تابلو برق چیلر چیست؟

در صنعت برق مصرف کنندگان قدرتمند برق مانند چیلر احتیاج به سیستمی دقیق برای تامین انرژی ، کنترل و نظارت هوشمندانه‌ی جریان‌های الکتریکی دارند. امروز نقش این سیستم مدیریت دقیق برعهده‌ی تجهیزاتی به نام تابلو برق می‌باشد. همان طور که می‌دانید چیلرها از اجزایی همچون کمپرسور ، کندانسور ، شیر انبساط و اواپراتور تشکیل و از بین تمامی این قطعات کمپرسورها به عنوان قطعه‌ی حیاتی نیاز بیشتری به جریان الکتریسته دارند. این اهمیت و نیاز به کنترل دقیق منبع برق توسط تابلو برق چیلر درک و نسبت به توزیع درست منابع اقدام می‌نماید. تابلو برق چیلر به عنوان یک عضو از یک مجموعه به عنوان یک حمایت کننده در کنار چیلر به انجام وظایف خود مشغول است.

وظیفه اصلی تابلو برق در سیستم چیلر تنظیم و توزیع درست جریان الکتریکی به تمامی بخش‌هایی که برای انجام نیاز وظایف خود به این جریان الکتریکی احتیاج دارند می‌باشد. استفاده درست و به موقع از این ابزار در سیستم‌های بزرگ تهویه هوا باعث نظارت دقیق و به صورت مداوم بر انجام فرآیند می‌شود. در صورت بروز خرابی یا هشدار در سیستم چیلر می‌توان قبل از انتشار به بخش‌های دیگر از آن جلوگیری کرد.

اجزای تشکیل دهنده تابلو برق چیلر

در داخل تابلو برق جریان‌های وارد و خارج شونده به سیستم تحت کنترل و نظارت‌اند تا از استفاده بیشتر از حد تعریف شده درهر خط خروجی جلوگیری شود. تحت کنترل و اختیار بودن این جریان از درجه اهمیت بالایی برخوردار و دلیل آن آسیبی که ممکن از اضافه بار به سیستم شما وارد شود. تابلو برق با جلوگیری از این اضافه بار در واقع از خرابی و آسیب‌های ناشی از آن  به تجهیزات مختلف چیلر جلوگیری می‌کند.

تابلو برق چیلر از اجزای گوناگونی تشکیل می‌شود. روند ساخت هر تابلو برق باید با توجه به نوع چیلر و طراحی شرکت آن باشد در واقع برای آن چیلر باید مناسب سازی انجام شود. اما به صورت کلی هر تابلو برق از دو قسمت  مدار فرمان و مدار قدرت تشکیل شده. هر کدام از این اجزاء وظیفه خاصی را در سیستم چیلر بر عهده دارند که در ادامه بیشتر با هر یک آشنا می‌شویم.

اجزای مدار فرمان تابلو برق چیلر

مدار فرمان در یک تابلو برق از اجزایی مانند شینه‌ها ، کنتاکتورها و انواع کلیدها تشکیل شده‌اند. که وظیفه تقسیم و توزیع جریان برق را میان مصرف کنندگان سیستم برعهده دارد. به غیر از این مورد مدارفرمان وظیفه کنترل عملیات‌ها و فرمان‌ها را نیز برعهده دارد که عمل را با کمک تجهیزات زیر انجام می‌دهد.

نقش شینه در مدار فرمان

اولین مهم‌ترین بخش هر تابلو برق شینه‌ها هستند که به عنوان یک توزیع کننده و پل ارتباطی وظیفه انتقال جریان الکتریکی به اجزای کنترلی مانند کلیدها و ایجاد ارتباط با تجهیزات مصرف کننده برق برعهده دارند. جنس شینه‌ها به دلیل قابلیت رسانایی بالا مس معمولا از این جنس انتخاب می‌شود. به عبارت دیگر شینه در تابلو برق چیلر وظیفه دارد که  جریان الکتریکی هر بخش از چیلر را تامین کند تا سیستم تهویه به درستی و به شکل بهینه به انجام فرآیند خود ادامه دهد.

وظیفه کلیدهای ورودی

کلیدهای ورودی تابلو برق به عنوان یک عنصر محافظتی شناخته می‌شود این کلیدها به صورت کاملا دقیق جریان الکتریکی را کنترل می‌کنند تا از راه‌اندازی مجدد به صورت ایمن و پایدارچیلر مطمئن شوند. در تعریفی بهتر کلیدهای ورودی اولین خط دفاعی یک سیستم تهویه به شمار می‌روند که در برابر آسیب دیدگی چیلر به دلیل مشکلات برقی از امنیت تجهیزات و عملکرد کلی سیستم مراقبت می‌کنند.

کنتاکتور مدار فرمان

 یکی از عناصر حیاتی در مدار فرمان کنتاکتورها هستند که با عملکردی مشابه کلیدهای مغناطیسی و در عین حال به عنوان نقش رابط بین مدار فرمان و مدار قدرت شناخته می‌شوند. کنتاکتور تنها در شرایطی اجزای عبور و حرکت جریان الکتریکی به سمت کمپرسور می‌دهد که این دستور توسط کنترل کننده صادر و ارسال شده باشد. این کنتاکتور وظیفه قطع و وصل جریان مدراهای قدرت را نیز برعهده دارد و این کاررا با ترکیب نیروی الکتریکی و مغناطیسی انجام می‌دهد. کنتاکتور به عنوان یک عنصر حفاظتی در تابلو برق شناخته نمی‌شود. بنابراین در برابر اتصال کوتاه یا اضافه بار به تنهایی توانایی مقابله با آن را ندارد.

اجزای یک سیستم تهویه به همراه تابلو برق چیلر

اجزای مدار قدرت تابلو برق چیلر

مدار قدرت به عنوان و هدف تامین انرژی الکتریکی مورد نیاز چیلر و حفاظت از آن در برابر اتصال کوتاه یا اضافه بار مورد استفاده قرار می‌گیرد. از جمله اجزای مدار قدرت می‌توان اجزایی مانند فیوزها ، رله‌ها ، تایمرها ، کنترل کننده‌ها ، کلید کامپکت ، رله کنترل فاز ، چراغ‌های سیگنال و هشدار و میکروسویچ‌ها اشاره کرد. در ادامه بیشتر با هر یک از اجزاء آشنا می‌شویم.

فیوز

فیوزها به عنوان یک بخش با وظیفه حافظتی در تابلو برق چیلر می‌باشد. این قطعه چیلر را از خطرات ناشی  نوسانات جریان بیش از حد مجاز ، اتصالات کوتاه یا اتصالی و همچنین بار بیش از حد و توان سیستم تهویه محافظت می‌کند. این وسیله محافظتی و ایمنی دارای دو نوع تندکار و کندکار می‌باشد. فیوزهای تندکار به شکلی ساخته شده‌اند که در مواجه با جریان‌های بیش از حد توان سیستم بلافاصله عمل قطع مدار را انجام می‌دهد. ولی فیوزهای کندکار به صورتی طراحی شده که توانایی یک مقدار از اضافه بار را دارند چون در موتورهای الکتریکی در هنگام راه‌اندازی احتیاج به اضافه بار در سیستم می‌باشد. بنابراین این نوع فیوز بلافاصله جریان برق را قطع نمیکند تا به قطعات احتیاج به این اضافه بار برای شروع به کار دارند اجازه فعالیت دهند.

بی متال

از دیگر عناصر مدار قدرت که به عنوان یک محافظ در برابر اضافه بار برای موتورهای الکتریکی‌اند رله بی متال یا رله اضافه بار حرارتی می‌باشد. محل نصب این رله‌ها  کنار کنتاکتورهاست تا به کمک و وسیله تفاوت درضریب انبساط حرارتی دوفلز متفاوتی که در ساختار این رله بکار رفته عمل نماید. وظیفه اصلی این رله محافظت از مهم‌ترین بخش چیلر یعنی کمپرسور در برابر جریان‌های ایجاد کننده برای جلوگیری از آسیب می‌باشد.

تایمر رله

یکی دیگر از اجزای تشکیل دهنده تابلو برق چیلر رله‌های زمان سنج یا تایمرها می‌باشند. این تجهیزات بسیار دقیق در انجام فرآیندها از دقت بالایی برخوردار هستند. در شرایطی که بخواهیم از ترمینال‌های متعددی در بازه‌های زمانی مشخص استفاده کنیم بهترین گزینه تایمر یا رله زمان سنج می‌باشد. اصلی ‌ترین کاربردی که برای این سیستم تعریف شده تنظیم زمان بندی برای شروع بکار موتورهای الکتریکی در سیستم‌های تهویه می‌باشد.

PLC یا کنترلر منطقی

در دنیای صنعت امروز کنترل‌کننده‌های منطقی اصلی‌ترین بخش یک تابلو برق می‌باشند. به عبارت دیگر نقشی که مغز در بدن انسان از خود به نمایش می‌گذارد در صنعت به کمک این عنصر پیاده‌سازی می‌شود. یعنی اطلاعات را روند در حال انجام به وسیله سنسورها دریافت و مورد تجزیه وتحلیل قرار می‌دهند. با توجه به تجزیه و تحلیل‌های PLC دستورات لازم را به هریک از اجزای سیستم ارسال می‌کند. این ابزار مدیریت فرآیندهای تولیدی یا اجرایی را بسیار آسان‌تر گذشته کرده است.

کلید کامپکت

کلیدهای اتومایتک یا کامپکت که در تابلو برق چیلر مورد استفاده قرار می‌گیرند. در واقع یک ابزار حفاظتی هستند که سیستم را از خطرات ناشی از اتصال کوتاه و اضافه بار محافظت می‌کند. این تجهیزات حیاتی با احساس جریان غیر عادی ناشی از عواملی مغناطیسی و حرارتی به صورت خودکار وظیفه قطع جریان الکتریکی را برعهده می‌گیرند.

رله کنترل فاز

یکی از اصلی‌ترین عناصر که در تابلو برق بخشی بنادین دارد رله کنترل فاز می‌باشد. نقش این عنصر در سیستم بیشتر نظارتی و محافظت از الکتروموتورها و یا سایر بارهای سه فاز تعریف شده‌اند. این رله‌ها به شکلی طراحی شده‌اند که به محض مواجه با مشکلاتی مانند کاهش و افزایش بیش از اندازه ولتاژ ، قطعی یک فاز یا هرگونه نوسانات بی‌ثبات کننده وارد عمل شده. با قطع جریان از تجهیزات الکتریکی داخل و بیرون تابلو محافظت می‌کند.

چراغ اخطار و سیگنال

چراغ‌های اخطار و سیگنال دو ابزار بسیار مهمی هستند که اطلاعات را به صورت بصری به اپراتور سیستم انتقال می‌دهند. چراغ سیگنال بیشتر به عنوان نشان فعالیت سیستم یا عدم فعالیت سیستم بکار برده می‌شود. اما چراغ‌های هشدار وظیفه‌ای مهم‌تری نسبت به چراغ سیگنال دارند و در زمانی که یک نقض یا خطری سیستم شما را تهدید کند این چراغ به همراه سیستم صوتی همراهی که دارند اپراتور و کارکنان را مطلع می‌سازند.

میکروسوئیچ

در حقیقت میکروسوئیچ‌ها کلیدهای قطع و وصل با حساسیت بالا به فشار می‌باشند که به محض وارد شدن نیرو فعال می‌شوند. این قطعه به منظور کنترل جریان ورودی به موتور استفاده می‌شود. عملکرد میکروسوءیچ‌ها به صورتی که در صورت قطعی برق کارخانه جریان ورودی به موتور چیلر را قطع می‌کند و در هنگام بازگشت برق از شروع به کار مجدد موتور به صورت خودکار جلوگیری می‌کند و نیاز به راه‌اندازی به صورت دستی برای شروع دوباره فرآیند می‌باشد.

جمع بندی

در هنگام نصب تابلو برق توجه به جزئیات و حرکت مرحله به مرحله از اهمیت بسیار بالایی برخودار است. در ابتدا باید مطمئن باشید محل و مکان انتخاب نصب چیلر مناسب باشد همچنین قبل از شروع به نصب تمامی اجزای چیلر را کنترل کنید تا از صحت نصب تمامی اجزای در کنار دیگر مطمئن شویم. موقعیت و محل قرارگیری تابلو برق چیلر باید در محلی باشد که به دور از اثرات برج خنک کننده قرار نگیرد. در ضمن تابلو برق با در محیط با عبور جریان هوای مناسب برای تهویه باشد تا از بالا رفتن حرارت و دما جلوگیری شود. در آخر باید گفت که دقت کنید که برق اصلی چیلر با کمک و استفاده از کابلی مقاوم به تابلو برق متصل شود تا عملکرد تابلو به درستی انجام پذیرد.

راه‌های ارتباطی نیک صنعت

  • شماره تماس: 87700210-021(30 خط)
  • واحد فروش: 09197872783
  • واحد آموزش: 09197872786
  • واحد تعمیرات: 09197872789
  • واحد پروژه: 09197872784
  • ایمیل: info@nicsanat.com
  • آدرس شرکت: تهران، خیابان بهشتی، خیابان میرعماد، کوچه پیمانی(یازدهم)، پلاک 17