادرست بوستر پمپ
انتخاب پمپ و اندازه مناسب آن، برای بوستر پمپ بسیار مهم است و در غیر این صورت، ممکن است با خرابی و کارکرد ضعیف آن مواجه شوید. حتما قبل از خرید بوستر پمپ باید با کارشناسان فنی و فروش صبحت کنید و مشاورههای لازم را بگیرید تا دچار ضررهای مالی و خرابی بوستر پمپ نشوید.
هزینه تعمیر بوستر پمپ
هزینه تعمیر بوستر پمپ نسبت به خرید آن بسیار مقرون به صرفهتر است. به دلیل بالا بودن قیمت پمپهای آبرسانی در بازار ایران و خیابان سعدی تهران، عیب یابی و تعمیر بوستر پمپ بسیار اقتصادیتر از خرید مجدد آن میباشد. شما میتوانید با تماس با بخش تعمیرات نیک صنعت، از خدمات ویژه عیب یابی، با قیمت بسیار مناسب برخوردار شوید
مراحل تعمیر بوستر پمپ
سرویس بوستر پمپ به افزایش طول عمر مفید بوستر پمپ کمک زیادی میکند. اگر بهدرستی سرویس و نگهداری نشود، باید جهت تعمیر آن افدام نمایید.
عیب یابی بوستر پمپ بهصورت دقیق
مهمترین قدم در تعمیر و سرویس بوستر پمپ، شناسایی خرابی و عیب یابی دقیق دستگاه است. ایتدا باید دلایل خرابی بوستر پمپ را پیدا و شناسایی نمایید. اغلب این مشکلات مربوط به فرسودگی و قدیمی بودن قطعات، مشکلات الکتریکی و نشتی است.
استفاده از قطعات اورجینال
در صورت فرسودگی قطعات بوستر پمپ، اگر از قطعات فیک استفاده شود، کارکرد دستگاه کاهش مییابد و خرابی بوستر پمپ زیاد میشود.
کنترل دقیق دما بیرینگ (بلبرینگ)
برای کنترل دما بلبرینگ باید این عوامل را بشناسید و دما محفظه بلبرینگ باید بهصورت مداوم بررسی و پایش شود تا سطح مایعات مخزن را بررسی کرد. عوامل زیادی باعث افزایش درجه حرارت بلبرینگ و خرابی آن در بوستر پمپ میشود که این عوامل شامل موارد زیر است:
- خمیدگی شفت موتور و پمپ
- هماهنگ نبودن شفت موتور و پمپ
- وجود کاویتاسیون یا حبابهای هوا داخل آب
- نیروهای هیدرولیکی محوری و جانبی
کنترل مایعات در مخزن
سطح مایعات باید بهصورت منظم بررسی شود و این موضوع بسیار مهم است. در نهایت تعمیر بوستر پمپ انجام میشود. سرویس بوستر پمپ و تعمیر آن، طبق روشهای بالا انجام میشود که بهصورت خلاصه آن را بیان کردیم.
انواع مختلف بوستر پمپ
طراحی بوستر پمپ با اینورتر نیار به یک نقشه دارد و باید نیازهای مختلف پروژه را رفع کرد. د این فرایند تعداد و نوع پمپها، انتخاب اندازه مناسب مخزن، طراحی لوله کشی، محاسبات دبی و هد، نصب سیستم مانیتورینگ بسیار مهم است. بوستر پمپ را در حالت کلی میتوان به سه دسته اصلی زیر تقسیم بندی کرد:
- بوستر پمپ خانگی
- بوستر پمپ آبرسانی
- بوستر پمپ آتش نشانی
به غیر از این دسته بندی، بوستر پمپ را میتوان بر اساس معیارهای دیگری نیز تقسیم بندی کرد که در ادامه برخی از این پارامترها را بررسی میکنیم:
فشار پمپ ها
پمپهای صنعتی دارای فشار های مختلفی هستند، برخی از این تجهیزات با توجه به نیاز کاربر به صورت فشار قوی تولید میشوند.
فاز دستگاه
پمپهای آبرسانی در انواع مدلهای تک فاز و سه فاز در بازار موجود میباشند.
دور بوستر پمپ
بوستر پمپها، در دو مدل دور ثابت و دور متغیر تولید میشوند. در دور ثابت، سرعت بوستر پمپ ثابت است اما در دور متغیر، قابلیت تغییر سرعت بوستر پمپ وجود دارد. انتخاب نامناسب بوستر پمپ، باعث خرابی و تعمر بوستر پمپ میشود.
تعمیر بوستر پمپ آتش نشانی
در بوستر پمپ آتش نشانی عواملی مانند سرعت بیش از حد پمپ، چرخش نامناسب موتور پمپ، اصطکاک زیاد یاتاقانها باعث خرابی میشود. یاتاقانها به دلیل گرد و غیار، زنگ زدگی، نصب نامناسب و یا خرابی باعث اصکاک یاتاقانها میشود. آببندی در داخل محفظه بهدرستی قرار نگرفته است و همچنین ممکن است پمپ در مراحل اولیه راه اندازی نشده است. سرویس بوستر پمپ آتش نشانی به طول عمر آن کمک میکند و تعمیر بوستر پمپ آتش نشانی باید توسط افراد متخصص انجام شود.
تعمیر بوستر پمپ خانگی
در بوستر پمپ خانگی معمولا عوامل زیادی برای خرابی وجود دارد که شامل فرسودگی و خرابی سیل مکانیکی یا آببند، خرابی سیم پیچ پمپ، مشکل بلبرینگ، خرابی پروانهها و دیگر قطعات است. در شرکت نیک صنعت تمامی این قطعات، با قطعات اورجینال همراه با گارانتی و اصالت کالا تعویض میشوند. یکی از رایجترین دلایل خرابی این است که پمپ آب با مخزن خالی از آب روشن میکنید و گرما بیش از حد به وجود میآید. این گرما باعث از کار افتادن سیل مکانیکی میشود. اگر از بوستر پمپ خانگی برای طولانی مدت، حتما مخزن آب را تخلیه نمایید.
نکات مهم در نگهداری بوستر پمپ
روشهای نگهداری و سرویس بوستر پمپ، میتواند خرابی بوستر پمپ را به تعویق بیاندازد و هزینه تعمیر بوستر پمپ را تا حد زیادی کاهش دهد. با این روشهای نگهداری میتوانید کاهش هزینه بوستر پمپ و کاهش استهلاک دستگاه را به همراه داشته باشد. ایمنی سیستم بوستر پمپ و طول عمر قطعات را افزایش میدهد. روشهای نگهداری و سرویس را بهصورت منظم و بهموقع انجام دهید. این روشها شامل موارد زیر است:
- از تمیز بودن آب در پمپ صنعتی، اطمینان حاصل نمایید.
- پرشر سوئیچها را بهصورت دورهای بررسی و چک کنید.
- به جهت چرخش الکتروموتور دقت کنید، زیرا کارکرد برعکس آن، صدمات زیادی به پمپ وارد میکند.
- از درست بودن تراز پمپها و شاسیها اطمینان حاصل نمایید.
- لرزهگیر پایههای شاسی را از نظر خورندگی چک کنید.
- کارکرد مانومترها را مورد بررسی قرار دهید.
- در صورتی که خاموش و روشن شدن پمپ آبرسانی بیش از حد مجاز باشد، پمپ دچار آسیب جدی خواهد شد. حد مجاز خاموش و روشن شدن پمپ، 20 بار در ساعت میباشد.
- از عدم نشتی بوستر پمپ اطمینان حاصل نمایید.
- توان مصرفی بوستر پمپ را، قبل از نصب و راه اندازی بررسی کنید.
- دما محفظه بیرینگ (بلبرینگ) را کنترل کنید.
- سطح مایع در مخرن را نظارت کنید.
- بررسی سیلها و پروانههای پمپ در سروس بوستر پمپ بسیار مهم است و آن را بهصورت دورهای انجام دهید.
- فیلترها را تمیز یا تعویض نمایید.
- دبی پمپ را با ابزارهایی مانند کنتور یا فلومترهای التراسونیک محاسبه نمایید.
- به کمک فشار سنج، رانش و مکش بوستر پمپ را اندازه گیری نمایید.
- در صورتی که بوستر پمپ شما صدا میدهد یا میلرزد، حتما برای تعمیر بوستر پمپ اقدام نمایید.
- در صورتی که میخواهید برای مدتی از بوستر پمپ استفاده نکنید، آب داخل مخزن را تخلیه نمایید.
جدول محاسبه فشار یا هد در پمپ
برای محاسبه هد و ارتفاع پمپ مواردی مانند نوع مایع و سیال، گرانروی یا ویسکوزیته بودن آن، میزان افت فشار و اندازه لوله مهم است. دو روش برای محاسبات وجود دارد.
اولین مورد یک روش تجربی است که فقط برای ساختمانهای کوچک یا برای ساختمانهای واحد کم استفاده میشود. ابتدا باید ارتفاع کل ساختمان و ارتفاع کف هر طبقه تا سقف را با یک دیگر ضرب نمایید و با مقدار فشاری که در هر شیر میخواهید، جمع کنید. در هر شیر مقدار 2BR فشار کافی است اما میتوانید مقدرا آن را کم یا زیاد کنید. البته فشار بر حسب بار را باید ضرب در 10 کنید، بعنی 20 را باید داخل فرمول قرار دهید.
دومین مورد یک روش کاملا منطقی و اصولی است که در جدولهای کاتالوگهای محصول و کتابها میتوانید میزان دبی و ارتفاع (هد) پمپ را در آنها پیدا کنید و مقدار هد را از مکان قرار گرفتن پمپ لحاظ کنید.
محاسبات دبی و هد پمپ برای برج و ساختمانهای بلند
برای انتخاب پمپ برای بوستر پمپ خانگی و طراحی پمپ آبرسانی، باید ابتدا آن ساختمان را ZONE یا منطقه بندی کنید. با تکیه بر مناطق به دست آمده، میتوانید تعداد هد بوستر پمپ را به دست آورید. برای ساختمانهای بلند تا هشتمین طبقه و کمتر، یک منطقه در نظر گرفته میشود؛ چه از پایین و چه از بالا تغذیه میشود. برای طبقه اول تا طبقه چهارم از 8 طبقه تا 12 طبقه را یک منطقه لحاظ کنید و برای ساختمانهای بیشتر از 12 طبقه و برجها راهکارهای دیگری در نظر گرفته میشود.
از پمپهایی با هد بالا و همچنین برای طبقات پایین از فشار شکن استفاده میشود. انتخاب بوستر پمپ دور متغیر میتواند منطقهها را بزرگتر در نظر بگیرد و میتوان یک پمپ برای هر منطقه لحاظ کنید.
در جدول بالا همان طور که مشاهده میکنید، میزان دبی نسبت به تعداد واحدهای ساختمان قرار دارد. اگر تعداد واحدها اعداد داخل جدول نبود، میتوانید عدد واحدهای خودتان را به سمت بالا گرد نمایید و یک پله بالاتر در نظر بگیرید.
جدول محاسبه دبی یا آبدهی در پمپ
برای اندازه گیری دبی برای واحدهای ساختمان که دارای یک حمام است، 1m3/h و برای دو حمام، 2m3/h در نظر میگیرند (m3/h بر حسب متر مکعب بر ساعت است). روشهای پیچیدهتر برای به دست آوردن هد و دبی بوستر پمپ است که توسط مهندسان مکانیک انجام میشود.
بیشترین خرابی که در درایوهای بوستر پمپ ایجاد میشود
خرابی درایو با توجه به برند مورد استفاده متفاوت است و سیستمهای حفاظتی ورودی و خروجی درایوها تفاوت دارند. اینورتر به دلایل مختلفی مانند خرابی برد کنترل، خرابی بخش ورودی مانند خرابی رکتیفایر و … دچار آسیب دیدگی میشود. همچنین اگر در بخش ورودی درایو، ولتاژ بالا پایین شود یا مشکلی در فازهای ورودی ایجاد شود که خرابی CPU را به دنبال دارد. خرابی CPU کار تعمیر درایو را سخت و پیجیده میکند.
اگر آبرسانی به الکتروموتور پمپ بهدرستی انجام نشود و پمپ گیرباچ میکند یا مشکلی در بخش سیم پیچها رخ میدهد. اگر درایو جریان زیادی از موتور بکشد و سیستمهای حفاظتی در خروجی IGBT درایو وجود نداشته باشد، موتور به محض جریان کشی از طرف CPU قطع میشود. CPU اجازه راه اندازی مجدد یا اتصال موتور را نمیدهد تا زمانیکه اینورتر ریست شود و خروجی آن اتصال کوتاه نباشد.
خالی کارکردن درایو بوستر پمپ
خالی کار کردن درایو در سیستمهای بوستر پمپ آبرسانی یعنی الکتروموتور بتواند فشار مورد نیاز را به طبقات برساند. فرایند سیرکوله کردن آب را به صورت مداوم انجام دهد و الکتروموتور بهصورت مداوم یا برای یک مدت زمانی، بدون اینکه آبی را به طبقات برساند کار کند. این کار شاید به درایو آسیب زیادی در کوتاه مدت ایجاد نکند ولی در طولانی مدت درایو آسیب میبیند و طول عمر الکتروموتور کم میشود. با توجه به کیفیت قطعات و نوع برند درایو این خرابیها متفاوت است اما عمل سیرکوله آب، اینورتر را گمراه میکند.
اگر سیستم هنوز به فشار مورد نیاز نرسیده است، این کار را تازمانیکه به فشار مورد نظر برسد، ادامه میدهد تا زمانی که دیگر نیازی نباشد. برای این کار میتوان میزان مورد نیاز سیستم PID را در نظر بگیرید و سیستم را راه اندازی کنید. توجه داشته باشید که سیستم کنترل فشار آب ساختمان همیشه روی مقدار ماکزیمم کار نکند و هر موقع با توجه به نیاز موتور با دور بالا شروع به فعالیت کند.
دلایل آسیب دیدن درایو بوستر پمپ چیست؟
اگر فضایی که برای درایو بوستر پمپ ایجاد میشود دارای تهویه مناسب نباشد؛ زیرا در موتورخانه یا زیرزمین برجها و ساختمانهای مختلف رطوبت بالایی وحود دارد. ممکن است در طولانی مدت CPU کار خود را بهدرستی انجام ندهد و قبل از راه اندازی بوستر پمپ به این نکات باید دقت شود که درایو با سخت افزار مناسب نصب گردد و همچنین سیستم تهویه در صورت نیاز گذاشته شود. با آزمایش وتست عملکرد بوستر پمپ و اینورتر از طریق اندازه گیری ولتاژ و جریان میتوانید از صحت عملکرد بوستر پمپ اطمینان حاصل نمایید.
مزایا استفاده از درایو برای بوستر پمپ
فشار، سرعت و جریان آب توسط تنظیمات اینورتر به بوستر پمپ میتوانید اعمال نمایید و در صورت مشکل برای هریک از آنها، تنظیمات درایو را بررسی کنید. درایو در کاربری بوستر پمپ به این صورت است که الکتروموتور اول را بهصورت کاملا کنترل میشود و با فرکانس مورد نیاز سیستم راه اندازی میکند. با توجه به فیدبکی که از سیستم پمپ دریافت میکند، شروع به راه اندازی پمپ دوم میکند. سپس توسط رله خروجی فرمان راه اندازی الکترو پمپ دوم را صادر میکند و به سیستم آبرسانی فشار مورد نیاز را میرساند.
کنترل پمپ اول با توجه به فیدبک سیستم و راه اندازی پمپ دوم برای رساندن فشار مورد نیاز به سیستم استفاده میشود. در این مورد که چه درایوی و چگونه و چطور در پروژه و برج مدنظر قرار گیرد میتوانید که از واحد فنی مجموعه نیک صنعت مشاوره بگیرید و در اسرع وقت پروژه نصب و راه اندازی بوستر پمپ خود را نهایی کنید.
معرفی درایوهای با قابلیت بوستر پمپ
- درایوهای دلتا سری CP2000
- درایوهای دانفوس سری آکوآ
- درایوهای زیمنس
- درایو ال اس سری IP5A
راههای ارتباطی نیک صنعت
- شماره تماس: 87700210-021 (30 خط)
- واحد فروش: 09197872783
- واحد آموزش: 09197872786
- واحد تعمیرات: 09197872789
- ایمیل: info@nicsanat.com
- آدرس شرکت: تهران، خیابان بهشتی، خیابان میرعماد،کوچه پیمانی (یازدهم)، پلاک 17
نظرات کاربران