عملکرد اصلی این تابلو برق در توزیع و تنظیم جریان الکتریکی به بخشهای مصرف کننده (خروجی) است. اگر بخواهیم بیشتر بگوییم، چیلرها مقدار مصرفی برق بالایی دارند به همین ترتیب برای کنترل و نظارت، تامین برق مصرفی و توزیع مناسب و متعادل جریان برق از نصب و مونتاژ تابلو برق چیلر بهره میبریم.
نصب و مونتاژ تابلو برق چیلر
یکی از خدمات شرکت نیک صنعت این است که مراحل نصب و مونتاژ تابلو برق را به صورت صفر تا صد انجام میدهد. اولین نکته مهم در مونتاژ تابلو برق چیلر محل نصب آن است، بهطوری که باید نزدیک به چیلر بر روی دیواری که فاقد رطوبت و محیطی گرم است، نصب شود. برای بهبود عملکرد تابلو برق چیلر میتوانیم دستگاه تهویه هوا در محیط مورد نظر قرار دهیم. در ادامه باید کنترل دقیق در تمامی اجزای دستگاه، مانند مسیرهای لوله کشی و کمپروسور برای تشخیص و تصحیح نقض و ایرادات حیاتی عمل گردد. برای اطمینان از مقاومت در برابر نیروهای استاتیک و دینامیک، ضروری است یک پایه یا شالوده (فونداسیون) بتنی مستحکم و صاف نصب کنیم. از نکات ایمنی نصب تابلو برق که اهمیت بسیاری دارد میتوان به استفاده از ولت متر، آمپرسنج، کلید قطع و وصل اضطراری و فیوزهای اختصاصی، اشاره کرد. نکته نهایی این است که برق اصلی چیلر بایستی از یک کابل مقاوم به تابلو برق چیلر وصل شود. خاطر نشان شود که این اتصالات باید با امنیت و کیفیت بالایی صورت بگیرد.
ساخت تابلو برق چیلر
- طراحی و برنامه ریزی نقشه ایزومتریک
- جوشکاری، سوراخ کاری، برش کاری و خم کاری بدنه
- رنگ بدنه
- مونتاژ تجهیزات و قطعات الکتریکی
- مونتاژ اسکلت داخلی یا بدنه اصلی تابلو برق
- شینه گذاری و سیمکشی
- تست و کنترل کیفیت
- صدور گواهینامه
بهدلیل جلوگیری از بروز آسیبهای مالی و جانی باید تمامی مراحل ساخت تابلو برق چیلر براساس استانداردهای بینالمللی انجام شود. در ادامه به بیان برخی از این استانداردها میپردازیم:
ابتدا به بررسی تمامی قطعات و متریالها توسط فرد متخصص بپردازید و در ادامه تابلو برق چیلر را کاملا مطابق با نقشه میسازیم. باید دقت شود که تناسب ظاهری تابلو برق همانند عرض، ارتفاع و طول رعایت شود. همچنین رعایت نکات محل نصب تابلو برق از اهمیت ویژهای برخوردار است. در سیمکشیهای نزدیک به درب تابلو برق چیلر از لوله برق، استفاده میشود. علاوهبر آن برای قطعات و تجهیزات داخل تابلو برق چیلر فیوز محافظ نصب میکنیم و برای امنیت بیشتر کاربران از واشر فنری و تخت بهکار میرود. برای اتصال کابلهای ورودی و خروجی از ریل استفاده میشود، در نظر بگیرید که از لولاهای ضد آب و گالوانیزه در تابلو برق چیلر بهکار ببرید. در آخر برای تابلوهای برق از ارائه پلاک شناسایی بهره ببرید.
اجزاء و طراحی تابلو برق چیلر
در چیدمان تابلو برق چیلر بهمنظور توزیع مناسب جریان الکتریکی، مصرف و استفاده مجاز جریان برق در تابلوها از فیوزها و کلیدهای محافظ استفاده میکنیم.
به طور کلی این تابلو برق از دو بخش تشکیل میشود:
- مدار فرمان
- مدار قدرت
هر کدام از اجزای بالا دارای بخش های گوناگونی هستند که وظایف متمایز از هم دارند که در ادامه بعضی اجزای را بهصورت دقیق بررسی خواهیم کرد.
اجزاء مدار فرمان
مدار فرمان یکی از اجزاء اصلی تابلو برق چیلر است که وظیفه آن توزیع و تقسیم جریان الکتریکی در میان کنترل عملیات، فرمان و مصرف کنندههای برق در تابلو برق چیلر را دارا است. در ادامه اجزاء گوناگون مدار فرمان را ذکر میکنیم:
شینهها
یکی از عناصر کلیدی در مدار فرمان شینهها هستند. وظیفه شینه تأمین جریان الکتریکی برای بخشهای مختلف تابلو برق چیلر است. در تابلو برق بیشتر از شینههای مسی به دلیل مقاومت کم در برابر جریان الکتریکی، رسانایی بالا و جلوگیری از اتلاف انرژی (به صورت گرما) استفاده میشود. شینه یک جزء بسیار مهم در تابلو برق وسسیتمهای کنترل هستند، وظیفه اصلی شینه انتقال انرژی الکتریکی با کمتر اتلاف به بخش مختلف یک تابلو برق برعهده دارد. جنس شینه معمولا از فلزهایی با رسانایی بالا است و فلز مس و آلومینیوم بهترین گزینه برای این کار هستند.
کلید قطع و وصل
وظیفه قطع و وصل جریان اصلی برعهده این کلید است، این کلید باید قدرت و توانایی تحمل عبور جریان بالا داشته باشد. اگر این کلید اشتباه انتخاب شود یا توانایی عبور جریان را نداشته باشد، کل مجموعه سیستم کنترل را با مشکل مواجه میکند.
آنتی فریز
وظیفه آنتی فریز جلوگیری از یخ زدن آب اپراتور است.
ترموستات
برای کنترل و تشخیص دمای آب خروجی تابلو برق چیلر بهکار گرفته میشود.
کنتاکتور
بهعنوان راه ارتباطی میان مدار قدرت و مدار فرمان شناخته میشود. طرز کار این تجهیزات به این صورت است که تنها زمانیکه فرمان فعالسازی از طرف کنترلکنندهها ارسال شود، جریان الکتریکی را به واحد تراکم (کمپرسور) میرساند. در اصل کنتاکتورها هم یک کلید یا سویئچ قطع و وصل هستند اما با این تفاوت که بهصورت اتوماتیک و خودکار وبا دستورات فرمان الکتریکی کار میکنند؛ ولی این توضیح را باید داد که در صورت اتصال کوتاه شدن مدار سیستم کنترل کنتاکتور توانایی محافظت از مدار فرمان را ندارد و باید از رلههایی محافظتی در مدار استفاده نمود که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد.
کلیدهای ورودی
کلیدهای ورودی مانند یک سیستم محافظت کننده جریان الکتریکی عمل میکنند و در برابر آسیب دیدگیهای حاصل از مشکلات برقی به اجزاء تابلو برق چیلر کار میکنند؛ همچنین تضمین کننده امنیت کامل سیستم است.
مدارهای حفاظتی
وظیفه اصلی مدارات حفاظتی در سیستم کنترل محافظت از تجهیزات الکتریکی در برابر اضافه بار الکتریکی است. این مدارات حفاظتی بهصورت خودکار وقتی با جریان بیش از حد مواجه میشوند. برای نجات اجزای سیستم کنترل جریان برق را قطع میکند.
اجزاء مدار قدرت
مدار قدرت جزء اصلی دیگر تابلو برق چیلر است که وظیفه آن تأمین انرژی و امنیت سیستم در مقابل اتصال کوتاه و یا اضافه بار است.در ادامه اجزاء گوناگون مدار فرمان را ذکر میکنیم:
رله بیمتال یا رله اضافه بار حرارتی
قطعهای است که محافظ درمقابل بار اضافی است، همچنین بهعنوان جزء مهم در تابلو برق چیلر شناخته میشود. این قطعه در مدار قدرت به همراه کنتاکتور گذاشته میشود.دلیل این کار این است که جنس فلز استفاده شده در بی متال حرارتی با کنتاکتورها متفاوت است و وقتی با اضافه بار در مدارسیستم کتنرل مواجه میشود با تغییر شکل فلز این خبر را به کنتاکتورانتقال میدهد که جریان به صورتی که به اجزای سیستم کنترل آسیبی وارد نشود را قطع کند.
PLC (کنترل کنندهها)
اصلیترین بخش تابلو برق چیلر پی ال سی یا کنترل کننده منطقی آن است در واقع پی ال سی تابلو برق مسئولیت دریافت، پردازش وانتقال دستورات مورد نیاز سیستم کنترل را برعهده دارد. پی ال سی با توجه به اطلاعات بدست آمده از اجزای مختلف سیستم کنترل مثل الکتروموتور و کنتاکتورهای سیستم کنترل گزارشاتی مانند دما موتور، افزایش جریان و… را دریافت و دستورات را با توجه به برنامه داده ارسال میکند. وظیفه این قطعه ارسال و انتقال دستورات به بخشهای دیگر تابلو برق چیلر است، اساس این کار دریافتیهای سنسورهای فشار و دما است.
کابلشو
این قطعه با ایجاد بستهای پایدار و مطمئن، از لغزش اتصالات جلوگیری و به این ترتیب از افزایش شدید آمپر جلوگیری میکند.
رله زمان سنج (تایمر)
اصلیترین کار این رله زمان بندی راه اندازی الکتروموتور سیستم کنترل کننده است. تایمر یا رله زمان سنج یک رله با دقت بالا است که برق ورودی را در بازههای گوناگون زمانی قطع یا وصل میکند. برنامه این زمان بندی ها در هنگام راه اندازی اعمال میشود.
رله کنترل فاز
قطعهای است که وظیفه محافظت و نظارت الکتروموتورها و بارهای سه فاز را بهعهده دارد. رله کنترل فاز زمانی که با کاهش یا افزایش شدید ولتاژ و یا قطعی و نوسانات یک فاز مواجه میشود جریان الکتریکی را قطع میکند و از بروز مشکلات جلوگیری میکند.
چراغ سیگنال
قطعهای است که در هر زمانی وضعیت روشن و یا خاموش بودن هر قطعهای از تابلو برق چیلر را به ما نشان میدهد.
چراغ هشدار
قطعهای است که عملکرد حیاتی را ایفا میکند، این قطعه در زمان بروز خرابی یا مشکلی از سوی قطعات دیگر روشن میشود؛ در بعضی از چراغهای هشدار مکانیزم صوتی قرار دادهاند تا با پیغام صوتی به پرسنل هشدار بدهد.
داکت کابل
این قطعه وظیفه سازماندهی، حفاظت و مرتب کردن کابل و سیمها را به عهده دارد. به این منظور به ظاهری شایان و زیبا همچنین نگهداری و دسترسی راحتتر کابل و سیمهای تابلو برق چیلر کمک کرده است.
نقشه کشی تابلو برق چیلر
نقشه روبهرو مراحل توزیع و انتقال جریان الکتریکی به قطعات و بخشهای گوناگون تابلو برق چیلر را نشان میدهد. براساس این چیدمان و انتخاب قطعات مناسب، تابلو برق از قطعات مهم و ساختار چیلر درمقابل اضافه بار و نوسانات الکتریکی محافظت میکند.
- فیوز: فیوزها وظیفه محافظت دربرابر نوسانات زیاد جریانهای برق، اتصالات و بارهای بیشتر از ظرفیت را دارند.
- تایمر رله یا رلههای زمانسنج: از اجزاء مهم بهشمار میروند که دقت بالایی دارد و در انتقال جریان الکتریکی ورودی به ترمینالها در یک بازه زمانی مشخص به کار گرفته میشوند.
- میکروسوئیچ: قطعهای است که به منظور قطع و وصل جریان برق استفاده میشوند. این قطعه حساس در برابر فشار است و در صورت قطعی برق، برق موتور تابلو برق چیلر را قطع میکند، مورد حائز اهمیت این است که درصورت بازگشت برق میبایست به صورت دستی تابلو برق چیلر را راهاندازی کنیم. در آخر میکروسوئیچ درکنار رله مغناطیسی نصب میشود تا عملکرد آن تضمین شود.
- ترمینال: وظیفه اصلی ترمینال اتصال و ارتباط مطمئن و دقیق میان اجزاء داخلی و خارجی تابلو برق چیلر است.
جمع بندی
دراین نوشنه تلاش کردیم گوشه ای از کاربردهای تابلو برق چیلر را برای شما بازگو کنیم. تابلو برق به عنوان کنترل کننده سیستم نقش بسیار کلیدی در بهره وری و امنیت سیستم دارد. طراحی درست اجرای اصولی و استفاده از بهترین قطعات میتواند طول عمر سیستم کنترل شما را بسیار افزایش دهد و هزینه نگهداری و تعمیرات را بهشدت کاهش دهد. برای مشاوره رایگان، اجرا، راه اندازی انواع تابلو برق و سیستمهای کنترل با کارشناسان نیک صنعت تماس بگیرید.
راههای ارتباطی نیک صنعت
- شماره تماس: 87700210-021 (30 خط)
- واحد فروش: 09197872783
- واحد آموزش: 09197872786
- واحد تعمیرات: 09197872789
- ایمیل: info@nicsanat.com
- آدرس شرکت: تهران، خیابان بهشتی، خیابان میرعماد، کوچه پیمانی(یازدهم)، پلاک 17
نظرات کاربران