تابلو برق چنج اور
تابلو برق چنج اور دستگاه الکترونیکی است که به تغییر جریان برق یا سطح ولتاژ در منابع گوناگون میپردازد. این دستگاه در نیروگاه و تجهیزات الکترونیکی برای انتقال و توزیع برق به مصرف کننده مورد استفاده است. تابلو ATS دیزل ژنراتور یا همان چنج آور برای سنکرون کردن برق شهری با یک یا چند UPS (ژنراتور) به کار میرود. این تابلو برق با کیفیت بالا و عملکرد مناسب از پیشرفتهترین دستگاهها برای استفاده در صنایع مختلف به حساب میآید.
کاربرد تابلو برق چنج آور
اجزای تابلو برق چنج اور از ترانس ولتاژ و جریان، کنترلکننده الکترونیک، تریستور و دیود تشکیل میشود و به تغییر سطح ولتاژ برای سیگنال برق ورودی به دستگاههای تحلیل شده میپردازد و سیگنال مناسب که از دیود و ترانس خارج میشود را، انتقال میدهد. در زمان قطع برق در محیطهای بزرگ صنعتی برای برگرداندن جریان برق توسط تابلو برق change over، منبع ورودی و خروجی در شبکههای جریان الکتریکی سیستم، ایجاد میشود که میتوان با اتصال ورودی دیگر برق، به سیستم متصل شد. تابلو برق چنج اور برای محیطهایی طراحی میشود که باید سیستمهای آن همیشه دارای برق باشند و بدون قطع برق، کار کنند. بهطور مثال این دستگاه در مراکز درمانی کاربرد زیادی دارد؛ اگر مرکز درمانی و بیمارستانها به ژنراتور یا همان USP مجهز باشد. زمان قطع برق، ژنراتور بلافاصله کار میکند.
ساخت و مونتاژ تابلو برق چنج اور و انجام پروژه جمع آوری تابلو ATS دیزل ژنراتور
راه اندازی تابلو برق ATS در نیک صنعت
برای ساخت سیستم تابلو برق change over نیاز به دو کلید کنتاکتور جداگانه است. برای تولید این تابلو برق مکانیسمهای خاصی استفاده میشود. که این مکانیسمها باعث پیشگیری از بروز خطا میشود. در ادامه به بررسی ساخت انواع تابلو برق چنچ آور میپردازیم.
- ساخت تابلو برق با 2 کلید دستی: برای اجرای نقشه تابلو برق چنج اور از کلید 0 و 1 یا کلید یک طرفه استفاده میشود. در تابلو برق با دو کلید دستی شرایط قطع و وصل آماده میشود. از مزیت این سیستم تابلو برق میتوان به قیمت مناسب و قابلیت ایجاد سیستم وسیع از طریق طراحی تعدادی ورودی نامحدود آن اشاره کرد. کلید اصلی و منبعهای جایگزین در سیستم چنج آور امکان استفاده از آمپراژ متفاوت را دارند.
- ساخت و راه اندازی تابلو چنج آور با دو کلید موتوردار: مزیت استفاده از این سیستم شامل مواردی چون بهرهمندی از قفل مکانیکی یا inter lock است. با استفاده و تولید این تابلو برق ها در مدل موتوردار میتوان بهصورت اتوماتیک و دستی حالت جابهجایی را پشتیبانی کرد.
- ساخت تابلو برق change over با 2 کنتاکتور: برای اجرا و تولید این مدل نیاز به 2 کنتاکتور است. که میتوان کنتاکتورها را جدا و یا در کنار هم نصب کرد، مانند روشهای فوق لازم است ارتباط، یک اتصال به این کنتاکتور وجود داشته باشد. این مدل دارای ورودیهای نامحدود است و امکان استفاده از قفل مکانیکی و الکتریکی همزمان برای این مدل وجود دارد.
نکات طراحی تابلو برق چنج اور
باید نیاز پروژه توسط کارشناسان متخصص بررسی شود تا تابلو برق براساس مصرف کاربر در صنعت طراحی شود. برای ساخت تابلو برق چنج اور باید ویژگیها و مشخصات فنی مورد نیاز در پروژه تعیین شود و لوازم تشکیلدهنده تابلو مشخص گردد. برای طراحی تابلو چنج اور باید مواردی مانند طرح، اندازه، رنگ مناسب، قوانین و استانداردهای مجاز و.. رعایت شود تا تجهیز کارایی مناسبی داشته باشد. پروژه اتوماسیون صنعتی توسط مهندسان ما در نیک صنعت را برای ساخت و راه اندازی تابلو برق چنج اور با کیفیت مناسب انجام میگیرد.
قابلیتهای تابلو برق چنج اور
- سازگار با استاندارد ایمنی و الکتریکی
- طراحی و ساخت مقاوم در برابر شرایط سخت محیطهای صنعتی
- برخورداری از تکنولوژی تشخیص Error و خطا و جلوگیری از حوادث برقی
- امکان اتصال به شبکه اطلاعاتی جهت مانیتورینگ و کنترل از دور
- امکان تنظیم کردن ولتاژهای مختلف و توانهای مصرفی
- کنترل دمای محیط از طریق سیستم خنک کننده
- نصب و راه اندازی ساده و نگهداری آسان
- طراحی و ساخت با کیفیت
- دارای استاندارد صنعتی و گواهی اطمینان و ایمنی
سیم کشی و نقشه تابلو برق چنج اور اتوماتیک
نقشه تابلو برق چنج آور از اصلیترین مراحل برای نصب و راه اندازی این تجهیز است. برای طراحی این نوع نقشه، میتوان از نرم افزار کاربردی اتوکد autocad بهره برد. این نوع نرم افزار با قابلیت کاربردی مناسب تمامی اطلاعات نقشه برق را همراه با دیتاهای مربوط به دیزل ژنراتور دریافت میکند و بعد توسط ابزارهای تعبیه شده در نرم افزار، طراحی نقشه تابلو برق چنج اور را انجام میدهد. در ابتدای کار باید مدار قدرت طراحی شود و بعد، مدارات کنترل و سیگنال را به آن اضافه نمایید. همینطور لازم است نوع و توان کلیدهای کاربردی در تابلو را مشخص کنید.
برای طراحی نقشه تابلو برق باید کلیه سیم کشیها و محافظ لحاظ شود و نوع اتصالات آن به دیگر دستگاهها مشخص شود. با انجام این طراحی و اجرای نقشه تابلو برق چنج اور، امکان کنترل کردن به شکل هوشمند برای تولید برق فراهم میشود. زمانیکه تولید برق از طریق دیزل ژنراتور به بالاترین میزان میرسد، توان مصرفی کم میشود و در صورت لزوم بخشهایی از دستگاهها را میتوان کاملا خودکار از شبکه برق شهری و عمومی فراهم کرد. به این صورت مصرف انرژی بهینه میشود و هزینههای اضافه کاهش مییابد.
در واقع نحوه سیم کشی و نقشه تابلو برق چنج اور بهصورتی است که بخش بالای چنج اور به شکل مستقیم به منبع تغذیه متصل میشود و ترمینال و پایانههای قسمت پایین سمت راست به تغذیه جانبی و پشتیبانی چون ژنراتور یا درایو وصل میگردد. ترمینال سمت چپ در پایین نقش بار را دارد و به تابلو اصلی وصل میشود. در صورت بروز قطعی برق میتوان چنج اور را به وضعیت ژنراتور تغییر داد. منبع تغذیه توسط ژنراتور امکان تغذیه بار را فراهم میکند. در زمان وصل مجدد برق وضعیت کلید به تغذیه اصلی باز میگردد.
عملکرد این نوع مدار در تابلو برق چنج اور به این صورت است که؛ سوئیچ انتقال اتومات ats هنگامی که از منبع تغذیه اصلی برگردد، شناسایی و تشخیص داده میشود و بهصورت اتوماتیک جابهجایی از ژنراتور به منبع برق اصلی انجام میگیرد. اگر برق از منبع اصلی در دسترس نباشد، ats کلید را به سمت درایو انتقال میدهد و تجهیزات برقی بدون توقف در باتری به وضعیت کاری و عملیاتی خود ادامه میدهند.
نقشه تابلو برق چنج آور
تابلو برق چنج اور اتوماتیک به دلیل سفارشی بودن و طراحی تخصصی با توجه به تجهیزات داخل آن قیمت مشخصی ندارد و موارد کاربردی برای این تابلو همانند دستگاه کلید زن، جریان و سطح ولتاژ مصرفی و… بر قیمت آن تأثیر دارند. مجموعه نیک صنعت سیم کشی و طراحی نقشه تابلو برق چنج اور را با توجه به نیاز پروژه انجام میدهد.
مشخصات فنی تابلو ATS دیزل ژنراتور
- دارای درجه حفاظتی IP4X
- با امکان نصب کردن پی ال سی
- ولتاژ کنترل فرمان AC و DC از 12 الی 220 ولت
- ولتاژ اسمی 400 ولت
سه حالت برای تابلو برق CHANGE OVER وجود دارد، که در ادامه به آن میپردازیم.
حالت اول تابلو برق چنج آور
هنگامیکه برق شهری وصل باشد، خروجی UPS قطع است و بعد از زمان مشخص توسط کاربر، کلید شبکه سراسری وصل میشود.
حالت دوم تابلو برق چنج آور
در این حالت زمانیکه برق شهری قطع شود. بعد از زمان مشخص، اپراتور کلید UPS یا برق ژنراتور را در تابلو برق در حالت وصل قرار میدهد. و خروجی برق، وارد مدار میشود.
حالت سوم تابلو ATS دیزل ژنراتور
وقتی برق شهری وصل شود، بلافاصله ژنراتور اضطراری، قطع میشود و بعد از مدت زمان مشخصی برق سراسری، وارد مدار میشود.
در زمان قطع برق سراسری باید سیستمی جهت روشن شدن دیزل ژنراتور باشد تا پس از ثابت شدن سطح ولتاژ و فرکانس، کلید UPS را وارد مدار نماید. برای این کار از کلید اتوماتیک دو طرفه یا CHANGE OVER و کلید کنتاکتور استفاده میشود.
تجهیزات و لوازم تابلو برق ATS
برای ساخت این تابلو برق ها از لوازمی مانند کلید اصلی، کنتاکتور، برد کنترل، رله کنترل استفاده میشود.
- کلید اصلی: برای محافظت از ژنراتور در برابر خطای بار بیش از حد و ولتاژ اضافی کاربرد دارد.
- کلید چنج آور: برای جابهجایی میان منبع برق اضطراری و اصلی کاربرد دارد.
- سوئیچ فرمان: برای کنترل و منتقل کردن برق به منبع پشتیبان و یا شبکه اصلی استفاده میشود.
- کنتاکتور: به دلیل فعال بودن مداوم این قطعه، میتوان آن را جز حساس، در این تابلو دانست. در تابلو برق دیزل ژنراتور از 2 کنتاکتور(یکی برای برق شهری جهت باز و بسته شدن تیغه، و یکی برای ژنراتور) استفاده میشود.
- برد کنترل: کنترل و ذخیره کردن دادههای به دست آمده از پارامترها را در بازه زمان مشخص انجام میدهد. این پارامترها شامل مقدار ولتاژ خروجی، فشار آب، کیفیت خروجی، تایم کارکرد و… است.
- رله کنترل: برای روشن کردن دیزل ژنراتور و قطع و وصل سوخت، از این تجهیز استفاده میشود.
- شارژر برای باتری : به منظور فراهم کردن انرژی در هنگام قطع برق ضروری است.
انواع تابلو برق چنج اور
تابلو برق چنج اور تک فاز
این مدل تابلو در اکثر اوقات برای موتور برقهای کوچک تک فاز استفاده میشود. طراحی این تابلو با توجه به مصرف کل توان انجام میگیرد. تابلو برق چنج اور تک فاز، در انواع کاربریهای زیر مورد استفاده است.
- گلخانهها
- بیمارستان و مراکز درمان
- مرغداریها
- شهربازی
- فضای باز
- برج ارتباطی
- اتاق سرور
- صنایع تولیدی
تابلو برق چنج اور دستی Manual
این تابلو برق جزء سادهترین تابلوها است که میتوان کلیه پارامترهای تابلو را روی آن مشاهده کرد. این تابلو در قسمت صفحه نمایش آنالوگ دقت پایینی دارد و نمایشگر آن بسیار آسیب پذیر است. سوئیچ منبع این دستگاه، دستی انجام میشود و در زمان قطع برق باید ژنراتور با زدن کلید روشن شود. در این نوع تابلو برای سنجش کنترل فاز نیاز به مرجع است، تا تغییر ولتاژ و فاز انجام نشود. به همین دلیل از تجهیزاتی چون سیستم هشدار، کنترل فاز استفاده میشود.
همانطور که گفتیم، این نوع تابلو منبع اضطراری برای تأمین برق مصرفی در زمانهای قطع برق شبکه است و کاربردهای بسیار زیادی ارائه میدهد. در ادامه به شرح کاربرد این تابلو میپردازیم.
- مورد استفاده جهت تأمین برق در زمان بروز قطعی در شبکه
- کاربردی در سیستم برقی ولتاژ پایین همانند قایق، وسیله نقلیه
- مصرفی در کارخانهها و کاربریها برای تأمین برق در هنگام قطع شدن برق
- مورد استفاده در محیط باز و پروژه ساختمان جهت تأمین برق مصرفی
از مزایای اصلی تابلو دستی change over میتوان موارد زیر را بیان کرد.
- کاهش هزینه راه اندازی و نصب
- بدون نیاز به اتصال برقی و الکتریکی
- قابل استفاده در محیط های سخت با هوای نامناسب
- کارکرد ایمن و بدون ایراد و خرابی
تابلو برق چنج اور اتوماتیک Automatic
این مدل از تابلو برق یکی از کاربردیترین دستگاهها است که در نوع ATS و AMF دیزل ژنراتور شناخته میشود. در تابلو برق CHANGE OVER باید از دو کنتاکتور و کلید جداگانه استفاده کرد. از این تابلو بهمنظورتابلو برق دیزل ژنراتور در حالت اضطرای و standbye استفاده میشود.
در این دستگاه سوئیچ کردن از منبعی به منبع دیگر اتوماتیک و خودکار انجام میشود. این کار توسط دو کلید اتوماتیک و دو کنتاکتور انجام میگیرد. تابلو برق چنج اور اتوماتیک سطح امنیت بالایی است و نیروی انسانی برای آن وجود ندارد و خروج ژنراتور و ورودی آن به مدار، کاملا اتوماتیک انجام میشود.
نکته: تابلو برق دستی و اتوماتیک در تجهیزات کلیدزدن متفاوت هستند. در چنج آور نوع اتوماتیک، تجهیزات مانند کنتاکتور، کلید کامپکت و یا کلید هوایی با موتور عمل کلیدزنی را انجام میدهند و در تابلو چنج اور دستی کلیدهای دو طرفه با 2 عدد ورودی و 1 خروجی مورد استفاده است.
تابلو کنترل موازی و سنکرون
انواع دیگر تابلو برق، تابلو دیزل ژنراتور است. درزمانی که برق با کمبود مواجه میشود این تابلو برق کارایی زیادی دارد. وقتی به مدار یا تابلو، قطعه و تجهیز جدیدی برای اکستنشن و توسعه اضافه میکنید، منبع جریان قدیمی دیگر نمیتواند شرایط جدید را پشتیبانی کند. بنابراین برای کاهش هزینه و زمان و تعویض منبع قدیمی جریان، میتوانید یک منبع جدید را براساس نیاز لحظهای پروژه به آن اضافه کنید. تابلو موازی یا پارالل، امکان موازی شدن دو یا چند ژنراتور را دارد و برق را بدون هیچ قطعی انتقال میدهد. در این تابلو امکان تنظیم پارامتر از طریق نرم افزار وجود دارد. ورودی تابلو پارالل میتواند دیجیتال و آنالوگ باشد.
تابلو برق چنج آور AMF و ATS
تابلو برق AMF کنترل و محافظت دیزل ژنراتور را انجام میدهد. از زمان آغاز کار دستگاه تا زمانی که فرمان قطع دیزل ژنراتور فرستاده نشود، قطعی رخ نمیدهد. تابلو برق ATS فقط نشانههایی برای کنترل کنتاکتور و بریکرهای تابلو برق دارد. در محدوده زمان مشخص فقط یک منبع، قابلیت فعال بودن را دارد. در صورت کارکرد یک منبع، منبع دیگر قطع میشود.
مزایا تابلو برق چنج اور
این نوع تابلو برق یا همان دیزل ژنراتور بهصورت ثابت برای فراهم کردن برق مصرفی در مواقع اضطرار و همچنین قطع برق کارایی دارد در ادامه مزیتهای آن را بیان میکنیم.
- صرفه جویی در هزینه سوخت: در ژنراتور دیزل از گازوئیل استفاده میشود که نسبت به سوختهای دیگر ارزانتر است.
- عملکرد بسیار بالا: ژنراتور دیزل جهت تامین برق در بارهای پیچیده و سنگین کاربردی است و با استفاده از این تابلو، میتوان برق تجهیزات حساس را فراهم کرد.
- وابسته نبودن به شبکه برق: استفاده از این ژنراتور باعث میشود به شبکه برق شهری وابسته نباشید و در هنگام قطع برق، بلافاصله برق سیستم خود را فراهم کنید.
- وابسته نبودن به شرایط آب و هوا: نامناسب بودن آب و هوای برخی مناطق، روی شبکه برق عمومی و شهری تاثیرگذار است. قطعی برق در زمانهای طولانی رخ میدهد که به وسیله این تابلو میتوان برق مورد نیاز سیستم را فراهم نمود.
- ثابت بودن برق: ژنراتور بهصورت ثابت به تولید برق میپردازد و توسط تابلو برق چنج اور، فراهم کردن برق برای بار حساس در موقعیت اضطراری تضمین میگردد.
روش اتصال دیزل ژنراتور به شبکه برق عمومی
اتصال دیزل ژنراتور به این شبکه برای مواقع اضطراری، آن هم بهصورت موقتی است. برای این اتصال لازم است دستگاه مجهز شود. تجهیزاتی چون، تابلو کنترل و یک ترانسفورماتور برای ارتباط دیزل ژنراتور و برق شهری در نظر گرفته میشود. و بعد با متصل کردن کابلهای لازم، دیزل ژنراتور به برق عمومی وصل میشود. در زمان قطع برق سراسری، دیزل ژنراتور اتوماتیک کار میکند و برق مورد نیاز را تامین مینماید. این اتصال باید توسط کارشناسان متخصص برق انجام شود.
استاندارد ساخت تابلو برق چنج آور
- استاندارد مهم طراحی تابلو برق چنج اور IEC 60439-1 است. که شامل مواردی چون ساخت، نصب، تست تابلو برق و ملزومات طراحی میباشد. این استاندارد برای تضمین سطح ایمنی تابلو برق و پیشگیری از وقوع حوادث برق اهمیت دارد.
- استاندارد IEC 61439-1 برای طراحی تابلو برق CHANGE OVER استفاده میشود. که مشابه استاندارد قبلی است. با این تفاوت که این استاندارد در تابلو برق با توانهای زیر 1000 ولت و 3200A رعایت میشود. استاندارد NFPA 70E برای طراحی تابلو CHANGE OVER استفاده میشود.که جهت ایمن بودن کارکنان نزدیک تابلو طراحی اهمیت دارد.
- رعایت استانداردهایی که به آن پرداختهایم برای طراحی این نوع تابلو ضروری است. و باعث حفظ ایمنی و بهرهوری در تابلو برق ها میشود.
- طراحی اصولی، نصب در مکان مناسب و ساخت با متریال با کیفیت و همچنین نگهداری از تابلو باعث حفظ عملکرد اولیه آن میشود. تابلو برق change over از تجهیزات مهم در صنعت است که برای کنترل و تغیر ولتاژ و جریان برق کارایی دارد.به همین دلیل رعایت استانداردهای برای طراحی آن اهمیت زیادی دارد.
راههای ارتباطی نیک صنعت:
- شماره تماس: 87700210-021 (30 خط)
- واحد فروش: 09197872783
- واحد آموزش: 09197872786
- واحد تعمیرات: 09197872789
- ایمیل: info@nicsanat.com
- آدرس شرکت: تهران، خیابان بهشتی، خیابان میرعماد، کوچه پیمانی(یازدهم)، پلاک 1
سلام ممنونم از خدمات مونتاژ و نصب تابلو برق خیلی عالی انجام شد
سلام و وقت بخیر خدمت شما
سپاس از لطف شما