پس از گرمایش شهرها و افزایش ساخت و ساز، افزایش ساختمان‌ها و برح‌های بلند سیستم‌های آبرسانی هم پیشرفت زیادی داشتند و سیستم‌های بوستر پمپ جایگزین سیستم‌های تک پمپ شدند. با ورود درایوها و اینورترها به بازار صنعت و قابلیت‌های بوستر پمپ در این تجهیزات باعث شده تامین آب مصرفی با فشار بالا و ثابت باشد.
فشار آب شهری در حدود ۲.۵ بار است. این فشار حداکثر می‌تواند مصرف آب طبقه دوم را تامین کند. بنابراین ساختمان‌های بیشتر از دو طبقه نیاز به سیستم آبرسانی دارند.

نیک صنعت

انواع سیستم های آبرسانی

سیستم‌های آبرسانی به دو گروه تقسیم می‌شوند:

  1. آبرسانی یک پمپ
  2. آبرسانی بوستر پمپ

از سیستم‌های آبرسانی تک پمپ در ساختمان‌های کوچک استفاده می‌شود که از یک پمپ و منبع آب و منبع تحت فشار تشکیل شده است که فشار توسط یک سنسور فشار (سوییچ فشار) کنترل می‌شود. زمانی که فشار افت می‌کند پمپ شروع به کار می‌کند. زمانی که فشار تامین می‌شود، پمپ خاموش می‌شود. معمولا در این سیستم‌ها پمپ‌ها به صورت مستقیم راه‌اندازی می‌شوند. در این سیستم معمولا نوسان فشار آب دیده می‌شود و همچنین در هنگام روشن شدن پمپ، ضربه‌هایی به سیستم تاسیسات وارد می‌شود که در بلندمدت به اتصالات و لوله‌کشی آسیب می‌زند و همچنین این سیستم به علت روشن خاموش شدن مکرر پمپ به صورت مستقیم مصرف انرژی بالایی دارد. با اضافه کردن اینورتر به این سیستم، بخش زیادی از معایب اصلی سیستم برطرف می‌شود که در خصوص این مورد می‌توانید از بخش فنی شرکت فنی مهندسی نیک صنعت مشاوره بگیرید.
گروه دوم که سیستم‌های آبرسانی بوستر پمپ است به طور کامل در این مقاله بررسی شده است.

بوستر پمپ چیست؟

به سیستم آبرسانی‌ای که بیشتر از یک پمپ در آن استفاده شده است بوستر می‌گویند. نیاز به سیستم بوستر پمپ از زمانی احساس شد که ساختمان‌های بزرگ مانند مراکز اداری-تجاری یا مسکونی ساخته شدند و فشار آب شهری فشار مورد نیاز مصرف را تامین نمی‌کرد و همچنین در ساختمان‌های بلند که یک پمپ توانایی تامین فشار آب را ندارد و از سیستم بوستر پمپ استفاده می‌شود که زمان‌های اوج مصرف آب، چندین پمپ به صورت موازی با یکدیگر کار می‌کنند تا فشار مورد نیاز تامین شود. همچنین در زمان‌هایی که مصرف آب پایین‌تر باشد، سیستم با یک پمپ کار می‌کند و اگر مصرفی هم نباشد سیستم Sleep می‌شود.
نحوه کنترل پمپ‌ها، اضافه شدن پمپ‌ها و کم شدن پمپ در سیستم بوستر پمپ با توجه به نوع سیستم بوستر پمپ می‌تواند متفاوت باشد.

بوستر پمپ چیست؟

انواع بوستر پمپ از نظر راه‌اندازی

  1. دور ثابت

در این سیستم پمپ‌ها به صورت مستقیم با برق شهری راه‌اندازی می‌شوند که باعث افزایش و اتلاف انرژی می‌شود. همچنین نوسان فشار و ایجاد ضربه‌های ناشی از روشن شدن ناگهانی پمپ، باعث استهلاک سیستم تاسیسات و اتصالات می‌شود. این سیستم از طریق سوییچ فشار فیدبک گرفته و کنترل می‌شود.

  1. دور متغیر

در سیستم‌های دور متغیر پمپ‌ها توسط درایو یا همان اینورتر راه‌اندازی می‌شود که تمام معایب سیستم دور ثابت را برطرف می‌کند. همچنین باعث کاهش مصرف انرژی و همچنین کاهش هزینه‌های تعمیر و نگهداری می‌شود.
در سیستم‌های متغیر کنترلر از سنسور آنالوگ یا همان ترنسمیتر فشار، فیدبک می‌گیرد و با توجه به آن سیستم را کنترل می‌کند.

انواع بوستر پمپ از نظر کنترلر

  1. کنترل از طریق درایوهای مخصوص بوستر پمپ

در این سیستم از درایوهای مخصوص بوستر پمپ استفاده می‌شود که معمولا باید یک کارت رله نیز برای درایو تهیه شود که درایو بتواند طبق پارامترهای تنظیمی تک تک پمپ‌ها را کنترل می‌کند.
ابتدا یک پمپ انتخاب شده و توسط کنتاکتور به خروجی درایو متصل می‌باشد. زمانی که فشار آب افت می‌کند با توجه به میزان افت فشار درایو دور پمپ با شیب مناسب را افزایش می‌دهد و اگر پمپ با ماکزیمم دور خود نتواند فشار آب را تامین کند پمپ اول به شبکه برق اصثی منتقل می‌شود و همچنان به کار خود ادامه می‌دهد. سپس پمپ دوم به خروجی درایو متصل می‌شود و شروع به راه‌اندازی می‌کند. به همین ترتیب اگر فشار تامین نشود پمپ‌های بعدی نیز اضافه می‌شوند.
در این نوع سیستم درایو تمام پارامترهای مخصوص بوستر پمپ را دارد و با تنظیم مناسب پارمترها درایو به خوبی سیستم را کنترل می‌کند و متناسب با مصرف مومجود از توان پمپ‌ها استفاده می‌کند. یعنی اگر مصرف آب کم باشد پمپ آب با دور پایین کار می‌کند و مصرف انرژی کمتری خواهیم داشت.
تنها اشکال و عیب این حالت از بوستر پمپ قیمت بالای درایوهای آن است.

کنترل از طریق PLC و درایو معمولی

در این حالت از سیستم بوستر پمپ کنترل پمپ‌ها و سرعت پمپ توسط plc برنامه‌نویسی نمی‌شود و از یک اینورتر معمولی برای راه‌اندازی پمپ‌ها استفاده می‌شود.
در این حالت معمولا روی پی ال سی‌ها رمز گذاشته می‌شود که کسی از آن برنامه استفاده نکند. برای تنظیم پارامترهای سیستم معمولا از یک نمایشگر ساده مثل تسکت‌پنل‌ها یا HMI استفاده می‌شود که بتوان با توجه به نیاز کار، پارامترهای سیستم را تغییر داد.
در این سیستم پی ال سی از سنسور فشار فیدبک می‌گیرد و پردازش را انجام می‌دهد.

کنترل از طریق کنترلرهای بوستر پمپ و درایو معمولی

در این حالت از سیستم‌های بوستر پمپ، کنترل‌هایی طراحی شده‌اند و در بازار موجود هستند که مخصوص کاربردهای بوستر پمپ هستند و تمام پارامترهای مورد نیاز در آن‌ها تعبیه شده است.
کنترلرهای بوستر پمپ دارای نمایشگر کوچکی هستند که بتوان تنظیمات مرتبط بوستر پمپ را از روی نمایشگر انجام داد. همچنین برای راه‌اندازی پمپ‌ها از یک درایو معمولی استفاده می‌شود که توسط کنترلر، راه‌اندازی می‌شود.
در واقع این حالت شبیه به حالت قبلی است که به جای PLC و نمایشگر از کنترلر استفاده می‌کند. در حالت‌های خاص بوستر پمپ که نحوه کنترل خاصی موردنظر است یا تعداد پمپ‌های بیشتری قر ار است کنترل شود، کنترلر نمی‌تواند جایگزین PLC شود. عملا در حالت‌هایی از PLC استفاده می‌شود که بخواهیم عملکردهای خاصی را به سیستم بوستر پمپ اضافه کنیم.

برای راه اندازی پروژه به کمک نیاز دارید؟

مشاوره و اجرای پروژه

کنترل با سنسور سوییچ فشار

در این حالت از سیستم بوستر پمپ، هر پمپ به صورت مستقیم توسط یک سنسور سوییچ فشار کنترل می‌شود. به عنوان مثال اگر بخواهیم دو تا از پمپ‌ها را در این حالت استفاده کنیم دو عدد سوییچ فشار روی …….. خروجی نصب می‌کنیم و …… اول را روی ۶ بار تنظیم می‌کنیم و سنسور دوم را روی ۵ بار تنظیم می‌کنیم. حالا اگر فشار سیستم از ۶ بار کمتر شود پمپ اول شروع به کار می‌کند و فشار آب را تامین می‌کند و اگر مصرف آب زیاد باشد و فشار سیستم از ۵ بار هم کمتر شود پمپ دوم شروع به کار می‌کند و اگر فشار تامین شد، پمپ دوم خاموش و سپس پمپ اول خاموش می‌شود.

انواع بوستر پمپ از نظر افزایش و کاهش تعداد پمپ‌ها

  1. همه پمپ‌ها به صورت مستقیم وارد سیستم می‌شوند و هر کدام از یک پرشر سوییچ فرمان می‌گیرند.
  2. یک پمپ با درایو و پمپ‌های بعدی به صورت مستقیم با شبکه وارد سیستم می‌شوند.
  3. همه پمپ‌ها با درایو راه‌اندازی و سپس به شبکه منتقل می‌شوند.
  4. همه پمپ‌ها با درایو راه‌اندازی می‌شوند. به طوری که هر پمپ یک درایو دارد.

PID چیست و ضرایب PID چه تاثیری بر سیستم دارند؟

سیستم کنترل PID یک سیستم پیشرفته برای کنترل فرآیند است که انواع مختلفی دارد. لازمه کنترل این سیستم فیدبک از خروجی است که به سیستم کنترل حلقه بسته نیز معروف است.
به صورت کلی کنترل‌کننده PID از سه ضریب P و I و D تشکیل شده است که این ضرایب بر روی مقدار خطا عملیات ریاضی انجام می‌دهد.

  1. ضریب P (تناسبی): که به صورت مستقیم در مقدار خطا ضرب می‌شود.
  2. ضریب (انتگرال): از مقدار خطا انتگرال می‌گیرد و در ضریب i ضرب می‌شود.
  3. ضریب D (مشتق): از مقدار خطا مشتق می‌گیرد و در خروجی سیستم اعمال می‌شود.

در انتها نتایج این ضرایب با هم جمع شده و در خروجی سیستم اعمال می‌شود.
در سیستم کنترل PID برای تنظیم ضرایب یک فرد متخصص متناسب سیستم موجود و عملکرد خورجی آن شروع به تنظیم ضرایب می‌کند و نسبت به عملکرد سیستم ضرایب را دقیق‌تر تنظیم می‌کند که این ضرایب برای هر سیستم می‌تواند مقادیر متفاوتی داشته باشد.
در سیستم PID عناوین دیگری نیز داریم که عبارتند از:

  • Set point: یعنی مقدار مطلوب نقطه تنظیمی که به اختصار SP نمایش داده می‌شود.
  • Process Value: یعنی مقدار حال حاضر خروجی سیستم که به اختصار PV نمایش داده می‌شود.
  • Error: میزان خطای سیستم می‌باشد که فرمول آن به صورت E = PV – SP است.
فرمول PID

نقش درایو و مزایای استفاده از درایو:

اگر بخواهیم به طور خیلی مختصر درایو را معرفی کنیم باید بگوییم که درایو یک مبدل است که موتور الکتریکی را راه‌اندازی می‌کند و قابلیت‌ها و امکانات زیادی را در اختیار می‌گذارد. در ادامه به برخی از مزایای استفاده از درایو اشاره می‌کنیم:

  • کاهش جریان راه‌اندازی و صرفه‌جویی در مصرف انرژی
  • راه‌اندازی موتور با شیب ملایم
  • حذف ضربه‌های مکانیکی سیستم و کاهش اصطلات مکانیکی و افزایش عمر قطعات مکانیکی
  • قابلیت تغییر سرعت
  • محافظت از موتور الکتریکی
  • تغییر جهت موتور توسط پارامترهای درایو
  • کنترل و راه‌اندازی موتور طبق شرایط دلخواه
  • امکان افزایش گشتاور راه‌اندازی موتور
  • امکان کنترل سرعت توسط PID
  • قابلیت افزایش سرعت موتور به بیش از سرعت نامی

قابل ذکر است که درایو را با نام‌های دیگری مثل اینورتر، VFD، vvvf، vsd، 3vf و … نیز ذکر می‌کنند.

کنترل بوستر پمپ چیست؟

کنترل بوستر پمپ محصولی است که مخصوص سیستم‌های آبرسانی ساخته شده است و از برندهای ایرانی کنترلر Atech و کنترلر DGP از کیفیت خوبی برخوردار هستند. این کنترلرها دارای صفحه نمایش کوچکی هستند که وضعیت سیستم و منوهای تنظیمات را نمایش می‌دهد. و همچنین دارای چندین دکمه است که توسط آن‌ها می‌توان تنظیمات را انجام داد و از قابلیت‌های این کنترلرها به موارد زیر می‌توان اشاره کرد:

  • توانایی انتخاب مدهای مختلف بوستر پمپ
  • توانایی کنترل ۴ پمپ به صورت دور متغیر با یک درایو
  • توانایی کنترل ۶ پمپ به صورت دور ثابت
  • کنترل فشار آب به صورت PID
  • دارای ورودی دیجیتال و خروجی دیجیتال
  • دارای ورودی آنالوگ برای اتصال سنسور پرشر ترنسمیتر
  • دارای دو خروجی آنالوگ
  • قابلیت اتصال سنسور سطح
  • قابلیت تشخیص پمپ معیوب
  • قابلیت خارج کردن پمپ معیوب از فرایند کنترل
  • قابلیت تعویض پمپ به صورت تایمی یا در هنگام خاموش شدن
  • دارای شبکه 485 مدباس
  • منبع تحت فشار یا منبع انبساط

به طور کلی ۲ مدل در بازار موجود است:
نوع اول دیافراگمی و نوع دوم تیوپی که برای کاربردهای عمومی معمولا مدل تیوپی مورد استفاده قرار می‌گیرد. به دلیل اینکه هم قیمت مناسب‌تری نسبت به دیافراگمی داشته و هم اینکه در صورت سوراخ شدن تیوپ می‌توان تیوپ آن را تعویض کرد. ولی نوع دیافراگمی از قیمت و کیفیت بالاتر برخوردار است. اما در صورت خرابی قابل تعمیر نیست.

نقش مخزن تحت فشار در سیستم‌های بوستر پمپ

مخزن تحت فشار وظیفه تامین فشار اولیه بر لوله‌ها را بر عهده دارد. یعنی زمانی که شیرهای خروجی آب بسته است فشار داخل لوله‌ها به همان میزان فشار تنظیمی می‌باشد. زمانی که یک شیر باز می‌شود مصرف اولیه از منبع انبساط تغذیه می‌شود تا اینکه فشار سیستم شروع به کاهش کند که پمپ روشن می‌شود.
وظیفه دوم مخزن تحت فشار جذب ضربه اولیه پمپ‌ها می‌باشد. وظیفه سوم مخزن تحت فشار گرفتن نوسانات جزيی فشار روی سیستم است. و همچنین از روشن و خاموش شدن‌های پی در پی پمپ جلوگیری می‌کند.

سنسورهای فشار:

به صورت کلی دو نوع سنسور فشار داریم که در سیستم‌های بوستر پمپ استفاده می‌شوند.

  1. پرشر سوییچ‌ها
  2. پرشر ترنسمیترها

انواع و برندهای مختلفی از هر دو نوع موجود می‌باشد.
نحوه عملکرد پرشر سوییچ‌ها به این صورت است که یک سمت پوینت فشار تنظیم میکنیم و زمانی که فشار به آن نقطه می‌رسد. تیغه پرشر سوییچ تغییر حالت می‌دهد و یک پیچ دیگر برای تنظیم میزان اختلاف فشار وجود دارد که زمانی که فشار افت کند پمپ دوباره روشن می‌شود و در نتیجه پرشر سوییچ‌ها به صورت صفر و یک به کنترلرها فیدبک می‌دهند که مناسب حالت دستی و On و Off می‌باشد. ولی نحوه عملکرد پرشر ترنسمیترها به این گونه است: با توجه به فشار سیستم یک سیگنال استاندارد در خروجی ترنسمیتر ظاهر می‌شود که با توجه به آن مقدار دقیق فشار سیستم فیدبک گرفته شده و کنترلر با توجه به آن سیستم را کنترل می‌کند.
به عنوان مثال یک پرشر ترنسمیتر 0-10 BAR و 4-20ma داریم. با توجه به مشخصات که روی ترنسمیتر قید شده است نشان می‌دهد. این ترنسمیتر روی فشار ۱۰ بار 20 MA جریان خروجی می‌دهد و اگر ۰ بار باشد ۴ MA خروجی دارد و به صورت متناسب حساب کنیم روی ۵ بار فشار 12 MA خروجی می‌دهد.

بخشی از تجهیزات بکار رفته در بوستر پمپ

خدمات نیک صنعت در حوزه طراحی سیستم‌های آبرسانی و بوستر پمپ

  • طراحی انواع سیستم آبرسانی
  • اجرا و راه‌اندازی انواع سیستم‌های آبرسانی
  • رفع عیب سیستم‌های آبرسانی
  • به‌روزرسانی و اورهال سیستم‌های آب‌رسانی
  • تنظیم پارامترهای درایو و کنترل بوستر پمپ
  • تنظیم فشار آب و ضرایب PID
  • به‌رورسانی تابلو برق بوستر پمپ
  • تعمیر درایوهای بوستر پمپ
  • تعمیر کنترلرهای بوستر پمپ
  • عیب‌یابی بوستر پمپ
  • آموزش تخصصی بوستر پمپ
  • مشاوره طراحی و اجرای بوستر پمپ
  • پشتیبانی راه‌اندازی بوستر پمپ
  • مشاوره در انتخاب قطعات و پمپ‌ها
طراحی و اجرای پروژه را به ما بسپارید

ما در مجموعه نیک صنعت در کنار شما هستیم که برای آب‌رسانی ساختمان یا شرکت و یا سازمان خود از یک سیستم بوستر پمپ اصولی و محاسبه شده استفاده کنید.
ما در این مجموعه انواع سیستم بوستر پمپ را طراحی و اجرا می‌کنیم و همچنین مشاوره در اجرا و تامین قطعات و خدمات پشتیبانی و رفع عیب سیستم‌های بوستر پمپ را انجام می‌دهیم. همچنین مجموعه نیک صنعت برای علاقه‌مندان به این حوزه یا کسانی که در این حوزه مشغول به کار هستند و می‌خواهند پیشرفت شغلی داشته باشند دوره جامع آموزش بوستر پمپ برگزار می‌کند که تمامی مباحث با جزییات آموزش داده می‌شود.

برخی از پروژه های انجام شده بوستر پمپ توسط مجموعه نیک صنعت

راه اندازی بوستر پمپ دور متغیر با درایو CP2000راه اندازی بوستر پمپ دور متغیر با درایو CP2000

 

دراین پروژه دو عدد پمپ داریم که ابتدا پمپ اول با درایو شروع به کار می کند و سپس اگر فشار تامین نشد پمپ اول به برق شهر منتقل می شود و پمپ دوم با درایو شروع به کار می کند با تنظیمات برروی درایو مقدار ستپوینت فشار و مقدار فیدبک فشار روی ال سی دی درایو نمایش داده می شود.

راه اندازی بوستر پمپ دور متغیر با درایو FC202 دانفوس

راه اندازی بوستر پمپ دور متغیر با درایو FC202 دانفوس

این پروژه یکی از پروژه های خدماتی بود که درایو توسط واحد تعمیرات تعمیر شد و سپس دوباره نصب و راه اندازی شد.

راه اندازی بوستر پمپ دور متغیر با PLC و تکست پنل TP02

راه اندازی بوستر پمپ دور متغیر با PLC و تکست پنل TP02

در این پروژه به دلیل معیوب شدن باتری بکاپ PLC برنامه PLC پاک شده بود و از ابتدا برنامه نوشته شد و راه اندازی شد.

راه اندازی بوستر پمپ دور متغیر با PLC و درایو های پنتکس

راه اندازی بوستر پمپ دور متغیر با PLC و درایو های پنتکس

پروژه رفع عیب سیستم بوستر پمپ دارای دو پمپ که هر پمپ با درایو راه اندازی میشود و درایو ها توسط پی ال سی کنترل میشوند.

نقشه مدار فرمان و قدرت بوستر پمپ :

نقشه و مدارفرمان سیستم بوستر پمپ با توجه به نوع سیستم متفاوت می باشد

نقشه قدرت بوستر پمپ دور ثابت:

در این نقشه برای فرمان هر یک از پمپ ها از یک پرشر سوییج استفاده می شود و تنظیم فشار پرشرها را درفشارهای مختلف تنظیم می کنند.

نقشه مدار فرمان و قدرت بوستر پمپ :

نقشه قدرت بوستر پمپ دور متغیر کامل:

در این نوع تمام پمپ ها به ترتیب با درایو راه اندازی می شوند و سپس به شبکه برق مستقیم منتقل می شود.

نقشه قدرت بوستر پمپ دور متغیر کامل

نقشه قدرت بوستر پمپ یک پمپ متغیر و پمپ های دیگر ثابت:

دراین حالت پمپ اصلی با درایو راه اندازی می شود ولی پمپ های دیگر به صورت مستقیم و به صورت دورثابت راه اندازی می شود.

نقشه قدرت بوستر پمپ یک پمپ متغیر و پمپ های دیگر ثابت

نقشه قدرت بوستر پمپ متغیر کامل :

در این مد هر دو پمپ با درایو راه اندازی می شود این مد از لحاظ فنی بهترین مد بوستر پمپ می باشد ولی از لحاظ هزینه مقرون به صرفه نیست.

نقشه قدرت بوستر پمپ متغیر کامل

نقشه قدرت بوستر پمپ متغیر کامل برای درایو GD270 :

نقشه قدرت بوستر پمپ متغیر کامل برای درایو GD270

نقشه مدار فرمان بوستر پمپ برای درایو GD270 :

نقشه مدار فرمان بوستر پمپ برای درایو GD270

اصطلاحات رایج در پروژه آبرسانی ساختمان

آب آشامیدنی :آبی که از مواد خارجی، به مقداری که سبب بیماری شود یا اثر زیان‌آور بیولوژیک داشته باشد پاک باشد.
مشخصات فیزیکی آبویژگی‌هایی از قبیل دما، رنگ، تیرگی، بو و مزه جزو خواص فیزیکی آب آشامیدنی محسوب می‌شوند. تیرگی آب مربوط به میزان ppm گلولای معلق در آب است. تیرگی مناسب آب معمولاً ppmدر نظر گرفته می‌شود.
مشخصات شیمیایی آبخواصی چون میزان سختی، درجۀ اسیدی (PH)، آهن، منگنز و سایر فلزات.

محاسبات دبی آب مصرفی ساختمان

روش تقریبی محاسبه مصرف آب ساختمان

برای یک محاسبه تقریبی و سریعِ دبی مصرفی ساختمان، می‌توان از نمودار زیر استفاده کرد. میزان مصرفی که این روش برآورد می کند تقریبی و حداقل مصرف است.

روش تقریبی محاسبه مصرف آب ساختمان

محاسبه بر اساس تعداد نفرات و کاربری ساختمان

یکی دیگر از روش‌های سریعِ محاسبە دبی آب مصرفی جهت مصارف بهداشتی، محاسبە آن براساس تعداد نفرات و نوع کاربری ساختمان و با در نظر گرفتن ضریب هم‌زمانی مصرف است. این روش برای دبی مصرفی یک فرمول ساده دارد:

محاسبه بر اساس تعداد نفرات و کاربری ساختمان

 Qدبی بر حسب مترمکعب بر ساعت
 Aتعداد واحدهای مسکونی ساختمان
 Bتعداد انسان‌های مستقر در هر واحد (میانگین نفرات بر اساس مساحت واحد و تعداد اتاق‌های خواب)
 Tمیانگین مصرف سرانە آب در شبانه روز (با توجه به نوع آپارتمان و روش زندگی)
 Fضریب هم‌زمانی
*ضریب هم‌زمانی f و میزان مصرف T از جدول زیر تعیین می شود

محاسبه بر اساس تعداد نفرات و کاربری ساختمان 2

روش واحد مصرف SFU

علمی‌ترین روش برآورد دبی مصرفی آب بر اساس استاندارد مرجع (انجمن مهندسین تأسیسات آمریکا)، و مبحث 16مقررات ملی ساختمان ) SFUوسایل بهداشتی)، که روش SFU بر مبنای محاسبە میزان واحد مصرف وسایل بهداشتی F.U و در نظر گرفتن ضریب تقاضا استوار است.
در این روش میزان دبی هر یک از وسایل بهداشتی بر حسب SFU بیان میشود که هر واحد مصرف معادل 7،5 گالن بر دقیقه برای یک شیر ساده دستشویی است. جدول زیر میزان مصارف انواع وسایل بهداشتی آپارتمان را نشان می‌دهد.

روش واحد مصرف SFU

پس از محاسبۀ SFU کل ساختمان از طریق حاصل جمع واحدهای مصرف وسایل مختلف، میزان مصرف واقعی همان‌طور که گفته شد برابر این مقدار نیست؛ چراکه احتمال این که تمامی این وسایل در ساختمان همزمان آب مصرف کنند بعید است. بنابراین لازم است میزان واقعی مصرف از نمودار زیر تعیین شود.

روش های واحد مصرف SFU

جدیدترین سیستم لوله کشی ساختمان

محاسبه قطر لوله های اب ساختمان

برای محاسبه قطر لوله های آبرسانی، بایستی ابتدا مقدار افت فشار در لوله را بر حسب پاند بر اینچ مربع (psi) در 100فوت طول لوله بدست آورد. سپس با توجه به این افت فشار و مقدار دبی آب مصرفی در هر خط لوله بر حسب gpm با استفاده از دیاگرام مربوطه قطر لوله بر حسب اینچ و سرعت آب در لوله بر حسب فوت در ثانیه (fsp) محاسبه می شود.نظر به اینکه پس از زمان کوتاهی قشر داخلی لوله های گالوانیزه رسوب گرفته و حالت زبری پیدا می‌کند، لذا برای محاسبه قطر لوله از دیاگرام حالت (سطح داخلی نسبتاً نا صاف) استفاده می شود.

جنس لوله ها آب ساختمان

  • لوله های فولادی
  • لوله های پلی پروپیلن (تک لایه)
  • لوله 5 لایه

حل مشکل فشار آب در ساختمان

سوالی که در ذهن اکثر ساکنین ساختمان های بلند و برج ها پیش می آید این است که چه طور مشکل افت فشار آب ساختمان را حل کنند؟ به راحتی می توان با تابلو برق های بوستر پمپ که می توانید از مجموعه نیک صنعت با قیمت مناسب و کیفیت عالی تهیه کنید، این مشکل را حل کنید و دیگر مشکل افت فشار آب در ساختمان را نداشته باشید.

برای لوله کشی شبکە توزیع آب ساختمان، باید فشار و میزان مصرف آب مشخص شود. سپس طبق این دو عامل اندازه لوله ها و سیستم طراحی آن محاسبه شود. تاکنون چگونگی محاسبە میزان مصرف را مطالعه کردیم؛ اکنون نوبت آن است که فشار آب لازم را برای ساختمان تأمین کنیم.
فشار آب ورودی شهر می بایست بر افت فشار کنتور، افت فشار اصطکاکی، افت فشار ارتفاعی و میزان فشار لازم پشت لوازم بهداشتی غلبه کند. در صورتی که فشار آب شهر بر اقت های ذکر شده نتواند غلبه کند می بایست به یکی از روش‌های ذکر شده د بالا آب رسانی انجام شود.

تابلو بوستر پمپ چیست؟

هر وقت نیاز به تامین فشار آب یا هر سیال دیگری داشته باشیم می توانیم از سیستم بوستر پمپ استفاده کنیم. وظیفه بوستر پمپ ثابت نگه داشتن فشار خروجی آب ساختمان در ساعت های مختلف روز است که این کار در سیستم بوستر پمپ به کمک دو یا چند پمپ به صورت موازی انجام می شود. این کار باعث می شود در زمان هایی که مصرف پایین است با یک پمپ توان پایین فشار آب مورد نیاز را تامین کنیم. این عمل باعث کاهش مصرف برق می شود.

انواع مدهای بوستر پمپ

تابلو 1: پمپ ها به ترتیب بر اساس زمان تنظیم شده وارد سیستم آبرسانی می شوند.

این سیستم بوستر پمپ یکی از ساده ترین و کم کاربردترین سیستم هاست. این سیستم در صورتی که فشار افت کند بر اساس زمان تعیین شده پمپ ها را به ترتیب وارد سیستم آبرسانی می کند. در صورت رسیدن فشار به مقدار مطلوب، پمپ هار را بر اساس زمان یکی یکی از سیستم آبرسانی خارج می کند.

تابلو 1

تابلو 2: یک پمپ با درایو و بقیه پمپ ها با برق مستقیم وارد سیستم می شوند.

در نقشه بوستر پمپ شماره دو زمانی که فشار آب ساختمان افت پیدا می کند موتور اول با درایو شروع به کار می کند و متناسب با افت فشار آب ساختمان، فرکانس درایو بالا می رود تا به ماکزیمم فرکانس برسد. اگر به فشار مورد نیاز نرسید پمپ بعدی به صورت مستقیم با برق شهر وارد سیستم می شود و پمپ اول که با اینورتر کار می کند، فرکانس‌اش از صفر شروع می شود و متناسب با افت فشار مورد نیاز فرکانس افزایش پیدا می کند و پمپ های بعدی وارد مدار می شوند
. به همین ترتیب در صورت ثابت شدن آب ساختمان پمپ ها که با برق مستقیم کار می کنند، از مدار خارج می شوند و پمپی که با درایو کار می کند فرکانس‌اش از ماکزیمم به سمت صفر می رود تا زمانی که مصرف قطع شود و فشار مورد نیاز تامین شود و در نهایت همه موتورها خاموش می شوند.

تابلو 2

تابلو 3: همه پمپ ها با درایو راه اندازی و بعد با برق مستقیم وارد سیستم می شوند.

نقشه یوستر پمپ شمار سه بهترین روش بوستر پمپ است. سیستم به این صورت کار می کند که همه پمپ ها اول با درایو وارد سیستم می شوند. بعد از رسیدن به ماکزیمم فرکانس از خروجی درایو قطع می شوند و به برق شهر وصل می شوند. بنابراین در این روش همه پمپ ها با اینورتر راه اندازی می شوند. این باعث می شود همه پمپ ها نرم راه اندازی شوند و طول عمر پمپ ها بالا می رود.

تابلو 3

انواع تابلو های بوستر پمپ

تابلو بوستر پمپ با کمک پمپ هایی که قابلیت بوستر پمپ دارند

در این نوع تابلو ها دیگر نیازی به استفاده از کنترلر جانبی نیست و خود درایو ها قابلیت بوستر پمپ دارند. معمولا هر برند یک درایو با قابلیت بوستر پمپ ارایه می کند (برای مثال اینورتر CP2000 DELTA  دلتا، اینوت CHV160 INVT، IP5 LS) که به کمک این درایوها و یک سری قطعات برق صنعتی، سیستم آبرسانی راه اندازی می شود.
تجهیزات مورد نیاز

  • درایو با قابلیت بوستر
  • کنترل فاز
  • کلید مینیاتوری
  • بیمتال به تعداد پمپ
  • برد رله برای درایو اگر بیشتر از 2 پمپ باشد
  • کنتاکتور به تعداد دو برابر
  • رله
  • لامپ سیگنال
  • کلید
  • ترمینال

 

تابلو بوستر پمپ به کمک کنترلرهای بوستر پمپ و درایوهای استاندارد معمولی

در این تابلوهای بوستر پمپ شما می توانید با یک درایو استاندارد معمولی که قیمت‌اش از درایوهایی که قابلیت بوستر پمپ دارند پایین تر است و یک کنترلر بوستر پمپ مثل کنترلر بوستر پمپ ATech سیستم آبرسانی خود را راه اندازی کنید.

تجهیزات مورد نیاز

  • کنترلر بوستر پمپ
  • اینورتر های معمولی
  • کلید مینیاتوری
  • کنتاکتور به تعداد دو برابر پمپ ها
  • رله
  • کنترل فاز
  • بیمتال به تعداد پمپ ها
  • لامپ سیگنال
  • کلید
  • ترمینال

 

تابلوهای بوستر پمپ به کمک PLC و درایو های استاندارد معمولی

در این تابلوهای بوستر پمپ شما باید از یک اینوتر ساده از برندهای مختلف مثل دلتا، زیمنس، اشنایدر، LS، فوجی، اینوت و غیره به علاوه plc استفاده کنید و به کمک یک برنامه نویس برنامه بوستر پمپ را داخل plc  بنویسد.

تجهیزات مورد نیاز

  • پی ال سی
  • نمایشگر (اچ ام آی یا تکست باکس)
  • منبع تغذیه 24 ولت
  • کنترل فاز
  • کنتاکتور به تعداد دو برابر پمپ ها
  • رله
  • کلید مینیاتوری
  • بیمتال به تعداد پمپ ها
  • لامپ سیگنال
  • کلید
  • ترمینال

قیمت اجرای سیستم آبرسانی ساختمان

شرکت فنی مهندسی نیک صنعت منند تمامی خدمات دیگر خود، سعی بر این کرده که با بهترین قیمت و بهترین بازدهی این خدمات را ارائه بدهد. با توجه به این که میزان افت فشار در ساختمان ها و بناهای مختلف فرق می کند و نیاز به محاسبات مهندسی و اصولی دارد، لطفا با واحد فروش نیک صنعت تماس بگیرید و علاوه بر مشاوره رایگان، از تخفیف ویژه برخوردار شوید. مزیت اجرای پروژه های آبرسانی و حل مشک فشار آب توسط تیم ما این است که تمام پروژه توسط مهندسین باتجربه پیش برده می شود. علاوه بر این، با توحه به فعالیت ما در زمینه تجهیزات اتوماسیون صنعتی، تمامی تجهیزات مورد نیاز توسط تیم مهندسین ما تهیه و نصب خواهد شد.

جهت اطلاعات بیشتر از طریق چت آنلاین یا صفحه تماس مشاوره رایگان بگیرید.

راه‌های ارتباطی نیک صنعت:

  • شماره تماس: 87700210-021 (30 خط)
  • واحد فروش: 09197872783
  • واحد آموزش: 09197872786
  • واحد تعمیرات: 09197872789
  • ایمیل: info@nicsanat.com
  • آدرس شرکت: تهران، خیابان بهشتی، خیابان میرعماد، کوچه پیمانی(یازدهم)، پلاک 17