چیلر گرما را میتواند از محیط بگیرد و به یک محیط جدید و دیگری منتقل کند. محصول خروجی چیلر، آب سرد است و برای خنک کردن سیستمهای سرمایشی واحدهای مسکونی و منازل قابل استفاده است. از چیلر برای سرمایش فرآیندهای تولید برخی از ماشین آلات نیز استفاده میشود. کاربرد دستگاه چیلر در برودت صنعتی و تهویه مطبوع است. در این مقاله به برررسی انواع روشهای نگهداری و تعمیر چیلر میپردازیم. همانطور که میدانید چیلر بر اساس تراکم بخار و جریان گردشی در سیال کار میکند که از چهار جزء مهم کمپرسور، کندانسور، شیر انبساط و اواپراتور تشکیل میشود.
تعمیر کمپرسور چیلر
در مراحل تعمیر چیلر، اولین موردی که باید بررسی شود، کمپرسور است. نگهداری و تعمیر کمپرسور نقش مهمی در کارکرد چیلر دارد و به عملکرد سردخانه و سیستم تبرید کمک میکند. اجرای این برنامه نگهداری، باید بهصورت کنترلهای روزانه، ماهانه و ابتدا و انتها فصلها توسط افراد متخصص و با تجربه انجام شود تا هزینه تعمیر چیلر و خرابیهای ناگهانی را کاهش دهد.
یکی از علائم خرابی آن، صداهای غیر عادی و طبیعی کمپرسور است و در واقع یکی از قطعات و اجزای مکانیکی کمپرسور مشکل دارد. کمپرسورها انواع مختلفی دارد که میتواند قطعات مکانیکی مانند کمپرسور پیستونی و اسکرو باشد. در کمپرسور پیستونی، بوش یاتاقان ثابت و یا متحرک دچار آسیب میشود. ابتدا خورندگی ایجاد میشود و در نهایت با کار کردن مداوم آن، سبب توقف کامل میشود. پس در زمان تعمیر چیلر، با شنیدن صدای نامتعارف و غیرعادی ابتدا به سراغ کمپرسور میرویم؛ در غیر این صورت، سیکل تبرید مشکل دارد و باید آن را بررسی کنیم.
در کمپرسور اسکرو، درصورتیکه اسکروها بالانس نباشند و یا بلبرینگها خراب باشند، صدای غیرعادی شنیده میشود. اگر کمپرسور بهکار خود ادامه دهد و به صدای آن توجه نشود، باعث خرد شدن و آسیب دیدن بلبرینگها و ماردونها میشود. اگر کمپرسور گیرپاژ شود و این گیرپاژ ادامه پیدا کند، در نهایت الکتروموتور میسوزد. یکی از مراحل تعمیر چیلر این است که اگر به محض روشن کردن کمپرسور، فیوز بپرد، باید با اهم متر سیم پیچ را تست کنید. اگر تست اتصال به بدنه مشخص شود، سیم پیچ سوخته و باید آن را تعویض نمایید.
از دلایل سر و صدای زیاد و غیر عادی در کمپرسور چیلر میتوان به میزان کاهش روغن، بازگشت مایع، آلودگی و سوختگی حرارتی اشاره کرد. از دلایل روشن و خاموش شدن پشت سرهم کمپرسور چیلر میتواند خرابی کنتاکتور باشد و یا در کنترل کردن فشار پایین چیلر، اختلاف کم است. برای تعمیر چیلر و یا تعمیر کمپرسور چیلر میتوانید با کارشناسان نیک صنعت تماس حاصل فرمایید. از دلایل کشیدن جریان توسط کمپرسور میتواند آسیب دیدگی سیم پیچ و گیر کردن شاتونها موقع حرکت باشد.
دلایل خرابی چیلر
اگر در مدار کنترل آلارم حفاظت فعال است ولی کمپرسور روشن نمیشود، میتواند به دلایل زیادی مربوط باشد. در زمان تعمیر چیلر باید مواردی مانند کم بودن روغن، خرابی خازن، ایرادهای سیم کشی، اتصال کوتاه بودن موتور کمپرسور، بسته بودن کنتاکتور و افت ولتاژ را بررسی کرد. اگر مدام کمپرسور چیلر کار کند، میتواند به دلایلی همچون دمای زیاد محیط نصب، کثیفی کندانسور، عدم راندمان و بازده کمپرسور، گرفتگی فیلتر، مشکل در شیر اواپراتور و کوچکی چیلر نسبت به فضا و محیط تهویه مربوط باشد.
نشت مبرد یکی از رایجترین دلایل خرابی در زمان تعمیر چیلر است که مایع مبرد نشت میکند. اگر در مسیر سیکل نشتی باشد، مایع مبرد خارج میشود و چیلر راه اندازی نخواهد شد. تعمیرکاران متخصص و حرفهای هم به نشت یابی داخلی و هم نشت یابی خارجی توجه لازم را دارند. نشتی خارجی از محل شیرآلات، واشرها، اورینگها و اتصالات است که باید بازرسی شود ولی نشتی داخلی باعث ورود آب به درون سیکل تبرید است و به همه اجزا چیلر آسیب خواهد زد.
روشهای نگهداری و پیشگیری از خرابی چیلر
برای جلوگیری از خرابی و تعمیر چیلر باید برنامه نگهداری را اجرا کنید. بهتر است یک چک لیست و برنامه مناسب براین کار استفاده نمایید. این برنامه شامل موارد زیر است:
- برج خنک کننده، کندانسور و فیلترهای آب را شست و شو دهید.
- جریان مصرفی چیلر و جریان اسمی کمپرسور را کنترل کنید.
- میزان و مقدار روغن کمپرسور را نظارت کنید.
- روغن فشارهای دهش و مکش را کنترل نمایید.
- به لرزش و صداهای غیرعادی و نامتعارف کمپرسور توجه کنید.
- میزان کشش تسمه در برج خنک کننده بررسی شود.
- صافی پمپ برج خنک کننده بررسی شود و درصورت کثیفی و گرفتگی، آن را تمیز کنید.
- اگر تشت برج خنک کننده کثیف باشد، آب آن را تخلیه کنید و آن را تمیز نمایید.
- دقت لازم به صداهای غیرعادی و لرزش فن چیلر را داشته باشید.
- دما و درجه حرارت رفت و برگشت را بررسی نمایید.
اگر کاربرد چیلر برای تهویه مطبوع باشد، فقط شش ماه از سال کار میکند و در فصول سرد باید نسبت به نگهداری و تعمیر چیلر اقدام نمایید تا برای فصول گرم مشکلی در راه اندازی چیلر نباشد. در زمان راه اندازی ابتدا فصل این موارد را در نظر بگیرید تا طول عمر چیلر افزایش یابد و هزینههای ناگهانی کاهش پیدا کند.
راههای ارتباطی نیک صنعت
- شماره تماس: 87700210-021 (30 خط)
- واحد فروش: 09197872783
- واحد آموزش: 09197872786
- واحد تعمیرات: 09197872789
- ایمیل: info@nicsanat.com
- آدرس شرکت: تهران، خیابان بهشتی، خیابان میرعماد، کوچه پیمانی (یازدهم)، پلاک 17
نظرات کاربران